Dlaczego osoby z Aikido ktore wierza w system ktory trenuja nie odpowiedza na takie wyzwanie i nie wskaza miejsca w szeregu tym, ktorzy sie sami o to prosza?
Wybacz ale wielu z tych którzy ćwiczą aikido mają inne ambicje niż udowadnianie komukolwiek czegokolwiek i wali sprawe tego co jest najbardziej skuteczne. Każdy niech robi swoje i pozwoli robić to innym.
I prosze nie piszcie ze Aikido to styl zycia i ze nic nie trzeba nikomu udawadniac.
Ja jednak jestem za tym żeby nikomu nic nie udowadniać. Udowodnisz jednemu przyjdą następni bo powiedzą że poprzednik nie był kompetenty i mamy niekończąca sie historie. Jeśli ludzie z bjj są przekonani że aikido jest do niczego to ich sprawa. Zresztą kilku instruktorów aikido jest teraz instruktorami bjj więc panowie z bjj moge sie przekonać o tym u siebie na treningach. Co udowadniania, który styl jest najlepszy to podstawa marketingu bjj - po co masz ćwiczyć inne sztuki walki, zapisz sie do nas - "do jedynego słusznego stylu"... ale o tym też już było.
Bo jesli by tak bylo to nie bylo by takze tak zacieklych dyskusji na sieci na temat wyzszosci jednego czy drugiego.
te zaciekłe dyskusje wywołują tylko ludzie z bjj, którzy na siłe muszą udowadniać całem światu kto jest najlepszy wojownikiem. a przecież sam Rickson Gracie powiedzial: "being a true warrior means you don`t need to beat people or prove you`re better"
nie myslicie ze trzeba miec troche odwagi proponujac sparing, wspolny trenig nawet walke?
zawsze byłem zdania ze od odwagi do głupoty może być jeden krok, jak jest w tym przypadku niech każdy sam oceni.
Powalczcie ale nie na zasadach ogolnego lomotu kto jest lepszy tylko wspolnej nauki. Moze sie wszyscy czegos nowego dowiecie nie tylko o innych ale takze o swoim stylu
jeśli chodzi o nauke to jestem zdecydowanie "za"
I to chyba jest jedna z najwazniejszych rzeczy aby znac ograniczenia tego co sie robi a nie mowic tylko mozliwosciach
słusznie!
Adam
P.S. a co do poprzednich tematów i niektórych postów to fascynuje mnie dogłębna wiedza, wielu z krzykaczy na tym forum, na temat aikido i innych sztukach walki, mimo że wielu z nich zna te sztuki tylko z nazwy...