Aikido tak zupełnie szczerze
Napisano Ponad rok temu
Nie bede sie ustosunkowywal do tej ankiety - bo uwazam ją za uwłaczajaca. Nie bede tez odpowiadal na kolejne pytanie czy aikidoka dalby sobie rade z boxerem, fajterem,rowerem, czy innym hiper-ultra-super-kixboxerem. To tez bezsens.
Moze kiedys to dotrze do swiadomosci niektorych ,ze aikido to jest sposob i styl zycia a nie poszukiwanie sposobu na danie w morde. Rzoumiem ambicje by samodzielnie napisac jakis topic - ale moze by tak wiecej sensu w tym ?
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
6 lat temu na obozie w Zieleńcu przebywałem obok sekcji aikido stąd wysnuwam takie wnioski.Trenowałem karate shotokan:3 treningi dziennie, czasami 4 a aikidocy 2 treningi-tylko techniczne. Też narzekali ,że są "padnięci".
Powinienes wziąć pod uwage, że obozy letnie to czas wypoczynku, gdzie praktyka nie jest az tak intensywna. Wiekszość z uczestników to osoby pracujące. Być może w twojej grupie było dużo małolatów, którym energie trzeba jakos rozladowac, pokazac dobranocke i polozyc spac. Pamietaj ze ze aikidole musza oszczedzac tą energie na nocne libacje
Co do ankiety to traktuje ją z lekkim przymrózeniem oka, a zarazem trzeba spojrzec obiektywnie, nie ma systemów idealnych. Zawsze sie moze zdazyc cos czego nie przewidzisz. Np. ktos zgasic swiatlo
Napisano Ponad rok temu
Blogoslawieni, ktorzy wierza...hmmm .. ankieta jest bezsensowna! Czlowiek ktory sie zdecydowal na aikido w zyciu - jako swoja zyciowa droge nie bedzie mial watpliwosci.
Poszukiwacz, powiedzmy na niego poszukiwacz drogiKtos kto niby chodzi na treningi a tak wlasciwie sie rozglada za czyms innym przypomina zagubione dziecko. Mam zabawke ale chcialbym ladniejsza.
Uwlaczajaca komu? Albo czemu?Nie bede sie ustosunkowywal do tej ankiety - bo uwazam ją za uwłaczajaca.
Potraktuj ja zartobliwie, jako spojzenie kogos niewierzacego
Oczywiscie, ze pytania sa tendencyjne
I to jest w porzadku.Moze kiedys to dotrze do swiadomosci niektorych ,ze aikido to jest sposob i styl zycia a nie poszukiwanie sposobu na danie w morde.
Do mojej swiadomosci dotarlo to juz daawno temu.
Moze czas juz aikidokom o tym powiedziec? Zobacz wyniki ankiety...
pozdro
E2rd
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pijaństwo aikidockie... z cyklu opowieści fiodka
- Ponad rok temu
-
Moda na orientalizm
- Ponad rok temu
-