Skocz do zawartości

Zdjęcie

Powinni broni zabronić.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

budo_roktiw
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Powinni broni zabronić.
Witam miłośników sprzętu.

Uważam, że używanie, czy noszenie jakiegokolwiek sprzętu (nóż, pistolet, pała, gaz, miecz, kij, halabarda, drąg.. itp.) to niebezpieczna zabawa. Jest z tym kupa problemu; ktoś kogoś pchnie nożem na ulicy i już się robi sprawa karna (w najlepszym przypadku).
Po co to wszystko? Państwo nigdy za pomocą policji nie będze w stanie ograniczyć posiadania nielegalnej broni, dlotego powinno wogóle jej nie być, a jakakolwiek sprzedaż zakazana.
Z całym szacunkiem, ale jeśli ktoś dziś chodzi po mieście z nożem w kieszeni to jest to dla mnie trochę nienormalne.
  • 0

budo_santiago
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Powinni broni zabronić.
Jakiekolwiek ograniczenie legalnego dostepu do jakiejkolwiek broni nie ograniczy jej nielegalnego posiadania, a moze jedynie doprowadzic do tego ze normalny czlowiek bedzie mial tylko i wyacznie gole rece w przypadku kiedy zostanie napadniety (a podejzewam ze w takim wypadku kazdy bandzior by mial taka czy inna bron i by od razu wyciagal bo ofiara jest od razu w gorszej pozycji)

PS. Tak poza tym noz moze takze posluzyc do ratowania zycia jak rowniez do wielu codziennych czynnosci.
  • 0

budo_fox
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1205 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Witam miłośników sprzętu.

Uważam, że używanie, czy noszenie jakiegokolwiek sprzętu (nóż, pistolet, pała, gaz, miecz, kij, halabarda, drąg.. itp.) to niebezpieczna zabawa. Jest z tym kupa problemu; ktoś kogoś pchnie nożem na ulicy i już się robi sprawa karna (w najlepszym przypadku).
Po co to wszystko? Państwo nigdy za pomocą policji nie będze w stanie ograniczyć posiadania nielegalnej broni, dlotego powinno wogóle jej nie być, a jakakolwiek sprzedaż zakazana.
Z całym szacunkiem, ale jeśli ktoś dziś chodzi po mieście z nożem w kieszeni to jest to dla mnie trochę nienormalne.

Seiken :D :D :D
  • 0

budo_spuud
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 716 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

.....ehh...jestes nowy i to Cie w pewnym sensie tlumaczy....ale cholernie splyciles sprawe.......tak naprawde to ja mam gleboko w dupie palki i inne gadzety.....bezgranicznie jednak kocham noze....piekne ostrze to sztuka a ja chce z nia obcowac na co dzien.....wiec nosze nozyk...a jak ci sie to nie podoba to proponuje zmienic forum na "Mam malego smierdzacego pindola i lubie zapach meskiej szatni po wf" :) .........ALBO...przeczytaj wiecej postow.....
bez obrazy
spuud
  • 0

budo_roktiw
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Spuud, to właśnie ty spłyciłeś sprawę.
Poza tym, że napisałeś, noże to dla Ciebie sztuka i mnie obraziłeś nie przedstawiłeś żadnych sensownych argimentów. Jak chcesz to sobie zbieraj noże, ale po co ci nóż w mieście, np. w tramwaju? Kasownik odkręcić? Wykroić kawałek tapicerki?
Może i mieszkasz w ciężkiej dzielnicy, ale jakby Cię ktoś napadł i kazał dać portfel, to co, dźgnąłbyś go? O wiele bezpieczniej byłoby od razu kolesiowi spuścić łomot. A jakby koleś coś wyjął, no to co cóż; uciekać.
Nóż przydaje się na rybach, pod namiotem, ale po co wozić broń po mieście?
  • 0

budo_spuud
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 716 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...heh przeciez napisalem wyraznie "bez obrazy'..............nie chcesz nosic ...nie nos... twoja sprawa......ale to dziwne ze noz kojarzy ci sie jedynie z cieciem tapicerki i dzganiem ludzi...ja uzywam noza do zdecydowanie bardziej codziennych zadan......a swoja droga...to wlasciwie o co Ci chodzi...? masz poczucie misji do spelnienia..? chcesz tu gogos przekonac do swoich cokolwiek "dziwnych" racji (patrz ciecie tapicerki w tramwajach)............sorki ale to niechybnie stracony czas..........
spuud
rada
sie powtarza......poczytaj troche wiecej postow......istnieje bowiem wyjatkowo silna korelacja pomiedzy twoja "niewiedza" i sensem twoich postow......
  • 0

budo_fox
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1205 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po co tu sie klucic . Jest to dobry pomysl lecz gdyby sie wrzyscy do tego stosowali lecz nigdy tak nie ma wiec ten pomysl jest zly.
  • 0

budo_seiken
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2292 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Roktiw ,
tobie sie chyba Forum pomylilo , to nie jest Forum mlodziezy katolickiej tylko Sztuk Walki.
Personalnie to mi to lata pomiedzy Microtechem , Striderem i i moimi nogami co ty myslisz o facecie z nozem w kieszeni.
"Life is short , play hard" , po to te noze miedzy innymi nosze ze kocham zycie i moja rodzine i nie zamierzam w imie twoich zasad moralnych ryzykowac zyciem czy zdrowiem moim czy rodziny.
Jezeli ktos ma ochote mnie zaatakowac to juz jego problemem jest kupno bandaza.
Oczywiscie , bez przesady jezeli ktos mnie potraci w pubie i zamachnie sie piescia nie bede mu ucinal palcow.
  • 0

budo_roktiw
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem kurde, skąd to skojarzenie z młodzieżą katolicką..
Nie pomylilem forum; trenuję wu-shu i zamierzam trenować. Chodzi mi tylko o to, że jeśli potrącę kogoś w pubie, coś się ni spodoba i zaczniemy się parzać, to nie chciałbym, aby przeciwnik w pewnym momencie walki wyskoczył mi z nożem. Równie dobrze mógłbym wtedy wyjąć pistolet i strzeliś gościowi w rękę. Wolę po prostu czystą walkę wręcz. Tylko walka białą bronią pokazuje kto jest naprawdę silniejszy.
  • 0

budo_zarazka
  • Użytkownik
  • 5 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Roktiw,

Z przepisow o obronie koniecznej:

"Działąjącemu w obronie koniecznej wolno użyć takich środków, które są niezbędne dla odparcia zamachu. Użycie zwłaszcza z umiarem niebezpiecznego narzędzia nie może być uznane za przekroczenie granic obrony koniecznej, jeżeli odpierający zamach nie rozporządzał wówczas innym, mniej niebezpiecznym, ale równie skutecznym środkiem obrony, a okoliczności zajścia, a zwłaszcza z przewagi po stronie atakujących i sposobu ich działania wynika, że zamach ten zagrażał życiu lub zdrowiu napadniętego".

Nie nosze noza tylko dlatego, ze nie umiem sie nim poslugiwac do walki. Natomiast pala potrafie przylac i dlatego, po pewnych przykrych doswiadczeniach, jestem w trakcie zaopatrywania sie w takowa.
  • 0

budo_santiago
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Roktiw,

a) do odkrecania kasownika i ciecia tapicerki szkoda dobrego noza, do tego sie lepiej nadaja "multitoole" (takowy nosze ale go do w/w celow nie urzylem i nie zamierzam)

B) noz w rozumieniu prawa to nie jest bron (bron jest zakazana i trzeba miec na nia pozwolenie)

c) co do tego pubu to jak cie koles zaczepia i chce sie lac to z reguly jest na to przygotowany psychicznie a zazwyczaj i sprzetowo wiec lepiej zebys ty tez byl

d) a czemuz to noz nie jest bronia biala? spelnia wszystkie kryteria tylko jest mniejszy od np.: szabli badz miecza

e) racja jest cobys poczytal posty w dzialach "walka bronia" i "ulica" bo caly czas jest mowa o tym ze urzycie "sprzetu" jest ostatecznoscia

f) dyskusja pistolet vs. noz tez sie odbyla a wnioski sa nader pouczajace

g) piekny noz to tak jak piekny obraz tylko trzeba umiec docenic to piekno
  • 0

budo_spuud
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 716 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po co tu sie klucic . Jest to dobry pomysl lecz gdyby sie wrzyscy do tego stosowali lecz nigdy tak nie ma wiec ten pomysl jest zly.

:!: :!: :!: ta sentencja jest najlepszym podsumowaniem calej tej dysputy :!:
  • 0

budo_seiken
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2292 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chodzi mi tylko o to, że jeśli potrącę kogoś w pubie, coś się ni spodoba i zaczniemy się parzać, to nie chciałbym, aby przeciwnik w pewnym momencie walki wyskoczył mi z nożem

..widzisz tu sie zgubiles , to ty masz nosic noz , i na tym cala sztuka polega.
Zycie jest takie pokrecone ze gdybym tgo noza nie nosil to moze by tego nie napisal , a ze trenujesz Wu- shu , to bardzo pieknie , ale jak juz kiedys ktos ciebie potraci w tym pubie i wyciagnie ten noz to ty lepiej tez go miej w kieszeni , bo dobrym slowem go raczej nie pokonasz.
  • 0

budo_spuud
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 716 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote name="Fox"]Po co tu sie klucic . Jest to dobry pomysl lecz gdyby sie wrzyscy do tego stosowali lecz nigdy tak nie ma wiec ten pomysl jest zly.[/quote]
....Fox jestes niezly....to jest naprawde niekiepskie... :lol: :lol: :lol:
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Roktiw nie ma czegos takiego na ulicy jak szlachetna walka. Ile razy tak zadzialalem na ulicy, zawsze to dla mnie mialo przykre konsekwencje. Np. kiedys uwierzylem gosciowi z grupy zlodziejskiej, ze bedziemy lac sie jeden na jednego i kiedy siedzialem juz na nim i napier... jego koledzy natychmiast... zaczeli mnie flekowac! Gdyby nie moi koledzy, ktorzy wychylili glowy z knajpy... Takich przykladow jest tysiace. Szkoda gadac. Aspekt moralny? - owszem... Ale nie wolno zapominac - kto jest ofiara, a kto napastnikiem... a jak sie potracisz np. z Seikenem w knajpie, to napewno to zauwazysz. I jeszcze jedno.. Mialem przyjaciela, ktory mial mnostwo doswiadczrn ulicznych, bo prowadzil naprawde niebezpieczne zycie i to co powiedzial mi: - jesli, ktos mowi, ze "choc bedziemy sie naparzac za rogiem", to pierwsza bombe sprzedaj mu "kilometr" przed tym miejscem. A litosc i dylematy? To potem... ". Potem Roktiw.
K_P
  • 0

budo_fox
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1205 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:!: :!: :!: ta sentencja jest najlepszym podsumowaniem calej tej dysputy :!:

Dzieki poklon
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uważam, że używanie, czy noszenie jakiegokolwiek sprzętu (nóż, pistolet, pała, gaz, miecz, kij, halabarda, drąg.. itp.) to niebezpieczna zabawa.

Ma byc taka, dla napastnika :wink:

Jest z tym kupa problemu; ktoś kogoś pchnie nożem na ulicy i już się robi sprawa karna (w najlepszym przypadku).

To czasem jest wybór miedzy ladnym pogrzebem a brzydkim procesem. Co wybierasz?

Aha, Japonce próbowali czegos takiego na Okinawie i lud zaczal robic jakies dziwne rzeczy z cepami do mlócenia ryzu, kijami - którymi obracali zarna do mielenia, widelkami do sadzenia ryzu (nunchaku,tonfa, sai)
Czy moge nosic ostre dlutko przy sobie (wypaczyly mi sie drzwi do garazu, musze poprawic :-) )?
Czy moge miec duzy zaostrzony srubokret (u cioci blokuja sie drzwi od klatki, pomoge jej :-) )?

Ha, wiesz jaki fajny scyzor ma marszalek Sejmu? Jakis szwajcarski z korkociagiem i dlugopisem. Chwalil sie ostatnio w prasie.

P.S. A przyklad z pubem jest do dupy. W takiej sytuacji mozesz oberwac kuflem, butelka lub tulipankiem itp.
  • 0

budo_lord von banan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2917 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeeeeezuuuuuuu, Roktiw, co ty gadasz za pierdoły??????????????? Przeczytaj sobie np. temat "Walka z psem". Do jakich wniosków tam dochodzimy - że jak cię napadnie bojowy pies, to cię zagryzie i koniec, jedyną twoją obroną może być nóż czy pałka teleskopowa.
Noszony przez ciebie nóż nie musi być nigdy użyty. Niech będzie tak ostry, jak ci go z fabryki przysłali i niech leży sobie spokojnie w twojej kieszeni. Pamiętaj tylko, że go masz. A jeśli zobaczysz wypadek samochodowy, to wyciągasz ostry jak brzytwa nóż i przecinasz pasy bezpieczeństwa uwięzionych w furach ludzi!!! A jeśli zobaczysz psa przypierającego do płotu dziewczynkę z zakupami to wyciągasz kosę i jej zycie ratujesz!!! To ty jesteś odpowiedzialny za to, jak twój nóż zostanie użyty. Mówisz, że jak cię będą kasować, to o wiele bezpieczniej jest spuścić im łomot... jaaaaaasne, chyba dla nich. Chciałbym zobaczyć twoją walkę z 3 - 4 napastnikami, którzy się na ulicy od 4 roku życia napierdalają. A tak gdy nie będziesz miał wyjścia to doskakujesz do jednego, obracasz go, przykładasz mu nóż do gardła i wycofujesz się do najbliższego sklepu krzycząc, żeby wezwali Policję.
A myślisz, że jak się czegoś zabroni, to tego nie będzie i już??? Chłopie, ile na rynku krąży lewych giwer???
Wolisz czysta walkę wręcz - a jak nie będziesz miał wyboru??? Poddasz się i dasz się pociąć jak świniak na rzezi???
Chłooooopie, strzeliłbyś w rękę??? Ja noszę pistolet codziennie, nawet jak śmieci wynoszę, ale jak by ktoś kumaty do mnie z nożem wystartował to bym nawet nie myślał, żeby go dobyć, taka to prędkość, tylko bym blokował i sięgnął po swój nóż.
Street survival, chłopie, to jest kur#a dżungla, a w dżungli bez maczety masz przejebane i tyle.
A poza tym jesteś mężczyzną, a jak nakazuje tradycja sięgająca tysiące lat wstecz, każdy mężczyzna powinien mieć przy sobie nóż. Chociaż sobie kup scyzoryk Victorinoxa czy Aitora.
Przemyśl sprawę. Jak kiedyś będziesz na prawdę potrzebował ostrza i nie będziesz go miał to sobie tego do końca życie możesz nie darować...
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widzę, że straciłem nieco "ciekawej" dyskusji... nóż na codzień przydaje się w rozmaitych sytuacjach. Np. zawsze mnie bawi, jak ktoś w robocie otwiera pudło kartonowe z jakimś serwerem czy inną zabawką piłując 10 min. tekturę falistą kluczykiem od samochodu :)

PS. Chodzę z nożem codziennie... więc także po ulicy i czuję się z tym świetnie.
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witaj Rokitw. Widze, ze chlopaki troszke na Ciebie naskoczyli, wiec postaram sie troszke zalagodzic.
Przede wszystkim: nikt Ci nie kaze nosic czy uzywac noza. To raz.
Po drugie i najwazniejsze:

To czlowiek uzywa noza. I od czlowieka zalezy co z tym nozem robi.

I to w zasadzie konczy sprawe. Napisales, ze w momencie, kiedy uzyjesz broni, od razu robi sie z tego sprawa karna. Musze Cie zmartwic - jesli zrobisz cokolwiek na ulicy to robi sie z tego sprawa karna.
Napisales, ze trenujesz wushu. Zakladam zatem, ze cwiczysz rowniez z bronia - a jesli nie cwiczysz, cwiczyc zapewne bedziesz. I sila rzecz bedziesz ja ze soba nosic - na trening, do parku, gdziekolwiek. Czy jest to nienormalne? Czy moze bardziej nienormalne od noszenia scyzoryka w kieszeni?
Ponadto - jak tu juz pisal Lord - zwyczaj ten moze uratowac komus zycie.

Oczywiscie, mnie tez czasmi trzesie, jak czytam posty typu: chce cos trenowac, poniewaz czytam to forum i doszedlem do wniosku, ze noz to najlepsza bron na ulice, to poleccie mi jakas niezla kose i kogos, kto mnie nauczy poslugiwania sie ww przyrzadem. Na szczescie z netu wiele nauczyc sie nie mozna, przynajmniej w zakresie praktyki.
Natomiast zakladam, ze ludzie, ktorzy sie na forach wypowiadaja sa normalni i odpowiedzialni i nie wymieniaja informacji po to, zeby chlastac przypadkowego przechodnia.
Natomiast niestety za bandytow nigdy nie bedziesz odpowiadal. Honoru i uczciwosci tam nie szukaj, bo to nie jest ich miejsce.

Pozdrawiam
K.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024