W kierunku samoobrony czy sportu ???
Napisano Ponad rok temu
Nie mowcie mi ze naprawde nie widzicie potrzeby trenowania tej formy walki - robicie nas w konia? Wymazujac czesc tradycji - zabieracie bezpowrotnie wiedze ktora byla zawarta w tych suwari kata. Jako Bushi powinnismy kultywowac wszechstronnosc naszych umiejetnosci... tak mi sie przynajmniej wydaje.
Cholera, jak tak kazdy przez ostatnich pare stuleci przestalby cwiczyc to co mu nie lezy - to obecnie nie mielibysmy co cwiczyc - nic by sie nie ostalo - siedzielibysmy wygodnie przed telewizorkiem. Panowie - cwiczenie tradycyjnych form ma sens! nawet jesli bezposrednio nie widac ich benefitow to kazda wiedza cie rozwija.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy suwari-waza jest aż, tak bardzo potrzebne do walki w parterze? Wystarczy porownac systemy takie jak Aikido (suwari-waza cwiczy sie w pewnej ilosci) i BJJ,Judo - gdzie sie tego praktycznie w ogole nie cwiczy.suwari waza, ne waza - sa czescia walki w parterze - sa niesamowicie potrzebne nie tylko po to aby rozumiec doglebniej rzemioslo wlasnego stylu ale takze wzmacnia cie fizycznie.
Napisano Ponad rok temu
Sportowe formy walki juz same w sobie sa niesamowicie odarte z konceptow i wymogow walki pol bitewnych sredniowiecznej Japonii - bylo to zastosowane ze wzgledu na bezpieczenstwo zawodnikow - i ma to zupelny sens na macie i w obecnosci sedziow i gapiow.
Ja jestem zafascynowany starsza forma i widze ze wiedza przekazana w skrolach kazdego stylu wybiega duzo dalej niz sama walka i ze po jakims czasie calosc tej wiedzy zaczyna miec glebszy sens - choc na poczatku wszyscy kwestionuja to czego sie ucza. Moj nauczyciel powiedzial mi ze aby naprawde nauczyc sie budo musisz sie w budo zakochac. A wowczas zadne szalenstwo nie jest niemozliwe bo milosc przenosi gory Jak cwiczylem suwari waza ze szkoly Takagi Yoshin Ryu przez cale 6 tygodni 2 lata temu w Japonii odarlem sobie kolana prawie do kosci ale moim celem bylo przejscie przez ten caly set technik - zasmakowac jego calosc i odczuc na sobie ich skutecznosc. Co bylo koncowym efektem? Zrozumienie ze kazda forma walki na stojaco, siedzaco , w kucki czy plackiem na podlodze moze byc zastosowana zawsze i wszedze jako ciagle zmieniajacy sie koncept walki - cos w rodzaju "im wiecej sie uczysz tym wiecej umiesz". Albo jeszcze innaczej - mysl o kazdej technice w swoim stylu jak o podrozy do nieznanego ci kraju - bo "podroze ksztalca"!!!
Powodzenia w treningu i nie zwracaj uwagi na takich starych prykow jak ja - rob swoje, ale tak jak by nie bylo jutra!
Napisano Ponad rok temu
Powodzenia w treningu i nie zwracaj uwagi na takich starych prykow jak ja - rob swoje, ale tak jak by nie bylo jutra!
Ja tez juz takim mlodzieniaszkiem nie jestem i rowniez zycze powodzenia. Robmy swoje byle dobrze :-) .
Napisano Ponad rok temu
słów kilka o nóżkach..
Pomimo, że tak naprawdę w dzisiejszych czasach nie bardzo wiemy po co nam ta pozycja (suwari waza), to jakby nie patrzeć, jest ona nadal ważnym elementem japońskiej etykiety.
Myślę, że głównie stosowano ją jako swoiste zabezpieczenie przed nagłym "zrywem" np. gościa, który chciałby nas zaatakować... a tu nóżki niestety odmówią posłuszeństwa w tym momencie...i po gościu..
Zresztą jakby nie było, to wiele systemów walki (głównie jujutsu) wprowadziło do swoich ćwiczeń techniki w tej pozycji.
Natomiast nie używana była ona przez zakutych w zbroję wojowników ze względów praktycznych.
pomijając już aspekt "kolan" i bólu, to troszku informacji jest na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
też czasem ją ćwiczymy, ale wyłącznie (prawie) na tatami...
pozdrówka...
ErykM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
....
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli ktoś tak jak Rysiek Jóżwiak , np. ma swoje preferencje to jestem yo w stanie zrozumieć.Ja po szalonych latach fascynacją sportem też mam rozwalone kolana i nie mogę imponująco kopać jodan bo to już nie dla mnie jezeli jaszcz chcę pochodzić po padole.
Wracajac do tematu błagam odpuście krytykowanie metodyki Ju Jutsu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Randori
- Ponad rok temu
-
STÓJKA
- Ponad rok temu
-