Rzuty i podciecia w karate
Napisano Ponad rok temu
I jaka jest rzeczywista wartosc takich rzutow w akcji...
I niech ktos jak moze da cos o ashi barai i dokladny opis jego wykonania.
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Atak polega na poziomym podcięciu (podbiciem stopy) nogi przeciwnka na wysokości kostki (trochę poniżej).
stoicie w lewej pozycji>
Twoją prawa nogą atakujesz wysuniętą (odciążoną)nogę przeciwnika robiąc zagarnięcie (w miarę prostą nogą) do wewnątrz. w momencie oderwania nogi przez przeciwnika dodatkowo dokręcasz ciałem w prawą stronę i przeciwnik ląduje na ziemi.
Napisano Ponad rok temu
To zestaw minimum dla każdego adepta karate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
WLasnie ogladalem sobie ktorys tam raz kasete z Warszawskiego Centrum Karate z seminarium z T. Okuyama. Facet pokazywal jak robic rzuty wykorzystujac do tego techniki typowe jak karate: pozycje typu zenkutsu, kiba i kokutsu oraz yoko ushiro geri. W sumie na kasecie nic wiecej nie widac poa tym jak koles wchodzi w stojacego goscia lapie go i przybiera np. zenkutsu dachi i robi rzut. Wyglada to fajnie, ale czy macie jakies materialy berdziej szczegolowe na ten temat typu zrob to sam, itp?
I jaka jest rzeczywista wartosc takich rzutow w akcji...
I niech ktos jak moze da cos o ashi barai i dokladny opis jego wykonania.
Piotrek
witam. Byłem na tym seminarjum. To działa, rzucałem w ten sposób ludzi cięższych odemnie o 30 kilo! Rzuty tego typu sądobre bo szybkie. Nawet jak przez chwilę bjj ćwiczyłem to raz kolesia rzuciłem w ten sposób. Zasada jest taka - wchodzisz ostro w kolesia gdy on uderza albo trzyma. wchodzisz nie bezpośrednio w niego tylko na jego zewnętrzną, rzut wychodzi przez obniżenie pozycji i ostry skręt ciała. Nie zgadzam sięz kolegami trenującymi kiokushin w tym rze rzuty lepiej brać z judo a w karate ich nie ma. Jasne że brać z judo należy bo są njalepsze co nie znaczy że te są nieskuteczne. W kioku nie trenuje się takich rzeczy i prawdopodobnie z tąd ta niewiedza i niedoświadczenie. Jak trenowałem kiokushin to brakowało mi technik na głowę ale najbardziej podcięć rzutów i dźwigni które mimo że w niewielkiej ilości to w karate występują. W stanach Gosoku jest "standardowo wyposażony" w ju jitsu kuboty które cały czas rozwija (kubo jitsu).
Co do ashi baraj. - bardzo dobra technika, nie tyle jako podcięcie co jako wytrącenie z równowagi. Po nim zwykle wali się w łep.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzieki bede sobie studiowal kasete a jak bede mial pytania to bede mialowac do ciebie
hmm wyczułem sarkazm
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Laser zadnego sarkazmu nie ma. A jest to na kasecie kumite wydanej przez Warszawskie Centrum Karate. Material Piotrowskiego to powiem szczerze ze takiego g... jeszcze nie widzialem, natomiast dalsza czesc czyli saminarium bardzo mi sie podobalo i naprawde chcialbym spobie to poprobowac
Tak, shihan (Piotrkowicz) to robił tak na szybko żeby wydać, większość głupoty. Chyba dziś to loocknę żeby sobie przypomnieć.
Polecam też kasetę "mistrzostwa świata karate". Jest tam fajny materiał z seminarium z Kubotą.
Napisano Ponad rok temu
Ok.
kurcze, ale bym cie wrobił w zakup. To seminarium jest nie na ksaecie "Mistrzostwa świata w karate" tylko na "To jest karate 2".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Za moich lat to raczej boks...
- Ponad rok temu
-
Jak często trenujemy ?
- Ponad rok temu
-
Zawody dla dzieci i młodzieży
- Ponad rok temu