rościąganie , kolejne spotkanie :)
Napisano Ponad rok temu
A propos rozciągania po wysiłku to moim zdaniem jest niezbędne. Szczególnie po siłowni. Ale nie jest to trening gibkości. Chodzi o rozluźnienie mięśnia, zapobieganie ,długotrwałemu czasem, usztywnieniu. Poza tym można uniknąć zakwasów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"jeden z wybitnych ekspertow taekwondo twierdzi nawet, ze wrecz nie wolno zbyt szybko wykonywac wysokich technik noznych. jego zdaniem, postep w osiaganiu coraz wiekszej wysokosci technik noznych powinien odbywac sie w relacji: "jeden miesiac treningu - dwa centymetry w gore". twierdzi on: "blyskawiczne kopniecie okrezne na wysokosci kolan przeciwnika jest w walce wiecej warte niz udawanie helikoptera z nogami bezwladnie fruwajacymi nad glowa"."
Napisano Ponad rok temu
Damn muszę się porozciągać trochę
byle z glowa!
Kiedyś siostra mojego kolegi ćwiczyła i ćwiczyła, żeby zrobić w końcu szpagat. Niewiele jej brakowało... jakieś 3 cm... ale była już bardzo zirytowana czekaniem. Chciała więc przyspieszyć swój szpagat...no ba! ma się to doświadczenie
Postanowiła wejść na regał i sobie z niego skoczyć do szpagatu... jak pomyślała, tak zrobiła... i było tylko trach. To był pierwszy i ostatni raz kiedy zrobiła szpagat... a później długa, długa rehabilitacja... i to tyle.
Więc nie próbujcie niczego głupiego!
A swoją drogą, rozmawiałem niedawno z kolegą.. powiedziałem mu że trenuję bjj. On na to zapytał, jak wysoko podniosę nogę 8O ... qrde zupełnie jakby to świadczyć miało o klasie wojownika :wink: Ale nie dziwię się temu... wiedzę o ma czerpał z filmów
Pozdrawiam
PERUN
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
siła woli rulezzz !!!
Napisano Ponad rok temu
kiedyś umiałem szpagat(no...taki niepełny ) i mae gero jodan było bezproblemowe z przytrzymaniem... ale nigdy nie umiałem dobrze wykonac mawashi geri jodan - cos mi strzykało w biodrze,jakby kosc udowa zachaczała o cos przy zaczepie o biodro... moze ktos wie jak lepiej przygotowac sie do kopniec wysokich mawashi ale wracając do tematu,nie trenujęTKD ale trenowałem Kyokushin,tam więcej jest walki rękoma ale nogi tez sie przydają z racji tego ze nie umiałem kopac wysoko a mae geri na twarz jest ehm,zakazane to uczyłem sie kopac niżej. Nie była to jakas rewelacja bo nigdy nie miałem predyspozycji do walki ale np przy kopnięciach miałem raczej metodę takiego jakby to nazwac "mmmmmmmm - hadziaaaa" czyli skupienia w sobie siły i skoncentrowanie się na celu a potem uderzenie - działo się to kosztem szybkości i wiadomo ze opóznienie w przypadku nietrafienia sprawiało ze często obrywałem ale nie żałuję ze sie tego uczyłem bo po jakimś czasie zaczęłem jakby zbierac to całe "mmmmmm" (ale to głupio brzmi ) w trakcie parowania i blokowania albo np oi gyaku tsuki rzucałem tak jakby od niechcenia na przygotowanie gruntu własnie na takie "z-mmmmm-owane" (jezu to naprawde gupio brzmi ) mae geri czy mawashi geri gedan i efekt byłe naprawdę ciekawy,bo w sumie jak to napisał ktos wczesniej cytat ze lepiej nisko i pewnie a nie wysokie helikoptery w powietrze - poswięciłem trochę szybkości i wysokości zeby trafic pewniej i celniej - i to jest wazne,po co walczyc i machac nogami pod niebem na przemian z przeciwnikiem jak jedno dobre mawashi geri gedan kasuje mu udo tak ze nie dosc ze nie pokica to jeszcze czasami po prostu nie ustanie i mówi - papa
no,i to tyle od kogos kto sie nie zna na TKD
Hwang - Wujek Lame cie pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Niech moc będzie z Wami 0Xhehehehe trzeba mu bylo powiedziec ze machanie nogami to juz przeszlosc, teraz puszcza sie ogniste kule.....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czyli nie wszystko widocznie zalezy od umiejetnosci zrobienia szpagatu...chociaz pewnie to jest bardzo wazne..
Napisano Ponad rok temu
minutowej sesyjce (tak swoją drogą to do pełnego bocznego
szpagatu brakuje mi 5 cm) jestem wreście wstanie utrzymać wysoko
nogę (zarówno jop i dolio) na kilkadziesiąt sekund bez specjanego
wysiłku, tak więc jeśli ktoś robi szpagat to chyba automatycznie
ma już rozbite biodra.A może się mylę? Ciekaw jestem także ,który
szpagat jest dla was ważniejszy boczny czy przedni? Osobiście
uważam że boczny daje większe możliwości chociaż gdzieś
wyczytałem że podobno niewszyscy są wstanie go wykonać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie koniecznie, z tego co pamiętam z treningów w shotokanie to wykonując mae - geri na jodan ustawiasz stope w powierzchni koshi(poduszka stopy), efekt jest podobny do uderzenia chudan(korpus), świetnie to widać w kata: Heian Nidan
Napisano Ponad rok temu
Bardzo czesto predyspozycje do rosciagania ida w parze z tymi od budowy miesni ktore utrzymja noge
pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kiedyś tak mnie naciągnął że przez 2 dni nie moglam chodzic a nastepnne 2 tygodnie wszystkie miesnie mnie bolaly......
Napisano Ponad rok temu
Szacunek.
CHOONG:
nie wiesz czy można te "dżwigacze" na siłce jakoś wzmacniać?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
TKD poza dojang
- Ponad rok temu
-
Polska 0 - Korea 2
- Ponad rok temu
-
Dwimyo dwitcha jirugi a dwio dolimyo yopcha jirugi (180)
- Ponad rok temu
-
Przyzady do cwiczen - robota wlasna
- Ponad rok temu
-
witam
- Ponad rok temu
-
Jak wydobyć z kogoś instynkt zabójcy ??
- Ponad rok temu
-
Jak najlepiej rozwijac kondycje.
- Ponad rok temu
-
Jaką technikę skutecznie użyliście na ulicy ??
- Ponad rok temu
-
Walka sportowa
- Ponad rok temu
-
utwardzanie
- Ponad rok temu