Kopnięcia dobre i złe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
inaczej sie kopie na ulicy czy w barze a inaczej na sali sportowej wkf...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pojawiają się nowe trendy techniczne w sportach walki
Ale karate nie jest już trendy :wink:
Takim kopnieciem jest dla mnie mawashi kubi geri wykonane na szczekę!!
Daj mi Boże tylko takich przeciwników na ulicy...
Napisano Ponad rok temu
Khunaq nie słyszałeś o kombinacjach ręce-nogi ?
Wtedy taki kopniak to zupełnie inna bajka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy to znaczy, że nauczyciele w chińskich sztukach walki nie potrafią nauczyć jak wykorzystywać w walce techniki nożne?
:wink:
Napisano Ponad rok temu
(kilka mawaszek też widziałem )
Napisano Ponad rok temu
Czy to znaczy, że nauczyciele w chińskich sztukach walki nie potrafią nauczyć jak wykorzystywać w walce techniki nożne?
To już kwestia stylu i nauczyciela
A nauczyć kogoś bezsensownego wysokiego kopnięcia i powiedzieć "to będzie zajebiście działać w samoobronie!" to i ja potrafię
eee, w mojej pierwszej akcji włożyłem na głowę mikazuki geri, poskutkowało nokautem. Nie jest aż tak źle...
Nie takie czary potrafią się udać, ale wciąż jest to wysoce nierozsądne. Zresztą kopanie czegoś co ma się w bezpośrednim zasięgu swoich rąk jest co najmniej dziwne. Ponadto przy takich kopnięciach idealnie odsłaniamy jajka na atak i ryzykujemy, że się po prostu wypieprzymy - polecam sobie wypróbować kilka wysokich kopnięć na mokrej trawie, zabawa przednia
Napisano Ponad rok temu
Jak Ci już pisałem kopnięć używa się w kombinacjach ręce – nogi. Techniki ręczne ustawiają oponenta do kopnięcia lub odwrotnie. Chyba wiesz co to jest kombinacja? Nogi mają to do siebie, że są dłuższe niż ręce i uderzanie przeciwnika będącego w odległości w jakiej zadaje się kopnięcia jest nie lada umiejętnością
Żeby skutecznie używać technik nożnych trzeba je po prostu umieć wykonać. Nic więcej. Umiejętność używania technik nożnych to również dobór odpowiedniego kopnięcia do zmieniającej się w trakcie walki sytuacji.
No i ten efekt psychologiczny-nie do przecenienia na ulicy
Napisano Ponad rok temu
Nogi mają to do siebie, że są dłuższe niż ręce i uderzanie przeciwnika będącego w odległości w jakiej zadaje się kopnięcia jest nie lada umiejętnością
Zastanów się może chwilkę. Im wyżej podniesiesz nogę tym krótszy masz jej zasięg. Największy zasięg mają kopnięcia w okolicę brzucha, najmniejszy kopnięcia w głowę.
Żeby skutecznie używać technik nożnych trzeba je po prostu umieć wykonać. Nic więcej. Umiejętność używania technik nożnych to również dobór odpowiedniego kopnięcia do zmieniającej się w trakcie walki sytuacji.
Dlatego trzeba dostosować się do sytuacji i odróżnić kopnięcia sportowe i pokazowe od tych do samoobrony... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Co nie zmienia faktu, że dystans odpowiedni do kopnięcia na głowę i tak jest dużo większy niż dystans odpowiedni do zadawania uderzeń rękoma.
Napisano Ponad rok temu
Reasumując... :-)
zgadzam się z Khunaq
Napisano Ponad rok temu
Khunaq co do dystansu - u wszystkich normalnie zbudowanych ludzi jest
Napisano Ponad rok temu
Żeby stosować kopnięcia to trzeba się nauczyć je wykonywać. Jeżeli się nie umie wykonać kopnięcia to i kopanie low kicka może być ryzykowne.
To dość oczywiste, tym bardziej na Vortalu poświęconym SW. No może, gdyby był to temat w dziale Boks czy Aikido wtedy, taka uwaga byłaby jedną z kluczowych...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening z obciążeniami na kończyny
- Ponad rok temu
-
W jaki sposób spędza wakacje przyzwoity karateka:
- Ponad rok temu
-
Co tu sie dzieje?!?
- Ponad rok temu
-
Myśleć czy reagować ?
- Ponad rok temu
-
Ecce Homo?
- Ponad rok temu
-
Po przerwie
- Ponad rok temu
-
Zbyt dużo technik ?
- Ponad rok temu
-
Naturalnie czy wyszukanie ?
- Ponad rok temu
-
no i po co to wszystko...?? Głębsze rozważania nad .......
- Ponad rok temu
-
O-Soto-Gari rzut judo w karate
- Ponad rok temu