Spanie w Dzien
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jęsli śpisz w dzień, a nie w nocy, to wpływa to niekorzystnie na co najmniej dwie rzeczy w organizmie niezależne od indywidualnego zegara biologicznego:Jak to Wplywa na organizm?
1. melatonina - jest to hormon powstający w mózgu wyłącznie w nocy podczas snu, melatonina ponoć pomaga zachować zdrowie i młodość
2. wątroba - między 23.00 o 3.00 wątroba przestawia się na nocny tryb pracy, jeżeli wówczas człowiek nie śpi, bardzo obciąża wątrobę.
Napisano Ponad rok temu
A jeslii w nocy tez spie
hmmm... to czas abys sie kiedys obudzil
Napisano Ponad rok temu
Odpoczynek jeszcze nikomu nie zaszkodziłA jeslii w nocy tez spie
Napisano Ponad rok temu
A jeslii w nocy tez spie
Witam wszystkich.
Jesli chodzi o spanie w dzien, to jest dokladnie jak w starym ruskim dowcipie: eto zawisit' (to zalezy).
Jesli ucinasz sobie krotka regeneracyjna drzemke np. po obiedzie, bo takie masz przyzwyczajenia, to to jest zapewne jak najbardziej ok, a nawet moze byc pozadane. Mam kumpla, ktory robil cos takiego latami, bo byl typowym skowronkiem, budzil sie o 4 rano i po poludniu musial sie na chwile polozyc. Dodajmy, ze do nocnych imprez i chaltur sie nie nadawal, bo o 23 go morzylo nieodwolalnie :wink:
Rowniez w sytuacji, gdzie powiedzmy masz jakis okres intensywniejszej pracy organizmu, typu "cwiczeniowego" np. seminarium, gdzie cwiczysz wiecej, niz normalnie, to organizm reaguje na to czesto zwiekszonym zapotrzebowaniem na odpoczynek i regeneracje i to tez jest normalne.
Ja taki zjazd mam w week-endy, gdzie mam na yiquanie dluzsze sesje treningowe i to na dodatek na swiezym powietrzu, po ktorych najczesciej po powrocie do domu padam na skutek przetlenienia :wink:
Podobnie wyglada zazwyczaj sytuacja w okresie intensywnej nauki (matura, sesja, whatever).
Natomiast w momencie, kiedy chodzisz notorycznie ospaly, rozbity i nie do zycia, pomimo tego, ze spisz normalnie w nocy i jeszcze sypiasz w dzien trzeba sie sobie dokladniej poprzygladac, bo moze to swiadczyc o jakis zaburzeniach w prawidlowym funkcjonowaniu organizmu. Przy czym dokladnie Ci nie napisze jakich, bo tu mozaby pewnie ksiazke napisac i nawet doswiadczony lekarz musialby przyjrzec sie blizej konkretnemu przypadkowi.
Jesli ma to zwiazek z cwiczeniem, to jest szansa, ze jestes po prostu przetrenowany, ze Twoj organizm potrzebuje wiecej odpoczynku niz mu dajesz.
Poobserwuj swoj tryb zycia, nie siedz tyle przed kompem :wink: i sprawdz, co sie bdzie dzialo.
Pozdrawiam
K.
Napisano Ponad rok temu
Jak to Wplywa na organizm?
Ogolnie spanie w dzien nie jest korzystne.
jezeli juz to maksimum krotka grzemka okolo 1 godz
przed obiadem.
pozrowienia,
Toster
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2. wątroba - między 23.00 o 3.00 wątroba przestawia się na nocny tryb pracy, jeżeli wówczas człowiek nie śpi, bardzo obciąża wątrobę.
jakiej firmy zegarek ma twoja watroba?
i jak reaguje na zmiane czasu z letniego na zimowy
looz?
Napisano Ponad rok temu
Organizm pracuje w systemie 24-godzinnym bez zegara ;-) )jakiej firmy zegarek ma twoja watroba?
i jak reaguje na zmiane czasu z letniego na zimowy
Podany czas jest oczywiscie umowny.
Napisano Ponad rok temu
Pierwszy post wyslales o 15.15 znaczy sie nie spales...
Nastepny o 18.17, potem 19.23, ostatni o 21.28 wyglada na to ze budzisz sie coraz pozniej. Wez sie za siebie , moze troche ruchu... skoczek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kotka
Napisano Ponad rok temu
Ja staram sie nie spac w dzien bo jak utne sobie tak ze dwie godzinki to potem moge zapomniec o spaniu w nocy. A musze przyznac, ze spac luuubie jak to zreszta Kotka :wink:
Kotka
Zwroc na to uwage ze piszesz w watku w ktorym dyskusja zakonczyla sie ponad 2 lata temu!!!
Nie warto wykopywac takich watkow. Moze lepiej w takim wypadku zalozyc nowy watek.
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Jeden rabin powie: nie warto wykopywać starych wątków, lepiej założyć nowy.
Drugi rabin powie: nie warto zakładać nowych wątków, lepiej wykopać stary.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja miałem kumpla, który narzekał, że ma odwrotnie. Po treningu nie mógł nigdy w nocy usnąć. Może przez to, że ćwiczył na świerzym powietrzu i się nadmiernie dotleniał?? :?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
4 następnych tematów
-
siła
- Ponad rok temu
-
Bóle kości
- Ponad rok temu
-
BANANY i masa
- Ponad rok temu