Nauka walki nożem
Napisano Ponad rok temu
To mój pierwszy raz, więc w razie wykazania się lamerstwem proszę nie strzelać :-)
Pisze po raz pierwszy ale czytam walkę bronią na budo od kilku miesięcy i mam jedno dominujące wrażenie - łatwiej zdobyć dobry nóż niż choćby podstawową wiedzę o posługiwaniu się nim. W necie mamy troche teorii, mnóstwo przepisów ustawowych na temat korzystania z noża, ale żeby w naszym pięknym kraju ktoś reklamował się, że uczy walki nożem to jeszcze nie przyuważyłem. Dziwne, zważywszy że właściwie to jedna z niewielu broni, które dostępne są bez zezwolenia.
Mam prośbę do seniorów: widzieliśmy już zbiór wiedzy o neckach i kaburach, może teraz czas na techniki walki i ich obecność w Polsce?
Czy jest ktoś w Lublinie, kto przygarnie spragnionego wiedzy studenta?
Pozdrawiam
happy BM AFO user
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
on lubi noze szczegolnie commanderki
i w lublinie i pod nosem i z nozami = full wypas
Napisano Ponad rok temu
Seiken nie ciągnie cie na ojczystą ziemie Piter nie chcesz czasem pozwiedzać południa Polski Fiodor - może mała przeprowadzka :wink: dikki, Robert - chłopaki załózmy własną szkołę To nic że jesteśmy zieloni - do odważnych świat należy 8)
A tak serio to chłopaki mają rację drogi jehutrcie :wink: - wal do Fiodora fuksiarzu...
Pozdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
My juz mamy wlasną szkołę i styl, zwie się to BRUNSVIGAdikki, Robert - chłopaki załózmy własną szkołę To nic że jesteśmy zieloni - do odważnych świat należy 8)
a opis i zalożenia są na Balde Brothers
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trenning noza to dlugotrwale i zmudne trenningi , i jak napisalo to kilka osob w innym poscie , naprawde bardzo niewielu to wytrzymuje.
Wydaje mi sie rowniez ze nie mozna demonizowac noza , poniewaz przez to nigdy nie wyzbedziemy sie opinii , ze noz nosi tylko bandyta.
Juz nie raz pisalem ze walka nozem jest jedna z piekniejszych i bardziej zlozonych SW , i tak to nalezy odbierac , a nie jako nauke bezszelestnego zabijania.
Napisano Ponad rok temu
Jesli ktos wyobraza sobie , ze po dwoch latach nauki zostanie ninja-szalony_zabojca_bezszelestna_smierci itp itd to boh z nim ... na pewno zostanie
Ja po tym czasie , ktory spedzam z nozem ... a ja go tylko na lekcjach wypuszczam z rak dalej uwazam , ze nauczylem sie tylko podstaw ... ale pre dalej .. cwicze chwyty .. ciecia i pchniecia .. kombinacje... itp ale szczerze ... jakos nie chcialbym w Polsze powstania szkoly walki nozem :?
Napisano Ponad rok temu
My juz mamy wlasną szkołę i styl, zwie się to BRUNSVIGA
a opis i zalożenia są na Balde Brothers
Wiesz Robert ... a za jakis czas spotka sie dwie Brunsvigi .. ta z Polski i ta z Niemiec ... i bedzie wesolo.
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieję że zajęcia ruszą razem z rokiem akademickim, bo niestety teraz mam ostatki kampanii wrześniowej
Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć prawidłowego gościa z nożem (atrapą) w real'u, do tej pory jedyne zaobserwowane akcje to krótkie filmiki ze stron, które ktoś, kiedyś rzucił w postach. Czasem aż miło popatrzeć na tę kocią grację ruchów, momentami przypomina pojedynki kendo - 30 sekund nic, a potem w mgnieniu oka jak się nie zaczną nap.... 8O
Pytanko: PiterM gdzieś pisał, że atrapa do nauki powinna być kopią tego, co się nosi przy sobie, robić sobie samemu atrapę pod swój nóż? Mam nadzieję na ładnego fighterka (Piter ) i chciałem się spytać jakie są patenty na wykonanie swojej atrapy? Szczególnie interesuje mnie guma czy też coś miękkiego (na początek) bo z żywicą epoksydową mam pewne doświadczenia.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wiesz Robert ... a za jakis czas spotka sie dwie Brunsvigi .. ta z Polski i ta z Niemiec ... i bedzie wesolo.
No, no, no... Dzikki,
Brunsviga z Polski? Gdzie, jak?
Brunsviga jest jedna - w Dolnej Saxonii. Jak chcesz, to mozemy se zrobic mecz: Brunsviga - Varsovia (ale na ostre noze, bo te niekonczonce sie dyskusje pt: "ja pierwszy trafilem! - NIE! ja pierwszy!" mnie degustuja...
Powiedzmy - 500 $ za walke - zwyciezca bierze wszystko, ok?
Choc przyznam, ze wyzynanie Was - niewiniatek z Kadeny de Mano, jak to powiedzial pewnien angielski general - "jest tak latwe, ze az nie przynosi chwaly" ;-)
Aaa... zalatw mi przynajmniej trzech przeciwnikow, zeby podroz sie oplacila.
Ciao
Chris
Napisano Ponad rok temu
Ciekawy bylby eksperyment, wziasc laika, dac mu nóz (cwiczebny) i kazac atakowac. Sprawdzic ile procent robi to jak na filmie "Psychoza" (dla mlodych "Krzyk") lub w podrecznikach samoobrony.Wydaje mi sie ze przesadzacie , jak jest roznica miedzy facetem ktory trzyma noz w reku pierwszy raz a jaka miedzy 6 miesiecznym "praktykiem" noza , zadna .NAwet ten drugi przez sztuczna pewnosc siebie , jest latwiejszym celem.
Potem pokazac szkoleniówke F. Cucci lub P.Vunaka i porównac wyniki.
Ja dopóki nie obejrzalem filmu "High Art" (on ma kilka tytułów, w TV szedl jako "Najwyzsza sztuka" lub "Sztuka zabijania") tez myslalem o walce nozem jak z filmu np. "Tylko dla Orłów". Jeden zadaje pchniecie, sygnalizowane, z zamachem, drugi blokuje i sie silują. Ot co kino ze zdrowym rozsadkiem robi.
Napisano Ponad rok temu
No no ... patrzcie kogo tu nam przywiaaalo.Ciao
Chris
Hehehe... niewiniatka z cadeny ... obawiam sie Chris , ze mi z tej kadeny jak juz cos to zostaje niewiele ... sie zeszmacilem ostatnio.
A trzech przeciwnikow Poczekaj .. poczekaj .. mnie ostatnio dupa swedzi , zeby sie do Raichu wybrac
Napisano Ponad rok temu
Brunsviga z Polski? Gdzie, jak?
Brunsviga jest jedna - w Dolnej Saxonii. Jak chcesz, to mozemy se zrobic mecz: Brunsviga - Varsovia (ale na ostre noze, bo te niekonczonce sie dyskusje pt: "ja pierwszy trafilem! - NIE! ja pierwszy!" mnie degustuja...
Powiedzmy - 500 $ za walke - zwyciezca bierze wszystko, ok?
Choc przyznam, ze wyzynanie Was - niewiniatek z Kadeny de Mano, jak to powiedzial pewnien angielski general - "jest tak latwe, ze az nie przynosi chwaly"
Aaa... zalatw mi przynajmniej trzech przeciwnikow, zeby podroz sie oplacila.
Hmmm a z Breslau moze tez byc ? Co prawda ja Kadeny nie robie, ale nie bedziesz chyba Chris wybrzydzal, co (500 USD, powiadasz ?) ?))))))
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Timberline Zambezi
- Ponad rok temu
-
Konkurs "nożowy" :)
- Ponad rok temu
-
Nowy ksztalt ostrzy w customach
- Ponad rok temu
-
Zabawki dla duzych chlopcow - ver. custom
- Ponad rok temu
-
a co powiecie na to? (niby comander za 12$)
- Ponad rok temu
-
Nowy-STRIDER-SnG-co-na-kolana-powala
- Ponad rok temu
-
Nóż w samolocie
- Ponad rok temu
-
bagnet od M16
- Ponad rok temu
-
Mad Dog ATAK i Mission MPK