hakama
Napisano Ponad rok temu
Malo nas laczy - od pewnego czasu ....
Zal troche starych czasow, ale co tam trza patrzec w swiat z
narta
Napisano Ponad rok temu
Mam dobrych" szpiegów z krainy deszczowców" :wink:Co do mojego pierwszego nauczyciela - widze ze masz dobre info
Malo nas laczy - od pewnego czasu ....
Zal troche starych czasow, ale co tam trza patrzec w swiat z
narta
Napisano Ponad rok temu
Jak jest właściwie z Twoimi korzeniami, bo w TV GDAŃSK mówi się ze to u Wysockiego był Twój pierwszy raz.
Pozdrawiam
Lucas
Napisano Ponad rok temu
A na którym pasku znajdziemy kierunek funkcjonowania i genezę "shiho nage"???? :wink:
Zapewne sładając hakama można odnaleźć i kilka informacji dotyczących Shiho N, która przecież ma zarówno związek z Kote G, biorąc pod uwagę charakter dźwigni, jak i np. z czterema kierunkami pracy w yonkyo. Podpowiem jedynie, że skoro paski składane są symetrycznie i jeżeli coś można tu znaleźć, to jest to na nich obu. Ale by to zauważyć trzeba praktykować i wiedzieć trochę o tych formach, a nie tylko się wymądrzać. Ciekawi mnie, czy dyskusje na tym forum mogą mieć przełożenie na praktykę i czy oprócz ironicznych uśmieszków stać Cię na taką prostą analizę? Jeżeli tak, to zaskocz mnie i daj znać czy i jakie analogie sam odnalazłeś :black:
Napisano Ponad rok temu
WitamZawsze byłem zdania, że zamiast ganić ignorancję, lepiej propagować rozwój.
A na którym pasku znajdziemy kierunek funkcjonowania i genezę "shiho nage"???? :wink:
Zapewne sładając hakama można odnaleźć i kilka informacji dotyczących Shiho N, która przecież ma zarówno związek z Kote G, biorąc pod uwagę charakter dźwigni, jak i np. z czterema kierunkami pracy w yonkyo. Podpowiem jedynie, że skoro paski składane są symetrycznie i jeżeli coś można tu znaleźć, to jest to na nich obu. Ale by to zauważyć trzeba praktykować i wiedzieć trochę o tych formach, a nie tylko się wymądrzać. Ciekawi mnie, czy dyskusje na tym forum mogą mieć przełożenie na praktykę i czy oprócz ironicznych uśmieszków stać Cię na taką prostą analizę? Jeżeli tak, to zaskocz mnie i daj znać czy i jakie analogie sam odnalazłeś :black:
Szczerze mówąc nie rozpatrywałem pod tym kątem składania hakamy.....dlatego z takim zainteresowaniem słucham tych wypowiedzi.... :wink: i z chęcią dowiem sie wiecej szczegółów.. bo przeciez pod takim samym kątem można rozpatrywac wszystko... (np.znaki drogowe...."skrzyżowanie dróg równorzędnych"-to shiho nage bo to rzut w 4 kierunkach...)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem w każdej technice można znależć analogie z inną techniką i do tego nie trzeba składania hakamy .Co do yonkyo ,możesz objaśnić jaśniej , czemu cztery kierunki pracy w yonkyo?Zapewne sładając hakama można odnaleźć i kilka informacji dotyczących Shiho N, która przecież ma zarówno związek z Kote G, biorąc pod uwagę charakter dźwigni, jak i np. z czterema kierunkami pracy w yonkyo. ]
Podpowiem jedynie, że skoro paski składane są symetrycznie i jeżeli coś można tu znaleźć, to jest to na nich obu. Ale by to zauważyć trzeba praktykować i wiedzieć trochę o tych formach, a nie tylko się wymądrzać.]
Widziałem różne sposoby ich składania przez róznych mistrzów japońskich .
No Przemek , masz zadanie domowe do odrobienia .Ciekawi mnie, czy dyskusje na tym forum mogą mieć przełożenie na praktykę i czy oprócz ironicznych uśmieszków stać Cię na taką prostą analizę? Jeżeli tak, to zaskocz mnie i daj znać czy i jakie analogie sam odnalazłeś :black:
Myślę ,że mogą mieć przełożenie na praktykę tylko czy chodzi o to aby dobrze składać hakamę czy przy składaniu uczyć się technik ?
Ja składam hakamę z szacunkiem chociaz czasem, z braku czasu powtórnie składam ją w domu, gdyż szanuję aikido ,któremu poświęciłem 24 lata ćwiczeń .
Napisano Ponad rok temu
to soma:
No chyba zaraz sie wezme za pisanie wierszowanego wypracowania :wink:
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o to gdzie zaczęły się twoje schody do hakamy?Wyraz sie jasniej kolezko, to odpowiednio Ci odpowiem.
Napisano Ponad rok temu
Ja mialem szeroka asfaltowa droge w dodatku z gorki i lukrem polana.
A zaczelo sie w Opolu u sensei Robert J. Krac obecnie 4 dan aikikai.
W jego klubie byl zwyczaj zakladanie hakamy od 2 kyu i ja po egzaminie na to kyu (ipo udaniu sie do sklepu) ja zalozylem.
A co mialo oznaczac to
tez chodzilo o hakame?
Napisano Ponad rok temu
bo przeciez pod takim samym kątem można rozpatrywac wszystko... (np.znaki drogowe...."skrzyżowanie dróg równorzędnych"-to shiho nage bo to rzut w 4 kierunkach...)
Słusznie! Widzę, że zaczynasz chwytać. Chciąłbym być dobrze zrozumiany, nie chodzi o to by coś nas ograniczało, ale by było pomocne. Jeżeli się zajmujesz np. aikido to zamiast chodzić bezmyślnie po ulicach możesz zauważać pewne relacje z rzeczami banalnymi , co utrwala świadomość rzeczy trudniejszych i pozwala zmienić je również na oczywiste.
Napisano Ponad rok temu
.Moim zdaniem w każdej technice można znależć analogie z inną techniką i do tego nie trzeba składania hakamy .
Pewnie, że tak. Składając hakama można myśleć o wszystkim, albo o niczym , można jednak analizować to co robiliśmy przed chwilą w praktyce i utrwalać pewne rzeczy. Wszystko zależy od chęci i zaangażowania. Czas na składanie swojej, czy cudzej hakamy nie musi być stracony. Twój wybór
Jasne robię to na treningachCo do yonkyo ,możesz objaśnić jaśniej , czemu cztery kierunki pracy w yonkyo?
, a ja takich, którzy zwijali ją jak brudną bieliznę, jednak mój sensei robi to inaczej i ja wiem dlaczego.Widziałem różne sposoby ich składania przez róznych mistrzów japońskich .
czy chodzi o to aby dobrze składać hakamę czy przy składaniu uczyć się technik ?
Ja składam hakamę z szacunkiem chociaz czasem, z braku czasu powtórnie składam ją w domu, gdyż szanuję aikido ,któremu poświęciłem 24 lata ćwiczeń
Raczej chodzi o to by wyrabiać pewne nawyki i wszystko robić dobrze. Mam jednak nadzieję, że aikido nauczasz inaczej
Napisano Ponad rok temu
Witambo przeciez pod takim samym kątem można rozpatrywac wszystko... (np.znaki drogowe...."skrzyżowanie dróg równorzędnych"-to shiho nage bo to rzut w 4 kierunkach...)
Słusznie! Widzę, że zaczynasz chwytać. Chciąłbym być dobrze zrozumiany, nie chodzi o to by coś nas ograniczało, ale by było pomocne. Jeżeli się zajmujesz np. aikido to zamiast chodzić bezmyślnie po ulicach możesz zauważać pewne relacje z rzeczami banalnymi , co utrwala świadomość rzeczy trudniejszych i pozwala zmienić je również na oczywiste.
Hmmmm.... ale chyba we wszystkim trzeba zachowac umiar.....bo jak sie ktos za bardzo zamyśli na ulicy zastanawiajac sie na kazdym kroku o odniesieniach do technik aikido to moze "przyłozyć" w ten słupek ze słynnym znakiem :wink: a ja często jeżdze ..... więc lepiej przestrzegac znaków drogowych niz na nich wylądować :wink: ....
A na poważnie ...nie mówie tez wcale że aikido to "bezmyslna" sztuka walki dla bałwanów (bo pewnie bym tego nie ćwiczył tyle latek....)...i myslenie się przydaje w każdej sytuacji....ale chyba lepiej skupiac się na tym co sie robi a nie rozpraszać myśli......to chyba tez jest bardzo ważne ..... ???
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Z tego co rozumialem chodzilo przedwszystkim o pewną prace meguri przy składaniu pasków. Jednak w konfrontacji z rzeczywistoscia, moje ruchy nie były pełne i odbiegaly zdecydowanie od pracy do jakiej przywyklem przy wykonywaniu technik. Moze z czasem...
Napisano Ponad rok temu
..Moim zdaniem w każdej technice można znależć analogie z inną techniką i do tego nie trzeba składania hakamy .
Pewnie, że tak. Składając hakama można myśleć o wszystkim, albo o niczym , można jednak analizować to co robiliśmy przed chwilą w praktyce i utrwalać pewne rzeczy. Wszystko zależy od chęci i zaangażowania. Czas na składanie swojej, czy cudzej hakamy nie musi być stracony. Twój wybór.
To prawda ,to jest mój wybór .Mogę analizować to co wcześniej robiłem a do tego nie potrzebuje hakamy tylko wyobrażnie .
.Jasne robię to na treningach.Co do yonkyo ,możesz objaśnić jaśniej , czemu cztery kierunki pracy w yonkyo?
Dlaczego tylko cztery?Może już czas aby to rozszerzyć?
Widze ,że podobnie jak Twój dawny sensei ,już wszystko robisz dobrze .czy chodzi o to aby dobrze składać hakamę czy przy składaniu uczyć się technik ?
Ja składam hakamę z szacunkiem chociaz czasem, z braku czasu powtórnie składam ją w domu, gdyż szanuję aikido ,któremu poświęciłem 24 lata ćwiczeń
Raczej chodzi o to by wyrabiać pewne nawyki i wszystko robić dobrze. Mam jednak nadzieję, że aikido nauczasz inaczej
Napisano Ponad rok temu
W wolnym tłumaczeniu to co Garry napisał:
"Jeżeli ktoś nie wie to hakama posiada 7 zakładek/fałd (5 z przodu i 2 z tyłu) i jak wszystko w Japonii ma swoje znaczenie, tak i owe siedem zakładek hakamy ma znaczenie.
JIN (życzliwość)
GI (honor)
REI (uprzejmość i etykieta)
CHI (mądrość, inteligencja)
SHIN (szczerość)
CHU (lojalność)
KOH (pobożność)
Lucas zrób mniej freestylowe tłumaczenie albo napisz że to inna wersja bo zgłupiałam
Napisano Ponad rok temu
Widze ,że podobnie jak Twój dawny sensei ,już wszystko robisz dobrze .
Ciekawe gdzie to zobaczyłeś,
pisałem o nastawieniu, a nie o swoim perfekcjoniźmie, ale jeżeli jesteś innego zdania to rozwiń temat, zamiast tej taniochy.
Napisano Ponad rok temu
Muszę się pochwalić!
Założyłem hakamę!
Gratulacje, napisz jakieś wrażenia, przewróciłeś się, czy coś takiego?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dlaczego trenujesz aikido?
- Ponad rok temu
-
Czy atmosfera pracy w dojo jest odpowiednia?
- Ponad rok temu
-
Trening na Warszawskich Polach Mokotowskich
- Ponad rok temu
-
Aikido tak zupełnie szczerze
- Ponad rok temu
-
pijaństwo aikidockie... z cyklu opowieści fiodka
- Ponad rok temu
-
Moda na orientalizm