Dlatego też praktykujemy na treningu walkę nożem - oczywiście nie ostrym !
co ciekawe to ja cwicze z prawdziwym a nie z tanto uczy to o wiele wiecej,na samym poczatku jak tylko ktos stal naprzeciwko mnie z nozem to mnie strach paralizowal teraz jest lepiej
Znowu mialem jo przy sobie jedno hasso wystarczylo by sobie uswiadomil ze powinien trzymac sie na dystans.
pozwolisz,ze spytam ale ciekawosc mnie zrzera ktore hasso (wlasnie sobie wyobrazilam widowiskowe hasso gaeschi ushiro harai)
O nozu mowi sie czesto wlasnie jako o broni, przed ktora nalezy uciekac, chyba ze jej 'operator' nie bardzo wie, co robi.
przyznam sie szczeze ze mi zawsze kaza uciekac dopuki moge,potem probowac uciekac
Bardzo czesto praktycy Aikido sa poddawani takiemu egzaminowi: "no i jak, przydalo Ci sie to Aikido w samoobronie? no, odpowiedz, przydalo Ci sie?"
I do łba nie przychodzi pytającym że w życiu można szukać czegoś więcej niż napierdalanka.
widze ze ciebie takze to denerwuje,bardzo czesto ludzie zadaja takie durnowate pytania a jak sie odpowie to zawsze sa niezadowoleni niezaleznie od odpowiedzi,oni wyobrazaja sobie ze my("ludzie trenujacy MA") to jacys rambo lub maszynki do zabijania
Poza kontrowersyjnymi walorami bojowymi aikido wyróżnia się także ludżmi praktykującymi ten styl. Są to najczęściej szczupli, sympatyczni studenci z dobrych domów, którzy niekoniecznie szukają mocnych wrażeń. Treningi nie są zbyt ciężkie pod względem poprawiania cech motorycznych i wolicjonalnych. Kontakt fizyczny jest mało intensywny.
hahaha,przepraszam ale gdzie ty widziales takie treningi
![:?:](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/question.gif)
na moich jest duzo roznych ludzi od kafarkow,dziadkow,dzieci,po prawdziwych "sportowcow",nie wiem skad takie wyobrazenie ale nawet ja taka nie jestem,a co do treningow to sa naprawde rozne ja po wiekszosci wracam tak padnieta ze nie mam sily sie ruszc
Z tego co zaobserwowałem to 90% kadetów przychodzi na treningi aikido dla towarzystwa lub dla relaksu obijając się niemiłosiernie. Dlatego treningi wyglądają na lekkie ...A tak poza tym to system jest bez znaczenia, liczy się umiejętność i chęci człowieka.
wlasnie dzieki "checi" niektorzy trenuja intensywnie rozwijajac swoje umiejetnosci,a co do treningow to zalezy wlasnie od uczestnikow,ale wiem z doswiadczenia,ze trening moze byc ostry a oni beda sie obijac wazne co ja robie i ile sie ucze
...tylko szokują mnie wypowiedzi niektórych z Was.
aikidoka tez czlowiek a ludzie jak wiesz sa rozni,sa ci co umieja i nic nie mowia i tacy ktorzy mowia a malo umieja ...