Samoobrona
Napisano Ponad rok temu
"Czy Capoeira daje wam pewnosc siebie, w sytuacjach zagrozenia? Czy uwazacie ze daje wam wystarczajace umiejetnosc samoobrony?".
Od razu mowie, ze nie chce poruszac tematu skutecznosci - bylo juz tego az za wiele.
Rozmawialem ze znajomymi na ten temat i zdania sa podzielone. Jedni uwazaja, ze to co potrafia wystarczy, inni, ze lepiej znac jakakolwiek MA niz zadna - z drugiej strony sa ludzie, ktorym umiejetnosci nabyte na treningach nie daja takiej otuchy.
Zaznaczam jeszcze raz, ze chodzi tylko i wylacznie o samoobrone - nie o skutecznosc. Czekam na opinie
Pozdrowka!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To delikatna kwestia...
Przeciwko gościowi nic nie ćwiczącemu - macie przewagę
Inne sztuki walki (oprócz aikido) - macie o ile wykorzystacie element zaskoczenia...W capo widzę dwa plusy odnośnie skuteczności:zupełna niekonwencjonalność ataku i wysoka sprawność + kondycja...mozecie niejednego zaskoczyć i KO...
Obawiam się jednak że ludzie którzy nieco orientują się jak capo wygląda a na dodatek cwiczą coś o wysokim współczynniku kontaktu i lania się (Kick, muai thai,bjj pod kątem vale tudo,shidokan)moga stanowić problem do sprawnego wejscia w twarz Z drugiej strony dobrzy chwytacze (judo, zapasy czy bjj) jeżeli dojdzie do zwarcia - mogą również być dla was bardzo groźni...
No i otoczenie - ciężko z CQB (walka w pomieszczeniach), w zimie na żwirze, betonie itp...z moich obserwacji - nie ma capo bez ruchu a ruch wymaga przestrzeni...
Ale może się mylę - nieraz oglądałem capo ale nigdy go nie ćwiczyłem.Czekam na kontrargumenty :-)
Pozdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
nie ma capo bez ruchu a ruch wymaga przestrzeni...
bardzo mi sie podoba to stwierdzenie, naprawde. w ksiazce z ok 1960 roku na temat czysto technicznych aspektow capo padaja takie zdania (mniej wiecej):
"(...)capoeira ma swoje ograniczenia, sprawdza sie przede wszystkim w okreslonym dystansie oraz na okreslonej przestrzeni(...)"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy to miała być ironia?Jeżeli tak to sory ale takie jest moje zdanie...a jezeli nie - to sięcieszę że jakiś mój twór sie komuś podoba...
Napisano Ponad rok temu
to nie byla ironia, naprawde uwazam, ze fajnie to ujales. co do samoobrony przy pomocy capo to uwazam, ze da cos sie z tym zrobic ale wszytsko zalezy od prowadzocego, ktorych jak na razie w polsce nie ma zbyt wielu. co do ksiazki to faktycznie nie sadze zebys ja mial. pozyczlismy ja z kumplem od pracownika ambasady, jest to ksiazka z 62 roku i nie sadze aby oprocz niego, naszych dwoch kserowek :twisted: jeszcze gdzies byla ogolnie dostepna (ale moge sie mylic)
Napisano Ponad rok temu
Taka jest specyfika capo która odróżnia ją od wszystkich innych sztuk walki...może wushu jest podobne dynamiką ale nawet tak są przestoje i ruchy subtelniejsze np.samych rąk...a u was eh jest na co popatrzeć
. pozyczlismy ja z kumplem od pracownika ambasady, jest to ksiazka z 62 roku i nie sadze aby oprocz niego, naszych dwoch kserowek jeszcze gdzies byla ogolnie dostepna (ale moge sie mylic
Widzę że naprawdę łyknęliście bakcyla capo Pewnie masz rację.Mogą ją mieć tylko tacy pasjonaci jak wy którzy kupili ją za granicą...ja na ten przykład mam podręcznik dla...chińskiej żandarmerii wojskowej Kupiony w Hadze w świetnej księgarnii chińskiej...też nie sądzę zeby miało ja mielu ludzi w Polsce no ale my PASJONACI nie jesteśmy zwykłymi ludźmi
Napisano Ponad rok temu
No wlasciwie racja, wiec moze troche o pewnosci siebie nabytej dzieki CapoJedno pojęcie i drugie są bardzo ze sobą związane.
Napisano Ponad rok temu
Moglbys drogi jakubie umiescic gdzies takie ciekawostki, zeby szaraczkowie jak ja mogli je obejrzecjest to ksiazka z 62 roku i nie sadze aby oprocz niego, naszych dwoch kserowek
Moze na stronie Beribazu albo na jakims ftp Bylbym bardzo wdzieczny
Z gory dzieki
Pozdrowka!
Napisano Ponad rok temu
Praktyka czyni mistrzem....
Co do walk z innymi sztuklami walki, to wiem jedynie, ze z sztukami typu jiujitsu, judo, zapasy sa pewne klopoty, nad bardziej statecznymi karate, boks jest o wiele lepiej, bo przciwnik nie jest przygotowany na az tak ruchomy cel...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Który to był obóz t.zn. w jakiej grupie?na ostatnim obozie uczyliśmy się grać w ograniczonych warunkach
Jak to !? Nierozumiem, przeciągneliscie liny przez roda i graliście pomiędzy nimi ?malutka roda, z kilkoma linami przeciagnietymi poprzez srodek rody
Tego tez nie moge pojąć po co stół w roda? Czyżbyście chcieli oddać warunki jakie panują w domu i ewentualnie przygotować się do jogowania przy obiedzie?ze stolem w rodzie
Czy to oznacza ,że dwóch capoerista grało przeciwko jednemu?2 na 1 itp
To wszystko jest bardzo dziwne :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z jakiej jesteś grupy i czy jesteś pewien, że to co ćwiczysz to aby napewno jest Capoeira???
Napisano Ponad rok temu
1 vs 1 to jakoś można, od biedy 2 vs 1, ale n-przeciwników vs ja - tylko jedna technika pomaga zwana Uciekajus albo zwana potocznie zajęciem z góry upatrzonej pozycji !!
To są moje spostrzeżenie , lecz nietraktuje Capoeira jako takiej sztuki walki, to już jest część mnie !!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zreszta zobaczcie jak walczy Mestre Hulk, jedyny, ktory walczac w UFC pod szyldem capoeira odnosil sukcesy. Po analizie jego walk mozna zobaczyc, ze jak juz wygrywal, to przy pomocy boksu czy walki w parterze a nie capoeira.
Mysle ze capo nie dawalaby tyle radosci i satysfakcji, gdyby byla nastawiona na full contact. To jest wlasnie jej urok, ze walka jest w wiekszej mierze improwizowana, 'odgrywana' wlasnie, a nie toczy sie faktycznie. I niech tak zostanie, jak ktos chce lamac sobie piszczele na glowie przeciwnika to niech idzie na Muay Thai.
Napisano Ponad rok temu
lepiej znac capo niz nie znac nic poza tym 99% punkow i zulow nie wiem co to jest i raczej sie nie spodziewa czegos takiego
co do walki w dystansie a nie full contact to wlasnie tak ma byc dobrze napisales ale nie schodzac po raz xxx na temat skutecznosci na pewno masz jakies tam pojecie o walce i nie jestes 100% bezbronny
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
capo w szczecinie
- Ponad rok temu
-
II Miedzynarodowy Festiwal SW
- Ponad rok temu
-
Wasze ulubione techniki !!!