Re: Praktyczne zastosowanie AIKIDO.
po pierwsze:
zeby umoiec walczyc na ulicy i zeby byc SKUTECZNYM trzeba walczyc a na trenigach aikido nie ma walki.
Co ty pierdolisz stary jak to nie. To ja kurwa jako uke co trening walcze o swoje zycie, a ty mi tu takie?

)
Stary popatrz dobrze po dojo, a nawet po tym forum. Ludzie walcza ze soba jak cholera. "Co ja jestem gorszyyy." Na treningu jest tak samo, ile sie musisz wyszarpac to twoje.
Do tego dochodza zajecia pozagrupowe. Od kiedy pamiecia siegne to grono mojego osiedlowego kumpelstwa, cwiczylo kick-boxingi, karaty tudziez inne zapasy. Zawsze bardzo chetnie wymienialismy sie doswiadczeniami. I sprowalismy jak bylo miejsce albo czas. Dla przykladu miodem dla moich uszu bylo stwierdzenie mojego sasaiada (kick-boxer) któy stwierdził ze dzwignia którą mu pokazałem (kote-gaeshi) przydała mu się w realu (atak nozem na gardlo). Oczywiście jakaś zwykla lalunia co przychodzi na treningi rekreacyjnie of-course niczego sie nie nauczy, niezaleznie od tego czy cwiczy aikido czy bidzejdzej.
po drugie:
wielcy mistrzowie karate aikido itd zawsze sie przykrywali tym ze nie beda sie znizac do poziomu VT. Oczywiscie nie jest to perspektywa ulicy ale najbardziej zblizona.
Bo trzeba byc pojebanym by dla paru dolarów walczyc jak małapa w klatce. Popatrz sobie na pierwsze UFC. Tam dziala sie normalna masakra.
Nawet gdybym był mistrzem karate czy aikido, nie pchałbym sie do tego cyrku. Moze jak bym byl sychopatą - maybe. Oczywiscie wasz sifu royce gracie z tego sie wylamuje i zawsze mu w tych walkach kibicowalem. Jak by nie patrzyc jujitsu. Ale.
Natomiast czy ValeTudo jest zblizone do walki na ulicy. byc moze
Ale jest sedzia, mozna odklepac, a nawet druzyna moze zucic recniczek.
Nie interesuje sie VT, ale pewnie tak jak w UFC jest podział na rundy, itd.
Ponadto scisle przepisy co do ubuwia i braku uzbrojenia.
Wiec co cie zbliza do ulicy?
To ze mozesz napieprzac łokciami? W aikido tez mozna i co.
po trzecie :
Japonia w ty m wlasnie kraju narodzilo sie Aikdo Karate. Maja najleprzych nauczycieli. A co ludzie cwicza i podziwiaja Bjj,zapasy,Mui Thai .
My tez w polsece mamy wspanialy bigos. smazenie kielbasek. Jednak motloch woli amerykanskiego grilla.
W reklamach nie ma mistrzow aikido tylko Mark Coleman zwyciezca Pride
GP
Nasza reprezentacja mundialowa tez byla na kazdej reklamie i co z tego?
Przedstawcie dowody a nie sciemniajcie ludzi . Ja przedstawiam.
Dowody czego?
Kim ja jestem zeby ci cos udowadniac?
Wuj tez mnie obchodzi co sobie o aikido sadzisz.
Moim kozeniem jest aikido, cala reszta to tylko dodatki poszerzające mą wiedzę.
Dowód jest jeden.
Nikt kto traktuje aikido na powanie. Nie traci czasu na pierdołowate dyskusje o wyższości na tym forum. Po prostu cwiczy i nie obchodzi go takie glupie gadanie.