Praktyczne zastosowanie AIKIDO.
Napisano Ponad rok temu
Ale zasady aikido sa w miare uniwersalne. Aikido jest jak opensource.
Ja nie czuje jakichs ograniczen stylu. Jeslki czegos sie nie da robie inaczej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Więc dochodząc do refleksji nad wczesniejszym tematem o kompletności i tym teraz myślę że jeśli głównym nurtem praktykującego aikido jest własnie aikido ale wspomagane przez np. dodatkowy trening judo, boxu czy karate to same aikido pozostaje czyste i kompletne, a rozszerzenie treningów aikido o dodatkowe treningi z innych SW tudzież nawet przez praktykę na bramce niesie za sobą indywidualne bogactwo i korzyści dla samego aikido. Sam fakt że bywałem na stażach i obozach organizowanych przez Jacka Wysockiego i on sam często organizuje łączone treningi aikido i ju-jitsu, gdzie zaprasza dość znanych mistrzów z poszczególnych szkół ju-jitsu (Sensei Bernaszewicze, Sensei Garcia, czy Sensei Rovigatti). Więc poprawnie rozumując nie można powiedzieć, a wyrażam to już poraz kolejny, że aikido jest nieskuteczne w takim czy innym pojęciu. Samo w sobie zawiera wiele elementów innych sztuk walk nieco przetransformowanych i nie tylko przez Dziadka ale również przez nauczycieli nauczyjących po drodze, tak więc wrzucanie aikido do szuflady z napisem nieskuteczne jest moim zdaniem bzdurą. Wystarczy wziąść pod uwagę sam wymiar aikido i fakt jak wielcy mistrzowie mieli wpływ na kształtowanie się stylów. Wystarczy spojrzeć na szkołę Kobayashiego. Niby jeden styl, jedna szkoła - teoretycznie. Jak skrajnie różne jest aikido nauczane przez Sensei Savagnego i Sensei Cognarda. Obydwaj jednak mistrzowie i style są doskonałe i żadnemu nie można nic zarzucić a już napewno nie brak skuteczności.
Chodź ja słyszałem już zabawne legendy w przypadku tyhch dwóch mistrzów. W stylu Savegnago doszła mnie kiedyś opinia że aikido Savegnago jest najlepsze dla ludzi którzy kiedyś ćwiczyli box bo on sam to robił z niezłym skutkiem i trza iśc tą samą drogą. A styl Cognarda to aikido dla dużych ludzi bo Cognard ma 130 kg wagi i dużo je i w jego stylu tylko wielcy ludzie mogą ćwiczyć i wtedy aikido jest skuteczne, mali mogą zapomnieć, pewnie jest tu ktoś z Polskiej Akademii Aikido od Darka Bieńkowskiego, więc może powiedzieć coś o bezsensowności tego stwierdzenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
[oT] Garrego post setny...
- Ponad rok temu
-
Jak mawia moj Sensei.......
- Ponad rok temu
-
wakacyjny spęd...
- Ponad rok temu