![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przecież pisałem o tym wielokrotnie. Nie kata, a jego zastosowanie. Na koniec treningu możesz sobie samą formę zrobić ze 2-3 razy, żeby zapamiętać techniki.Slawek i co zrobiles teraz Mariusz nie bedzie spal po nocach
A co ty wogole widzisz w kata :? ? Tylko nie dawaj jakiejs tam lapidarnej odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
A co ty wogole widzisz w kata :? ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Praktycznie jakie techniki są ćwiczone w kihonie i kata (najczęściej):Wiemy już, że karate to metoda walki wręcz (definicja własna) oraz, że skuteczność budzi kontrowersje (no budzi tak). Zadajmy sobie wobec tego pytanie jakie powinno być nowoczesne karate. Moja wizja jest następujaca:
1. Powinno uczyć limitowanej wersji technik ręcznych i nożnych odrzucając ekstrawagancje (typu toho uchi - dla zorientowanych).
2. Powinno być uzupełnione o rzuty, obalenia, dźwignie i walkę w parterze.
3. Powinno promować walkę i oceniać za walkę.
4. Powinno odrzucić kata jako element zbędnej historii.
5. Powinno promować przynajmniej jedną broń ostrą (nóż) i jedną tempą (pałka).
6. Przekonywać swoich adeptów, że jest skuteczną formą walki wręcz aby nie musieli poszukiwać gdzie indziej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale coraz mniej zatraca sie autetntyczności w karate od kiedy europjczycy noszą więcej niz 6 dan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dorzuce swoje.
Określę się jako tradycjonalista,prowadzę sekcję na której ćwiczymy :
-Kata,ale rozumiane jako trening z partnerem czyli Bunkai,bardzo różne bunkai...
-kihon,głównie dla początkujących , albo jako forma kilkuminutowego "dogrzania" i to raz na tydzień
-walki owszem,w różnych "regułach" traktowane jako Dojo Kumite bo zawody to mnie nie rajcują w ogóle
-makiwara,worek,tarcze,tou
-przyrządy rozwijające siłę
-garda,oczywiście wysoka (jak w Kyoku),low kicki!!
-broń też się znajdzie...
-no i oczywiście parter(nie jako element stylu)
Cwiczę Okinawa Karate i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwy,a czy jest to skuteczne?Daje mi to satysfakcję i zadowolenie ,a na życie w moim wieku to powinno się już patrzeć realnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu