Jak wydobyć z kogoś instynkt zabójcy ??
Napisano Ponad rok temu
Trenuje kilku ludzi z zakresu samoobrony ponieważ mnie poprosili bo teraz wiadomo ciężko chodzić wieczorami po ulicach. 8)
No i daję im wycisk, uczę technik, ale i tak mi się wydaje, że w chwili prawdziwego zagrożenia obleci ich cykor. Co i jak powinienem im wpoić, aby nie doszło do takiej sytacji ??
Z psychologii nie jestem najlepszy więc może coś doradzicie ?
MARDRAs
Napisano Ponad rok temu
No więc , trzeba to bardziej przeanalizować , wtedy można coś więcej doradzić .( w szkole nad tym pomyśle i jutro rano napisze ).
Mogłbyś przedstawić w jaki sposób ich przygotowujesz do ewentualnego starcia z napastnikiem , to by pomogło .
Daj ich na forum , porozmawiamy sobie , ja lubie takie gadki ( psychologiczne ) (nawet chodze do pedagog szkolnego , by się sprawdzić , beke można czasami pokręcić ).
W tej chwili sądze , że powinieneś ich uświadomić , że tylko przez przeanalizowanie zaistniałej sytuacji jest szansa na wyjście z niej z jak najmniejszymy stratami , obrażeniami , itp.
nie mogą poddać się panice , powinni być świadomi , że napastnik może tylko blefować , może nie umieć się bić tylko może strasznie wyglądać ( spotkałem się z takim przypadkiem , chodz nie osobiście ) .
nie chce powiedzieć , że mają zakładać iż osoba , która ich napadnie jest cieniasem i będą myśleli , że nic im nie zagraża , tylko chodzi mi o to , żeby nie myśleli , że skoro zostali zaatakowani nie mają szans . Powinni myśleć , że mogą zaskoczyć czymś przeciwnika , dowartościowanie siebie dużo daje .
Czekam na więcej informacji , może wtedy pomożemy . :wink:
Napisano Ponad rok temu
poza tym...sparing sparing sparing- i to z roznymi przeciwnikami, najlepiej w roznych dystansach,
Napisano Ponad rok temu
I powtarzanie tych samych technik raz za razem, bez przerwy, tak żeby wykonanie techniki było instynktowne.
Napisano Ponad rok temu
MARDRAs
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przecież nie można od razu wymagać wszystkiego :roll:
MARDRAs
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Idź na dział o samobronie kobiet i poczytaj posty Fedrusa (Pawła Droździaka), on jest bardzo dobry w te psychologiczno/motywacyjne klocki.Treningi to myślę, że prowadzę dobrze. Chodzi mi tylko o wsparcie psychiczne. Co takiemu gostkowi mówić aby nie bał się wykonać jakiejś techniki w realu ?? Może jakieś sentencje znanych mistrzów ??
MARDRAs
Poczytaj w Budokanie (kilka numerów temu) był artykuł "Taktyka Chodnika" o psychologii walki ulicznej, były nawet mini-psychodramy do odgrywania.
Zrób im treningi w codziennym ubraniu, na dworzu, inscenizuj sytuacje realne (przejscie kolo ławki z kilkoma menelami, wejscie na schody i do klatki itp)
Napisano Ponad rok temu
Tak właśnie robię. Bo mnie interesuje głównie real fight, ale mi nie chodzi o to, że jak gościu potrenuje to co mu się może przydarzyć na ulicy to od razu poczuje się pewniejszy. Myślę, że tutaj kluczem jest bardzo duża ilość powtórzeń danej techniki i aby koleś po prostu ją wykonał odruchowo w czasie potencjalnego ataku, a jeśli ona mu się uda to po prostu dojdzie do tego, że to co ćwiczył nie poszło na marne. Co o tym sądzicie ??
MARDRAs
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że tutaj kluczem jest bardzo duża ilość powtórzeń danej techniki i aby koleś po prostu ją wykonał odruchowo w czasie potencjalnego ataku, a jeśli ona mu się uda to po prostu dojdzie do tego, że to co ćwiczył nie poszło na marne. Co o tym sądzicie ??
MARDRAs, postów nie czytasz?
I powtarzanie tych samych technik raz za razem, bez przerwy, tak żeby wykonanie techniki było instynktowne.
A teraz się .
Napisano Ponad rok temu
I faktycznie się
MARDRAs
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak najlepiej rozwijac kondycje.
- Ponad rok temu
-
Jaką technikę skutecznie użyliście na ulicy ??
- Ponad rok temu
-
Walka sportowa
- Ponad rok temu
-
utwardzanie
- Ponad rok temu
-
taekwondo i k-1
- Ponad rok temu
-
pytanie o egzamin