A co do stopni, to np. jest taki jeden, co się nazywa Wysocki i ma 6 dan kojarzysz?
Nie posiadam 6tego dana
--
Piotr 'Garry' Wysocki ))
Napisano Ponad rok temu
A co do stopni, to np. jest taki jeden, co się nazywa Wysocki i ma 6 dan kojarzysz?
Napisano Ponad rok temu
1. Matuszczak nie ma najwyższego stopnia w Aikido w Polsce.
2. Kiedy w czasopiśmie Samuraj zakwestionowano jego stopień, nie sprostował tego, więc dla mnie nie jest on autorytetem, a już na pewno nie w kwestii aikido.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie posiadam 6tego dana
--
Piotr 'Garry' Wysocki ))
Napisano Ponad rok temu
1. Matuszczak nie ma najwyższego stopnia w Aikido w Polsce.
2. Kiedy w czasopiśmie Samuraj zakwestionowano jego stopień, nie sprostował tego, więc dla mnie nie jest on autorytetem, a już na pewno nie w kwestii aikido.
Przepraszam, ale pytam tak z ciekawosci: czy Ty jestes jakos powiazany z panem Sliwka? Trenujesz u niego?
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Cześć.
Trenuję twardy styl Aikido i nie uważam że jest on nieskuteczny a wręcz przeciwnie. Nie raz się dzięki niemu się obroniłem.
Uważam że BJJ jest jedną z mniej skutecznych sposobów walki, przydatną tylko do "szkolnych solówek" - czyli walką o cwaniakowanie w klasie.
Napisano Ponad rok temu
Cześć.
Trenuję twardy styl Aikido i nie uważam że jest on nieskuteczny a wręcz przeciwnie. Nie raz się dzięki niemu się obroniłem.
Widziałem wiele sztuk walki i kilka trenowałem. Mój wniosek jest taki że najbardziej skuteczną sztuką walki jest Aikido.
Obrona przed nozem to fikcja. Chyba, ze atakuje wciekla zona atakiem yokomen uchi .Problem w tym że prawdziwa sztuka walki zaczyna się wtedy, gdy nie jesteś gotów na walkę a przeciwnik ma nad tobą przewagę- co jest w dzisiejszych czasach normalne.
A przewaga to:
-broń (najczęściej używana to nóż)
-przewaga liczebna
-przeciwnik jest przeważnie dużo cięższy i silniejszy
-przeciwnik jest gotów, a ty nie (psychika)
Napisano Ponad rok temu
Dobry.Cześć.
Dzień dobry :-)Trenuję twardy styl Aikido i nie uważam że jest on nieskuteczny a wręcz przeciwnie. Nie raz się dzięki niemu się obroniłem.
To świetnie, bo ja zadawałem, tu już pytania o skuteczność
aikido i dostawałem odpowiedzi, że to służy do wyższych celów,
że nie po to śię ćwiczy, aż straciłem wiarę
To może parę pytań
- Można prosic parę przykładowych akcji gdzie się przydało?
(przeciwnik, zastosowane chwyty)
- Które techniki i jak ćwiczone są szczególnie przydatne.
Może jakieś porównania z innymi stylami
- Dla czego większość znanych mi ludzi aikido mówi
"nieskuteczne"Uważam że BJJ jest jedną z mniej skutecznych sposobów walki, przydatną tylko do "szkolnych solówek" - czyli walką o cwaniakowanie w klasie.
A tu się nie zgodzę, samo bjj może nie starczyć w pewnych sytuacjach,
nie mniej są sytuacje gdzie jest ono idealnym rozwiązaniem.
Samoobrona kobiet na przykład.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tu Szczepan nie trafiłeś.
DB jest to duży facet, który wiele lat stał na bramce i w niejednej walce barł udział.
Zresztą jest też przedmiotem kultu ludzi wokół niego zgromadzonych. :wink: TO ŻART!!!
Pozdr.
Grey, stanie na bramce, to praca zespolowa :smilecolros: team sie liczy, a nie jednostka. Poza tym nie mam najlepszej opinii o bramkarzach (no, moze oprocz jednego, sie nazywal Tomaszewski, dzieki niemu Polska wygrala z Anglia iles tam lat temu )
A tak na powaznie, to weteranom wojny w wietnamie tez zdrowo poodbijalo...
A co to za roznica czy facet duzy czy maly. .......hmh......no, moze duzy ma wieksze serce...ale i latwiej w niego trafic :snipersmile:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najpier zobacz i poczuj a dopiero pozniej pisz..... nie medrkuj tylko wez sie lepiej za cwiczenie.....a od sesnsei DB moglbys sie wiele wiele wiele
nauczyc......
Napisano Ponad rok temu
Nie znasz mnie w ogole, to nie wiesz kto od kogo moze sie uczyc, wiec po co taka mowa?
Napisano Ponad rok temu
Sądze że K. Matuszczak powinien sam odpowiedzieć na te pytania .W latach 1986/87 był kilka razy w Szczecinie i uczyl się aikido w dojo M.Osińskiego .Był to Francuz polskiego pochodzenia , który przyjechał do Polski szkolić kadrę narodową w judo .Posiadał 1 Dan aikido ale cały swój czas poświęcił swojemu zadaniu czyli szkoleniu kadry .Już na początku lat 60-tych były pierwsze próby w Polsce rozpowszechnienia aikido-jujutsu, jednak ze względu na popularność judo, okazały się nieudane.
Powiodły się one na początku lat 70-tych, dzięki pracy Mariana Osińskiego, a następnie Jacka Wysockiego ze Szczecina.W efekcie dziś funkcjonują stylowe organizacje szkoły aikido: Polska Federacja Aikido, Polska Unia Aikido, Polskie Stowarzyszenie Aikido, Wydział Aikido Polskiej Federacji Ju-Jitsu itd.
Pierwsza sekcja aikido w Polsce powstała 3.01.1976 roku w Szczecinie w Ognisku TKKF ORKAN i była prowadzona przez M. Osińskiego .W tej sekcji zaczynał swoją karierę w aikido J. Wysocki .Znam osobiście ludzi którzy w tej sekcji , w roku 1976 rozpoczynali treningi aikido i pamiętają J. Wysockiego z tego okresu. Do roku 1990 polski ruch aikido ok.60 klubów , poza kilkoma współpracującymi z J. Wysockim , uznawał zwierzchnictwo M. Osińskiego .
W chwili obecnej prawie cała Polska Federacja Aikido , (ok 75 klubów) z całej Polski oraz kilka klubów niezrzeszonych są pośrednim lub bezpośrednim efektem pracy M. Osińskiego i ludzi z nim współpracujących .W tej informacji zabrakło kilku elementów .W dniiu 18 maja 1985 roku, z inicjatywy działaczy TKKF, Ogniska "Stadion" w Warszawie, doszło do zebrania instruktorów jujitsu, w wyniku którego powołano KRAJOWĄ RADĘ INSTRUKTORÓW JU-JITSU. Przewodniczącym wybrany został Michał Śliwka z Krakowa, w-ce przewodniczacym Jan Słopecki z Warszawy, sekretarzem Krzysztof Staniszewski z Poznania.
Jednak po kilku miesiacach doszło do rozbicia ledwo co scementowanego ruchu jujitsu przez tychże samych działaczy TKKF. W efekcie Krajowa Rada Instruktorów Ju-Jitsu została przeniesiona do Krakowa (Michał Śliwka, Maciej Lisowski, Eugeniusz Sikora), zaś działacze warszawscy powołali Krajową Radę Sztuki Walki Jiu-Jitsu z Krzysztofem Kondratowiczem na czele.
W 1987 roku z inicjatywy Michała Śliwki, członka Zarzadu Polskiego Zwiazku Karate, powołano komisje stylowe jujitsu, aikido i kung-fu w ramach PZK. Z kolei w 1990 roku Michał Śliwka zdołał doprowadzić do rejestracji sądowej Polskiej Federacji Ju-Jitsu oraz Polskiego Stowarzyszenia Ju-Jutsu,jako pierwszych niezależnych organizacji sztuk walk, poza strukturami UKFiT. Dało to następnie możliwość rejestracji sądowej kolejnym stowarzyszeniom sztuk walk.
1.W 1983 roku odbyły się w Warszawie specjalne pokazy sztuk walki .Pokazy te decydowały o tym , które ze sztuk walki uprawianych w Polsce w tym okresie (1983 r) zostaną zalegalizowane lub zakazane .Dotyczyło to także rodzajów broni używanych w sztukach walki .Byłem osobiście na tych pokazach .
Ówczesne władze utworzyły specjalną V Komisję Stylową w ramach Polskiego Związku Karate , w ktorej spotkali się przedstawiciele różnych sztuk walki.W komisji tej byli przedstawiciele m.in ju jutsu ,kung fu,aikido . Aikido reprezentowali w 1986/87 M. Osiński i P.Borowski a w 1987/88 M. Osiński i B. Strachowski.
Aby była możliwa współpraca uzgodniono , że sprawami dotyczącymi poszczególnych sztuk walki zajmują sie ich przedstawiciele a pozostali się nie wtrącają .Siedziałem przy jednym stole z p. M. Śliwką w czasie prac tej Komisji .
Komisje stylowe zaczęły się tworzyć z inicjatywy Prezesa P.Z.K. W.Antoniaka po roku 1988 . Wtedy powstała Komisja Aikido przy P.Z.K.,której Prezesem został M. Osiński.Po roku 1990 można było rejestrować się bez wczesniejszych problemów .
Ja tam Śliwki nie bronię ( bo też i nie znam ), ale wymienione wyżej fakty ( cytowane z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ) mówią same za siebie. Jak widzisz pojawia się tam również nazwisko Jacka Wysockiego. A nazwisko Matuszczak? Kiedy ten wielki mistrz zaistniał w polskim środowisku budo? I wogóle jak odniósł ten spektakularny sukces i zdobył najwyższy stopień w aikido w polsce?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cześć.
Chciałbym wyrazić swoje zdanie na temat skuteczności.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cześć.
Chciałbym wyrazić swoje zdanie na temat skuteczności.
Taisho, co to za styl ?
Napisano Ponad rok temu
aikido jest twarde i miekkie? Hmm. revelka...
Aiki
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu