Tomasz Idzikowski mistrzem Polski WTF!
Napisano Ponad rok temu
I po co ich bylo wyrzucac z PZTkd ITF... i tak poszli, gdzie chcieli, a tylko niesmak pozostal
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie zostali wyrzuceni sami odeszli
Powaznie nie zostali wyrzuceni? Zajrzyj na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Temat zostawiam otwarty do dyskusji
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Co do Stefana Tapilatu, znam go osobiscie, choc niezbyt blisko. Jest to akurat facet, ktory startowal w przeroznych stylach, jak i caly klan Tapilatu. Doswiadczenia w obu systemach ma tez Patiparu i Django. Mysle, ze splendory za ich wyniki zbieraja przede wszystkim oni sami, a sa w o tyle lepszej sytuacji od olsztyniakow, ze jak widac od startow na WTF swiat w Holandii sie nie zawalil i nikt nikogo ni poprosil o zamkniecie drzwi od zewnatrz. Czyli - mozna. Jak najbardziej. A propos tej walki - mam ja na wideo. Owszem, ciekawa, ale Stefan przegral.
A jak ITF w Polsce kiedykolwiek zorganizuje turniej otwarty dla wszystkich odmian taekwondo, to na pewno tam bedziemy z cala brygada. Nie dlatego, zebysmy uwazali sie za najlepszych, ale dlatego, ze lubimy startowac dla samego zdobywania doswiadczen. Niestety, patrzac na to, co sie dzieje, watpie, zebym takiego turnieju w Polsce dozyl
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Kiedys podzialy miedzyfederacyjne byly mniej wyrazne. Zawodnicy z ITF startowali na WTF, zreszta jednym z pierwszych mistrzow Polski WTF byl legendarny Miroslaw Sobczyk z lodzkiego ITFu. Zmienilo sie to dopiero po przyjezdzie Koreanczykow z Polnocy. W sumie podobne klimaty sa teraz np. w Polskiej Unii Taekwondo (GTF) - przyjezdzaja ludzie w roznych dobokach, jedni walcza troche inaczej, drudzy inaczej, ogolnie jest ciekawie. Podobnie niektore kluby GTF startuja na WTF. Na sali zas kazdy robi swoje i o to chodzi.
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Największy poblem ITF-u to nie zezwalanie swoim członkom na starty w innych federacjach ( chociaż Argentńczycy z ITF-u startowali na ubiegłorocznym pucharze świata TI w Opolu)
Według mnie nie ważne kto i skąd ale jeśli Polak mógłby wystartować na olimpiadzie i zdobyć .......... to powinniśmy się cieszyć wszyscy.
Napisano Ponad rok temu
( chociaż Argentńczycy z ITF-u startowali na ubiegłorocznym pucharze świata TI w Opolu)
Nie tylko Argentynczycy. Z ITF pamietam tez Irlandie i Wegry. Irlandczycy nawet chyba mieli druzynowke zlaczona z dwoch federacji.
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
bylem na Ogolnopolskiej Olimpiadzie Mlodziezy w Zielonej Gorze. Organizatorzy zrobili mila niespodzianke i zaprosili reprezentantow ITF i WTF na wspolny mini-bankiet. Przy tej okazji mialem tez okazje porozmawiac z prezesem Loboda (z ktorym nb. znamy sie od lat). Rozmowa przebiegla w bardzo przyjemnej atmosferze. Dowiedzialem sie m. in., ze sprawy zwiazane z przejsciem Tomka Idzikowskiego i jego kolegow na WTF na szczescie nie wygladaja tak drastycznie, jak moznaby wnioskowac po lakonicznych komunikatach w internecie. Sprawa zostala zalatwiona spokojnie i bardzo dobrze, tak wiec nie do konca sprawdzily sie moje oceny i przewidywania (obym zawsze mylil sie na korzysc . Przy okazji pogadalismy na tematy "ogolnofederacyjne", wymienilismy poglady na rozne aspekty TKD i chociaz dalej zostalismy przy swoich punktach widzenia, to spotkanie bylo na pewno pozyteczne. Pozwolilem sobie tez zaprosic Prezesa, aby od czasu do czasu cos tu do nas napisal, bo jak sie dowiedzialem - gosciem jest czestym. Moze jak mnie poprzecie, to prosba odniesie skutek...
Pozdrowka wszystkim - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Pańska wiedza jest mile widziana.
Napisano Ponad rok temu
Powiedz mi jak to jest z przejściem Idzikowskiego na WTF. W ITF-ie był on posiadaczem stopnia bodajże 2 Dan. Po zmianie federacji został mu stopień czy też musiał zaczynać od nowa ? Czy w WTF przy startach na ME lub MŚ wymagany jest czarny pas ?
Jako przykład mogę przytoczyć historię jednego z instruktorów TKD w moim mieście, który mając w ITF chyba 1 Dan po zmianie federacji stał się automatycznie posiadaczem 2 Dan GTF (info nie pewne na 100%, a było to w początkach GTF w Polsce, i nie wiem czy tak to sie nadal odbywa).
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Przy przejsciach na WTF istnieje mozliwosc potwierdzenia posiadanego
stopnia w zakresie do 3 dan. Czyli jesli ktos przechodzi majac np. 4
dan ITF, to i tak potwierdzic moze maksymalnie 3 dan, a na 4 musi juz
zdawac od nowa. O ile wiem, ekipa "Startu" ma juz potwierdzone stopnie
w WTF, ale czy w przypadku Idzikowskiego jest to 2 dan, czy 1 dan, nie
mam pojecia. Do startu w ME i MS jest wymagany czarny pas WTF.
Co do przejsc ITF->GTF, zatwierdzany jest automatycznie aktualny
stopien w taekwondo. Na kolejny trzeba zdawac.
Jako ciekawostke powiem, ze mam w klubie paru ludzi, ktorzy przyszli
do mnie z innych federacji, a mimo to nie potwierdzaja stopni w WTF,
bo nie jest im to do niczego potrzebne, a kosztuje kupe kasy (bo tak
czy inaczej oplaty egzaminacyjne obowiazuja).
Pozdrowka - Gizmo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Taekwondo w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Plusy i minusy Taekwondo
- Ponad rok temu
-
Film