![:D](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.png)
pozdrawiam piotr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm... ze ktos to wymyslil, to nie ma watpliwosci. Daleki jestem od braku szacunku do tworcow form, ale czesto moje watpliwosci budzi ich fetyszyzowanie. :wink:
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam maly romansik do kogos , kto zna Hung Gar i ma troszke czas :grin: . Na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] wystawilem formy Hung Gar w skanowane . noo ... rysunki sa , ale jakby ktos mogl napisac i wytlumaczyc ruchy , i techniki bylbym bardzo wdzieczny .
Milej zabawy
Michal Maj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Natomiast jeśli interesuje Cię poznanie elementów kultury i klasycznej nauki Chin, pociągają Cię aspekty estetyczne kung-fu/wushu, zdrowie, sprawność, a dalej dopiero skuteczność w samoobronie, to nie musisz aż tak przejmować się tym co napisałem wyżej.
Jeszcze jest taka kwestia, że sama wygrana nie musi świadczyć o skuteczności stylu. Obecnie sytuacja jest taka, że ćwiczący tradycyjne systemy kung-fu startują w zawodach sanda. Niektórzy zdobywają wysokie miejsca. Ale, czy to świadczy o skuteczności tego tradycyjnego systemu, który ćwiczą? Niestety nie, bo pod kątem zawodów sanda ćwiczą zupełnie inaczej niż w tym stylu. Czyli ćwiczą dany styl sobie a muzom, a w walkach sanda weryfikują umiejętności nabyte w treningu sanda, zupełnie innym od tego tradycyjnego stylu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O kurde. Tym postem stalem sie pogromca :twisted: . Nie wiedzialem, ze tak ostro potraktowalem temat :? .
Marcin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(pomijam tu zdrowotne tai chi praktykowane w wielu sekcjach).
Aż zajrzałam do słownika czy tak samo rozumiemy słowo ortodoksja.W kung fu jest wiele styli, do ktorych treningu jak sie podejdzie ortodoksyjnie, to praktycznych umiejetnosci walki sie nie osiagnie.
Jest masa technik, ktore po prostu nie maja zadnego praktycznego zastosowania, bo opieraja sie na falszywych przeslankach odnosnie wygladu realnego starcia z przeciwnikiem. Ich cwiczenie jest zatem zwyczajna strata czasu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu