walka bronia w karate
Napisano Ponad rok temu
(ulica jest mym domem streetfighting jest mym zyciem)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w kyokushin (IKO1) jest na pewno BO (kij)- chyba najcięższy ze wszystkich używanych w MA - 180 cm"wzrostu", 3,5 cm grubości, ćwiczony raczej dla poprawy ogólnej ruchomości niż stricte od walki (chociaż dostać czymś takim to "kaplica")- kata + proste kombinacje.
na pokazie z '99 z All Japan (Mistrzostwa Japonii open) widziałem pokaz z sai (cos podobnego do 3-palczastego dużego wiedelca z długim środkowym "palcem" )- jakies kata, ale nie wiem czy jest ot oficjalnie ćwiczone, czy ktoś sie po prostu "popisywał" :grin: , dowiem się więcej to naskrobię cos w piątek w nocy.
A jak tam u Ciebie, Jarek w IKO3, jakim "sprzętem" się bawicie ?
Napisano Ponad rok temu
Podoba mi się to co robi Oyama Karate, choć nie wszystko, sai, tonfa i bo jest ok.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kyokushin kumite już chyba nikt nie ćwiczy, odeszło w mroki historii...
A co to jest i jak to wygląda?
Napisano Ponad rok temu
Taki wkład europejczyków w Kyokushin
A kakewake uke - rozmawiałem z ludzmi na świecie i polewali z tego, aż mi normalnie głupio momentami było.
Napisano Ponad rok temu
1. czasami nie było co z rękoma zrobić, a że kieszeni w karate-gi nie ma to wymyślono w/w blok
2. przy dużej dozie wyobraźni (naprawdę dużej) można zobyczyć w tym obronę przed chwytem dwoma rękoma a kołnierz gi (może takie shihanowe naleciałości z czasów jak judo ćwiczył)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Natomiast w stylach takich jak Shotokan czy tzw. Karate Tradycyjne sprawa wyglada tak, ze kazdy ruch wykonywany wedlug zasad np. Shotokanu mozna wykonac przy pomocy Bo, Tonfy i Nunchaku. W sumie wtedy calosciowy obraz stylu nabiera calkiem innego wymiaru. W tej kwestii polecam ksiazki F. Demury Tonfa bron karate i Nunchaku Bron karate.
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Gdzieś wyczytałem ciekawą teorię związaną z Shotokan i długim dystansem powszechnie w nim występującym. Otóż nauczyciel Gichina Funakoshi, Yasutsune Azato ćwiczył nie tylko karate, ale również był mistrzem ken-jutsu. Karate ćwiczone przez niego różniło się od tego ćwiczonego przez Yasutsune Itosu, który preferował raczej bliższy dystans.Natomiast w stylach takich jak Shotokan czy tzw. Karate Tradycyjne sprawa wyglada tak, ze kazdy ruch wykonywany wedlug zasad np. Shotokanu mozna wykonac przy pomocy Bo, Tonfy i Nunchaku. W sumie wtedy calosciowy obraz stylu nabiera calkiem innego wymiaru. W tej kwestii polecam ksiazki F. Demury Tonfa bron karate i Nunchaku Bron karate.
Jako, że Funakoshi więcej ćwiczył u Azato, prawdopodobnie stąd przejął te "dodatki", a i pewnie sam coś dołożył od siebie podczas transformacji karate na japońską sztukę walki. Być może w celu "zjaponizowania" karate zmienił podstawowy dystans na dłuższy - i stał on się podobny do tego występującego w kendo. Także walki zadaniowe stały się bardziej podobne do tych występujących w czysto japońskich sztukach, jak np. kendo.
Napisano Ponad rok temu
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tymbardziej ze nic rewolucyjnego nie napisałeś....
tak pozatym to Bo i Tonfa są obowiazkowe i nie zależą od "widzi-mi-się" trenera. Przecież na stopnie od 2 kyu w góre są już na egzaminie i chcąc, nie chcąc trzeba umieć sie nimi posługiwać. A to czy ćwiwczy się z nimi tylko określone techniki i kata czy także praktyczne zastosowanie to juz od trenera zależy
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Apropo obron przed atakiem kijem...podobna kata Jitte zawiera sporo technik przydatnych w tym celu
kata ktore zawieraja obrone przed kijem to:
Kanku Sho, Bassai Sho, Jitte, Meikyo
pozdrawiam!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Credo Wojownika
- Ponad rok temu
-
Co wy ..... wiecie o twardosci:-)
- Ponad rok temu
-
oyama i taekwondo
- Ponad rok temu
-
1998 K-1 Dream Tournament - Karate vs. Kickboxing
- Ponad rok temu
-
Kto jest najlepszym polskim zawodnikiem shidokan?
- Ponad rok temu
-
OMOTE NAGE (Front Throw)
- Ponad rok temu
-
Początki karate w Europie
- Ponad rok temu
-
Zyczenia Wielkanocne
- Ponad rok temu
-
Mistrzowie