Charakterystyka noża do walki.
Napisano Ponad rok temu
Cala sztuka jest tak "obrobic cieplnie " nozyk zeby byl "miekki" na grzbiecie i twardszy na ostrzu , mniej wiecej 50- 60 HRC grzbiet i 60 -65 HRC ostrze . Wszystko zalezy jaka jest dlugosc noza i jego przeznacznie.
Napisano Ponad rok temu
1. Stosujemy stożek diamentowy o kącie wierzchołkowym 120 stopni przy skalach A,C,D,N, kulkę stalową o średnicy 1,588 mm przy skalach B,F,G,T lub kulke stalową o średnicy 3,175 mm przy skalach E,H i K
2.
HR=K - (h/o,oo2)
HR=K - (h/0,001) Dla N i T
K - dla stożka i kulki w T K=100
dla reszty skal K=130
h - głębokość odcisku w mm
Tak więc mierzymy odcisk, patrzymy do tablic i wstawiamy do wzoru
Oczywiście może to zrobić za nas komputer i właśnie ze względy na łatwość odczytu wyniku bezpośrednio na monitorze czy innym LCD metoda ta jest stosowana przy produkcji masowej i dla stali szybkotnących oraz narzędziowych - czyli naszych kochanych nożyków
Dość tego nudzenia
POzdrawiam
El Primo
Jej główną wadą jest nierównomierność skali twardości,
Napisano Ponad rok temu
Co studiujesz , dokladniej ?
Napisano Ponad rok temu
Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki
Kierunek Mechanika I budowa Maszyn
Specjalność Energetyka Cieplna i Gazowa,Chłodnictwo i Eksploatacja Samochodów
Na pierwszym i drugim roku miałem takie cuda jak wytrzymałość materiałów, techniki wytwarzania oraz metaloznawstwo i materiałoznawstwo no i materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne. Niektóre rzeczy były ciekawe inne zupełnie...teraz( po wakacjach) czeka mnie nareszcie trzeci roczek i przedmioty naprawdę związane z energetyką
Pozdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
HV=0,189(F/d*d)
d - średnia arytmetyczna przekątnych jednego odcisku w mm
F - siła nacisku w Newtonach
według niektórych źródeł dla diamentu jest to ok 100HV ale muszę to sprawdzić bo nie jestem pewien czy to źródło nie pomyliło się o jeden rząd...ile to HRC niestety nie wiem ale poszukam. Diament ma najwyższą wartość twardości na skali Mohsa - 10 To jest najwyższa twardość jaką dało się na razie osiągnąć. Tego jestem pewien
Pozdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
A borazon (krystaliczna postać azotku boru) Sprawdź ile ma :-)Diament ma najwyższą wartość twardości na skali Mohsa - 10 To jest najwyższa twardość jaką dało się na razie osiągnąć. Tego jestem pewien
Napisano Ponad rok temu
Nie myślcie tylko że ja to piszę wszystko z głowy - o co w tm chodzi to akurat wiem ale tych wzorów rzecz jasna nie pamiętam bo i po co?
Wracając do diamentu - sprawdzałem to i przeczucie mnie nie myliło chociaż ja też się lekko pomyliłem. Według bardzo mądrych tablic wartość twardości dla diamentu wynosi...nie 100 i nie 1000 ale 70000 HV Czyli 70000 MPa czyli 70000newtonów na mm kwadratowy...po skorzystaniu z wykresów porównawczych i prostej matmy przeliczyłem to na HRC i o ile się nie jebnąłem (co jest rzecz jasa możliwe) to wychodzi mniej więcej - 7538,46 HRC Liczyłem na starej Nokii bo akurat nie mam kalkulatora pod ręką ale to jest chyba możliwe...
Jak widzisz Lordzie diament to kawał twardziela... 8)
Pozdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
Azotek boru - około 30000 MPa czyli 3230,76 HRC...
Twardy drań :-)
Pozdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
może ciut stary temat ale tak sobie czytam i myslę że nie tylko technika jaką uzywamy, czy tez styl i przyzwyczajenia ale takze miejsce czyli otoczenie wpływa na powiedzmy dobór noza najlepszego do walki. niekoniecznie ten sam nóż jest idealny w róznych sytuacjach.np na ulicy wolałbym miec cos co zapewni mi przewagę dystansu a w windzie cos bardziej poręcznego czym mógłbym operować przy ciele
kooniu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Utrzymanie w bezpiecznym dystansie np. dwoch agresywnych gosci uzbrojonych w bejsbole przy pomocy 4 calowego i mniejszego noza, wydaje mi sie malo prawdopodobne.
Kubus, przy przeciwniku uzbrojonym w bejsbol bezpieczny dystans, to krotki dystans. I jak najbardziej wtedy przyda Ci sie 3.5-4" ostrza. Zeby utrzymac ich daleko ... to chyba minimum 10" solidnego ostrza byloby potrzebne.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
kooniu
w chwili obecnej towarzyszy mi nozyk z ...łbem konia na rękojesci
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Te pierwsze moga byc duzymi fixed. Drugie to dla przecietnego czlowieka raczej foldery, automaty.. plus malenstwa typu la griffe.
Jezeli ktos znajdzie chwilke prosze o zasugerowanie mi nozykow tego drugiego rodzaju.
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Full Custom, numerowana seria, stal D2, micarta, glownia okolo 7". Wskazowki co do wykonania dawal sam Raymond Floro, ktory podpasowal noz do preferowanego przez siebie sposobu walki (szkola Ilustrisimo). Troche cwicze Ilustrisimo i powiem Wam ze ten noz jest do tej odmiany (Floro) idealny.
Pochwa ma byc z Kydexu i umozliwiajaca noszenie w pionie jak i w poziomie. Cena okolo 380 USD.
Panowie, ja sie zapozyczam.... 8)
a tutaj trainer
Napisano Ponad rok temu
takie jak sztylety np. FB (sprawdziły się w czasie WW II)
nawaje (ponoc najskuteczniejsze w knajpianych starciach)
krisy malajskie - skutecznosć nie budzi watpliwości mozna nimi np. wykonac pchnięcie z góry nad obojczyk
katary-najśilniejsze pchnięcie jakie mozna zadać
kukri-wbrew pozorom maja bardzo szybkie cięcie przez wrzucenie-gorzej z obroną
bowie -bardzo szybkie ciecia, duza masa
i mozna by tak jeszcze długo
kooniu
[/b]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
navaja gdzie dostac
- Ponad rok temu