KM - teoria i praktyka
Napisano Ponad rok temu
1. Czy ataki, chwyty, dźwignie, ciosy itp. w KM mają hebrajskie nazwy?
2. Czy traning KM wiąże się z licznymi kontuzjami? To przecież taki brutalny "sport"?
Pozdrawiam
Aikido i tak rządzi :wink:
Napisano Ponad rok temu
MOIM ZDANIEM - wszysto zależy od prowadzacego treningi. Jeżeli jest nawiedzony to i trening rekreacyjny Tai Chi będzie brutalny.
Napisano Ponad rok temu
2.Zdarzają się, ale znacznie więcej kontuzji miałem na aikido, niż na kravce - konkretnie ćwicząc kravat zdarzyły mi się dwie, sam oceń czy to dużo jak na półtorej roku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2. Na pierwszym treningu aikido, 15 lat temu nabawiłem się kontuzji kolana. Przez wiele lat odzywało sie to to co jakiś czas i strasznie bolało. Teraz trenuję KM i dzięki temu zmuszam to kolano do ruchu, co połączone z laseroterapią (5-6 zabiegów) spowodowało, że kolano praktycznie prezstało mnie boleć. Tak więc w moim przypadku KM miała raczej lecznicze działanie . A na poważnie - widziałem na KM jedną poważniejszą kontuzję - rozcięty łuk brwiowy, ale na skutek wykonania nie tej techniki, co trzeba - klient się nie spodziewał, że dostanie w głowę, bo akurat co innego było trenowane. Myślę, że jak się słucha instrukcji trenera i ma ochraniacze, to raczej kontuzje nie grożą.
Napisano Ponad rok temu
U nas (PASZW) dwa razy mieliśmy karetkę, raz wybicie stawu barkowego,kontuzję kręgosłupa raz rozwalony nos i raz naruszone( trza było drutować) zęby - za to od razu trzy...mówię tylko o kontuzjach które sam widziałem - przez 2 lata ćwiczeń. Wię ta "krwawa" krawka nie wygląda aż tak źle :-)
Pozdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
Zastanawia mnie tylko temat tego postu "KM - teoria i praktyka" - jaki to ma zwiazek z nazwami i kontuzjami?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zastanawia mnie tylko temat tego postu "KM - teoria i praktyka" - jaki to ma zwiazek z nazwami i kontuzjami?
A jaki tytuł byś wolał:
"Szesnastoletnia nimfomanka pozna prawdziwego wojownika"
czy
"Przyczynek do wyjaśnienia różnic pomiędzy sztukami walki w kontekście nazewnictwa technik i częstotliwości kontuzji" :wink: ?
Napisano Ponad rok temu
ktore poczatkuja.
Tacy sa bardzo niebezpieczni
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2. Czy traning KM wiąże się z licznymi kontuzjami? To przecież taki brutalny "sport"?
Zgadzam się z Ryszardem Jóźwiakiem, że wszystko zależy od prowadzącego. Miałam przyjemność ledwo przez kilka miesięcy ćwiczyć Krav Magę, ale pod bardzo dobrym okiem I poważnie zastanawiam się nad powrotem na te treningi, m.in. dlatego, że nie uśmiechają mi się parotygodniowe przerwy lub utrudnienia w treningach spowodowane kontuzjami, które często nabywałam na kyoukushinie. Fakt, że na KV przede wszystkim markuje się ciosy, a nie uderza pełną parą, ale to IMHO dobrze, gdyż na treningach z ochroniaczami i innymi akcesoriami można się wykazać - uderzać, kopać z całą siłą. Taka metodyka minimalizuje kontuzje.
Co do brutalnośći - nie wydaje mi się, żeby Krav Maga była brutalniejsza niż np. kyokushin. Po prostu mamy tu inne techniki.
Napisano Ponad rok temu
...są goście których możesz godzinami walić po jajach i nic...
Naprawdę znasz takich gości?!?
A może to eunuchy...
Napisano Ponad rok temu
jakiego typu kontuzji doznawales cwicząc aikido?
Napisano Ponad rok temu
Kontuzje na aikido: rozwalane nadgarstki, kolana, zwichnięte barki, dość typowe urazy na aikido.Na kravce raz złamano mi nos w trakcie zabawy w Vipa- poleciałem na glebę, a tabun gości przebiegł się po mnie.
Napisano Ponad rok temu
a tego nosa to ci naprawde wspólczuje straszny pech
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wejscie w nogi vs. Sistema (WAR czytasz?)
- Ponad rok temu
-
Walka z wykorzystaniem otoczenia.
- Ponad rok temu
-
Krav Maga w Trojmiescie
- Ponad rok temu
-
Pytanko........
- Ponad rok temu
-
Przekrojówka