PARALOTNIE
Napisano Ponad rok temu
Paralotnie robiłem dawno - facet z Wa-wy, Krzysiek Jakiśtam, całkiem dobry - świetny był klimat - zero nastawienia na kasę - mogłem sobie chodzić ile chciałem, fajne wyjazdy. Jakoś się zerwał kontakt, czego żałuję.
Co do spirali, to może jednak z tym poczekam.... :-)
Napisano Ponad rok temu
Pewnie mówisz o Krzyśku Kaczyńskim... tak.. bardzo dobry instruktor.. Myślę, że jeden z najlepszych w Polsce. Bardzo wymagający :wink: Miałem kontakt z tym człowiekiem, jest spokoParalotnie robiłem dawno - facet z Wa-wy, Krzysiek Jakiśtam, całkiem dobry - świetny był klimat - zero nastawienia na kasę - mogłem sobie chodzić ile chciałem, fajne wyjazdy. Jakoś się zerwał kontakt, czego żałuję.
Byle nie za długoCo do spirali, to może jednak z tym poczekam.... :-)
Pozdrawiam
PERUN
Napisano Ponad rok temu
Na paralotni nie probowalam ,boje sie skladajacych skrzydel. Glownie preferuje szybowce i samoloty. Panowie a co powiecie na wiatrakowce, probowal ktos? Albo taki Biesik? U nas w aeroklubie takowy byl ale go ktos rozpierdolil
TS8 Bies:
Autogyro(wiatrakowiec):
Maszyna o tyle ciekawa, ze nie ma w niej przeciagniecia i jest cholernie bezpieczna , ale niestety malo popularna. Kosztuje ciut drozej niz porzadna motolotnia.
Napisano Ponad rok temu
A co do wiatrakowców. W Aeroklubie Stalowowolskim jeden koleś ma wiatrakowiec....i ku zdziwieniu ogółu lata na nim.... a lata to naprawdę świetnie
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ten koles mial akurat szczescie i przezyl to. Niewielu ma tyle fuksa ...
Ale sport ten ma tez druga strone medalu, ta lepsza:
A tutaj cos jeszcze ze spadochroniarstwa ekstremalnego:
AHA BY SCIAGNAC TE FILMY TRZEBA SIE ZAREJESTROWAC NA STRONIE. Jest tam od metra filmow spadochronowych i takich tam. Aha jak narazie nie przysylaja mi zadnego spamu ani nic na poczte, a zarejestrowany jestem dosc dlugo.
-------------------
A co do samego paralotniarstwa to chyba sie sam na taki kursik wybiore. Co prawda mialo byc spadochroniarstwo, ale to jednak troche za drogi sport jak na mozliwosci biednego studenta (3-4 tysiace za kurs AFF, 35-60 zlotych za jeden skok z tym ze ta dolna granica to raczej na slowacji aha jeden skok trwa 1-3 minuty o ile dobrze pamietam, chyba ze ma sie birdsuit. co do sprzetu to tu juz mozna sredniej klasy samochod kupic za cene sprzetu).
Zawsze to latanie, a zawsze chcialem latac Aha czemu lotnia (zwykla) jest bardziej niebezpieczna niz paralotnia ?
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Bies zawsze był bardzo wymagającym samolotem. Ostatnio - 2 tygodnie po Góraszce 2004 - zabiło się na Biesie dwóch pilotów.
Wymagajacy moze i jest ale przed wyladowaniem trzeba chyba wysunac podwozie :?
Ojc to mamy w Polsce jeszcze chociaz jeden egzemplarz?
Napisano Ponad rok temu
Miharu - nie znam szczegułów tej katastrofy - nie czytałem biuletynów GKBWL-u, o ile jest z tego zdarzenia już gotowy. Raczej "nieprzyjemność" Biesa wynikała z własności aereodynamiczych płata i wyważenia, a nie konieczności kotrolowania podwozia.
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyjasnij o co ci chodzilo w twoim poscie bo mnie leb troszke napier^&* i nie za bardzo rozumiem.
-------------------
Co do tematu to sie zastanawiam na ile dalo by sie "zwiedzac tatry" na paralotni. Znaczy sie latac z miejsca na miejsce z namiotem itp na plecach. Innymi slowy na ile paralotnia jest turystyczna
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Miharu - > no jak ktoś się uprze Tak to jest przy lotach bez KL-a Nie ma kto prze radio opierdolić z rakietnicy wystrzelić A procedury ma się w dupie bo się jest Asem To nic, że na pozycji z wiatrem podwozie musi być wypuszczone, to nic ze kontrolki od podwozia są przed oczami, to nic że są też mechaniczne wskaźniki... Dziwne tylko, że jakoś nikt nigdy nie zapomina o tym żeby je po starcie schować Ale nie ma klubu w którym by ktoś bez podwozia nie wylądował
Pozdrawiam, Aviator
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Dlatego mowie o podstawowych kosztach, podstawowych jak na to co chcialbym robic (i tak nie uniknie sie tych kosztow jezeli chce sie wolnego spadania, albo na kurs, albo na skoki potrzebne do dojscia do wolnego skakania po desantowym szkoleniu). Pozatym same koszta skokow sa cholernie wysokie. Srednio 50 zlotych za 3 minuty zabawy to troche nie halo
Tak wiec jednak chyba wybiore paralotniarstwo a jak znajdzie sie kasa to zrobie kurs spadochronowy AFF
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanko jakie uprawnienia sie dostaje po zrobieniu podstawowego kurs (na jaka wysokosc itp) a jakie po nastepnych ? Czy sa jakies ograniczenia gdzie mozna latac, a gdzie nie. Na jaka wysokosc mozna sie wzbic maksymalnie. Jak to jest z lataniem w zimie. Na ile nadaje sie paralotnia dla celow turystycznych (patrz post kilka postow wyzej). Czy wszystkie uprzeze wygladaja jak fotel No i ile pi razy oko kosztuje wyporzyczenie paralotni (no i na ile czasu wyporzyczaja za te pieniadze).
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
czy są tu rowerzyści?
- Ponad rok temu
-
Pływanie wandą ;>
- Ponad rok temu
-