Drodzy koledzy!
Od paru dni usiluje zawziecie wykrzesac okruchy wiedzy technicznej. Nie jest to latwe, pisac jak sie technicznie robi jaks technike. Paru ludzi probowalo i chwala im za to. Zawsze chetnie czytam i probuje robic inne wersje technik niz te ktore robimy u nas - bo uwazam ze to wzbogaca moje aikido. Mam nadal nadzieje ze naplyna dalsze wypowiedzi na ten temat. Uwazam ze dyskusje scisle techniczne sa o niebo bardziej wartosciowe niz jakies osobiste wycieczki i takie dyskusje formuja coraz wyzszy poziom tego forum.
Sa jednak tacy - jak przykladowo Aiki, ktorzy nie tylko nic nie wnosza pod wzgl technicznym do dyskusji, ale w kazdym momencie usiluja zepchnac dyskusje w strone bzdetnych rozgrywek osobistych.
Oto uwagi techniczne Aiki z tego topiku:
meguri niczego ci nie rozluzni.. jak cie zlapali to koniec. Są ludzi ktorzy jak złapia to tylko suche im w reku zostaje. Usilowalem to kiedys robic z zapasnikami Stali Rzeszów ( wieloletni mistrz Polski w zapasach- m.in Sandurski ale uuke!! , Falandys, itd.) Po chwycie za nadgarstek pozostaje sie modlic by nie dostac w pałe.Bo nie da sie zerwac tego uchwytu
tere - fere
ze tak niby prewencyjnie? heh to mozna kazdemu na ulicy.. bo ewentualnie moze zaatakowac..
hmm no tak w sume jak ktos zlapie to juz mozna zapomniejc o techice. Wiecpytanie jest durne. Nie pomysalem o tym .
gdyby to bylo - shiho nage z ataku.. no tak.. to ma sens..a tak nie ma..
W aikido liczy sie moment ataku.. a tego nei ma gdy ciwczymy : "zlapale- no to teraz techniak.. ale slabiej trzymaj bo nie zrobie" Czego sie mozna nauczyc? Niczego. no.. Może trzymanki.. przydaje sie w autobusach.
i inne, nie chce mi sie juz szukac.
Czy ktokolwiek moze sie nauczyc z tego jak robic shihonage? Wynika z tego Aiki, ze albo nie umiesz pisac technicznie, albo nie chcesz, albo nie masz zielonego pojecia co to jest shihonage. To sie mnie nie czepiaj czy ja cos umiem czy nie. Zamiast tego, napisz jak ty robisz shihonage - z dowolnego ataku , dla ulatwienia.
Smailu, widzisz, co daje jezdzenie na staze z innymi instruktorami niz twoj wlasny - nagle odkrywa sie ze istnieja inne techniki, ktorych w zyciu nie widziales :wink: