TKD +...
Napisano Ponad rok temu
ja na przyklad poza TKD troche boksowalem [i ponownie dolacze te treningi po maturze]
skubnalem troche Viet Vo Dao, a na przyszlosc planuje wpasowac w krajobraz bjj.
jak to jest u was?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
W gruncie rzeczy , wszystkie sztuki sa podobne do siebie i w kazdej trzeba wlozyc szmat energii i pracy aby dzialala . Szanumy sie za to ze ciezko pracujemy i wymieniajmy sie uwagami na temat roznych technik . Tak ja podchodze do tego tematu . 8)
Michal Maj
Napisano Ponad rok temu
sa... jakie sa , hapkido, troche parteru w rodzaju BJJ - raczej
zabawowo, bo nikt z nas nie jest w tym ekspertem. czasem dla rozrywki
krotki kij filipinski.
Nie uwazam tez, zeby dodajac elementy innych stylow spowalnialo sie
rozwoj. Baza dla nas jest TKD. Niestety, w TKD nie wszystko jest, co
nas interesuje. Nie wydaje mi sie, abysmy poprzez trenowanie boksu czy
HKD oddalali sie od taekwondo.
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wszak gadanie gadaniem , a zobaczymy jak z czasem tak naprawde bedzie :?
Michal Maj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moze i dlatego wybralem kung fu , mam wszystko naraz , tylko wolno idzie ta nauka :?
Pozdrowienia
Michal Maj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trener biorac uczniow jest zobowiazany do dwoch rzeczy :
1) nauczyc adepta materialu , od najnizszego stopnia , az do swego , jesli uczen jest dobry i chce sie uczyc
2) sprawic aby uczen w razie starcia na ulicy nie dal sie zabic . W tym przypadku jest to minimum .
Majac , duza ilosc pomse , kopniec , malo jest czasu na ogarniecie bardziej korzennych technik lub zastosowan stylu .
Innym powodem moze byc zatracenie korzeni . TKD jest juz od wielu lat nauczane przez ludzi , ktorzy aspekt tej sztuki zamkneli w konkretnych przedzialach . Kto wie , moze sa gdzies jeszcze mistrzowie w koreii , ktorych sztuka dalej rozwija sie stara droga .
Podam fajny przyjklad . Slyszalem o gosciu , ktory zasady stylu Tai Chi potrafi wykozystywac nawet walczac w parterze . slabo ??? :?
Ostatnia mysla o tej tradycyjnej drodze jest fakt , iz aby sekcja funkcjonowala , musza chodzic na nia ludzie . Trzeba za cos oplacic sale gimnastyczna , kupic sprzet , odlozyc kase na wyjazdy . Cwiczac techniki brutalne , ludzie szybko by zrezygnowali z treningu , zostaliby tylko zapalency :twisted:
W kazdej sztuce , trudno jest znalezc ten "zloty srodek" :?
WRacam do programowania , bo mi pani asystent skrzeczy nad glowa
Michal MAj
Napisano Ponad rok temu
mi wlasnie najbardziej dokucza brak rozwiniecia tematu nr 2. tzn doszlifowania technik po tym katem.
ps- napisales poomse- czyli WTF trenujesz, zgadza sie???
Napisano Ponad rok temu
cieszy mnie tylko zasada wytrwalosci . Czekanie , az poznam jakis fajny "patent" jest calkowiscie wart czasu oczekiwania .
Aby podnoscic poziom sztuki trzeba zacisnac zeby i ruchyc ostro wyobraznia . Sadze iz w pomse sa zawarte stare techniki (nawet dzwigni) , trzeba tylko poswiecic czas aby je odnalezc i przecwiczyc 8)
Ide spac , bo w nocy programowalem
Michal Maj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie mowimy tu o "lizaniu" ( hehe ) innych sztuk walki . Raczej chodzi o glebsza analize i zalozen systemu . Kazdy cwiczy to co mu odpowiada , i osiagajac wyzszy poziom , zaczyna szukac glebszych interpretacji ruchow w danym stylu . TKD zostanie TKD , wszak mozna na nie spojrzec z innego aspektu .
Michal Maj
Napisano Ponad rok temu
-jakas forma relaksu
-synchronizacja oddechu z technika
-praca nad miesniami odpowiedzialnymi za uderzenia
-...
to o co mi chodzi w glownej mierze to podniesienie swoich umiejetnosci w walce, ale nie mniej wazna jest radocha z wyczerpujacych treningow i caly ten wspanialy klimat ktory nie pozostaje jedynie na sali.
Napisano Ponad rok temu
zloty srodek = kata + ciezki trening + walka
czy pomse to forma relaksy ? Raczej nie , to cwiczenia na koordynacje ruchowa .
Michal Maj
Napisano Ponad rok temu
dlaczego uwazasz ze tul [bede sie upieral przy nomenklaturze ITF ] nie moze byc forma relaksu????
Napisano Ponad rok temu
A prawdę mówiąc na treningu taekwondo bywam nieczęsto. Obecnie trenuję modern jj, ale moim pierwszym stylem było TKD i mam do niego sentyment.
Jeśli chodzi o wszechstronność: tak jak zauważyliście trening sportowy pochłania całość czasu i żaden trener nie ma czasu zagłębiać się w inne wymiary sztuki walki, liczy się wynik.Ideałem było by stworzenie innej grupy nie trenującej do zawodów i tam można wprowadzać lowkick, łokcie, parter, rzuty itd.: można przerabiać całą encyklopedię od A do Z.
Powinno moim zdaniem zwracać większą uwagę na samoobronę, nie tylko jako sposoby wyjścia z obchwytów itd, ale również o wytłumaczenie najprostszych rzeczy (np. że nie stosuje się wysokich kopnięć) i przygotowanie psychiczne do walki w różnych warunkach i sytuacjach. A wszędzie samoobrona trenowana jest na trzy dni przed egzaminem.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie twierdze ze nie mozna Tul robic wolno i spokojnie . Chodzi tu bardziej jak to dziala na czlowieka. Sam cwicze Tai Chi , wiec wiem do czego zmierzasz , ale nawet tam robiac wszystko powoli i relaksacyjnie , nigdy nie zapomina sie o aspekcie bojowym tych "slamazarnych" ruchow.
Michal Maj
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kyok pa
- Ponad rok temu
-
No i nareszcie po maturze!
- Ponad rok temu