Karate + co?
Napisano Ponad rok temu
Szczególnie ciekawią mnie opinie osób ćwiczących i karate i judo. Jakie są zalety, jakie wady? Czy nie jest trudno "przestawiać się" z jednego treningu na drugi? Chyba Gozdal mógłby nam coś o tym powiedzieć.
Ja oprócz karate ćwiczę techniki w parterze i troszkę długim kijem... Przydałoby się jeszcze coś krótszego, może pałka albo tonfa?
Napisano Ponad rok temu
Szczególnie ciekawią mnie opinie osób ćwiczących i karate i judo. Jakie są zalety, jakie wady? Czy nie jest trudno "przestawiać się" z jednego treningu na drugi? Chyba Gozdal mógłby nam coś o tym powiedzieć.
Tak zgadza sie .. trenuje rownolegle kk i judo i uwazam ze pod wzgledem skutecznosci jest to dobre polaczenie. Zalety takiego treningu sa oczywiste - uczysz sie technik grapplerskich i uderzanych :wink:
Co prawda uderzenia rekami nie sa rewelacyjne - to chyba bedzie glowna wada , takze wada moze byc taka sytuacja gdy w danym klubie judo trening nastawiony jest wylacznie pod zawody i prawie nie cwiczy sie tam walki w parterze. Na szczescie w moim klubie cwiczy sie tak samo stojke jak i parter.
Przestawic sie z karate na judo nie jest wcale trudno.... wlasciwie to nie mam z tym zadnych problemow. Treningi judo zaczynalem gdy mialem juz jakies tam doswiadczenie w karate i mysle ze to nie przeszkadza a wrecz ulatwia pozniejsze treningi judo.
Napisano Ponad rok temu
Trenujac Shidokan nie ma na codzien takiej potrzeby , (joke, chociaz jest w nim troche prawdy).
Oczywiscie warto korzystac ze wszelkich mozliwosci rozwiniecia swoich umiejetnosci, wiec czesto uczestnicze w roznego rodzaju seminariach czy treningach przydatnych mi systemow - polecam to zawsze swom zawodnikom (zreszta zawsze ktos z nich jezdzi ze mna ).
Obecnie bardzo porzadane przez mnie sa kontakty z instruktorami sportow chwytajacych (judo, zapasy), ale nie tylko.
Pozdrowienia,
MR.
PS
A, gdybym mial czas na codzien i mozliwosc to chetnie potrenowalbym palki - Jarek mnie zarazil.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezeli chodzi o bron to taka z ktorej mozesz zrobic uzytek w razie realnego zagrozenia Twojego zycia lub zdrowia. Odpadaja wszelkie nunchaka, maczety czy dlugie kije. Polecalbym noz lub palke. Osobiscie do noza nie jestem przekonany, ale palki belzebub Tu tez uklon w strone Jarka fajnie macha swoja palka Zawsze mozesz kupic sobie teleskopa i takie cacuszko miec zawsze przy sobie.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wracając do powiazania systemów "gołych rąk" odpowiednim powiązaniem wyglada być kyoksuhin lub pochodne w powiazaniu z judo, aby nie powiedzieć BJJ. Choć oczywiscie najprostrzym sposobem jest przyjść na trening shidokan..
Napisano Ponad rok temu
Zdaje się, że Jakryc coś o tym wie i jest z Wielkopolski. Pisz na forum "Walka bronią".Wspominaliście o pałkach.Czy ktos z was wie gdzie w Poznaniu mozna czegos sie "o nich dowiedziec'? Jesi chodiz o nuchaku-to dobre cwiczenie na nadgarski i zabawa :-)
Napisano Ponad rok temu
Cucci swoja droga ( w koncu cala masa sie na nim wzoruje) .. ale kadena wyrabia dobra prace rak i mozna pocwiczyc sobie samemu na drills.Kadena ble, Cucci może być.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Teraz masz karate z jednej strony praca nog , kopniecia i uderzenia i kadene gdzie obrona przed nozem , walka nozem , i obrona przed nozem gdy nie ma sie samemu noza.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Techniki kończące
- Ponad rok temu
-
Fenomen K. Neugebauera
- Ponad rok temu
-
Praca nóg w karate
- Ponad rok temu
-
Jak trafiłeś na karate?
- Ponad rok temu
-
Rodzaj kimonka
- Ponad rok temu
-
karatecy w K1
- Ponad rok temu
-
10 sierpnia we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Techniki w wyskoku
- Ponad rok temu
-
Wakacje
- Ponad rok temu
-
Co do inwektyw pod czyimkolwiek adresem.
- Ponad rok temu