Suplementy i odżywki - redukcja
Napisano Ponad rok temu
robię kolejny raz redukcję Od nowego roku 16kg w dół.
3-5 x tyg siłka (3 razy minimalnie) +aeroby (35min. minimum).
Biorę już 2 tygodnie reduktor Lipo Burn.
Problem jest taki - już kiedyś robiłem spore redukcje (na tym forum można poczytać o nich w dziale motywacja) i wówczas mocno spadałem na sile i mięśniach.
Zależy mi, żeby tak nie było tym razem, a do zjechania mam jakieś 22kg jeszcze. Jadę z wagi wyjściowej 125kg.
Trenuję zawsze na czczo. Piję małą kawkę z ekspresu no sugar i lecę na siłkę. Robię trening siłowy i potem bieżnia.
Wpadam po siłce do domu, wrzucam banana. Za 15 min posiłek z białkiem, węglami złożonymi i warzywem. 10:00
13:00 Kolejny posiłek o 12stej - zwykle sałata z czymś białkowym i razowym pieczywem.
16:30 Kolejny posiłek - obiad: mięcho kurczaka bez skóry, ziemniaki lub makaron, sporo warzyw.
2h (ok. 21:00) przed snem owoc plus jogurt. Piję sporo czerwonego wina (no cóż lubię).
Trening robię:
Klata+biceps+brzuch góra
Plecy+triceps+brzuch dół
Barki+nogi+kaptury+brzuch skos
4 serie duże partie, 3 serie małe. Każda seria 12 powtórzeń (brzuch i szrugsy więcej).
Niestety od dwóch treningów czuję się chu.jowo. Spada nastrój, czasem boli łeb, czasem niedobrze mi się robi. Różnie - przeszkadza w treningu. Obawiam się, że to objawy osłabienia organizmu.
Dodam, że na razie siłą lekko idzie, a więc zwiększam sukcesywnie ciężar (przy redukcji!) - i trenuję na tyle ciężko, żeby za każdym razem jednak mieć rozwalone włókna mięśniowe i czuć ból po treningu na drugi dzień.
Pytania:
1. Jakie suple dokupić, żeby a. chronić mięśnie b. mieć lepszy nastrój c. o ile to możliwe delikatnie budować przy redukcji beztłuszczową masę mieśniową.
2. Co dołożyć do diety? (może jakaś odżywka, ale nie wiem czy wysoko białkowa to najlepszy pomysł - przy ostatniej redukcji przesadzałem z białkiem, a miałem deficyt węgli - białko było trawione na energię, stąd nie było energi, a siła i masa mięśniowa leciała na łeb na szyję.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
wedlug mnie to kipeski pomysl z tym treningiem na czczo
jakies aero pokrecic z rana 20min. to jeszcze ujdzie , ale nie trening silowy
czyli popracuj nad dieta
co do treningu to powiem szczerze ze wybrales najgorsza z mozliwych opcji - split 3dniowy , zmienilbym to na 5 dni i wtedy polecisz np:
1.klata
2.plecy
3.wolne
4.barki
5.nogi
6.bic , tric
7.wolne
albo FBW i wtedy np;
1.FBW
2.aero
3.FBW
4.wolne
5.FBW
6.aero
7.wolne
kiedy ostatnio robiles roztrenowanie , albo jakolwiek wolne od silki ?Niestety od dwóch treningów czuję się chu.jowo. Spada nastrój, czasem boli łeb, czasem niedobrze mi się robi. Różnie - przeszkadza w treningu
bcaa - ok. 30 min. przed treningiem 10-15g i druga taka porcja popijana w trakcie treninguJakie suple dokupić, żeby a. chronić mięśnie
odpocznij od treningow , zregeneruj sie , mozesz dowalic kolejne suple ktore cie pobudza ale w ten spsob zajedziesz sie totalnie i bedzie jeszcze gorzej pozniejb. mieć lepszy nastrój
mozliwe , ale to trzeba miec duze doswiadczenie , znac swoj organizm doskonale , miec dopracowana diete , suple treningc. o ile to możliwe delikatnie budować przy redukcji beztłuszczową masę mieśniową.
najpierw sobie policz ile z tej diety wychodzi B/W/T , policz swoje zapotrzebowanie i dopiero wtedy siegaj po odzywki ktorymi uzupelnisz braki , jesli takie beda2. Co dołożyć do diety?
Napisano Ponad rok temu
Ja wyznawałem zawsze zasade, żeby spalić najpierw gliko podczas treningu siłowego, a potem aeroby spalające tłuszcz.
Kurde to nie wiem jak mam robić, bo ja rano mam czas na siłkę jedynie. Ew. może kawka rano, na czczo aeroby, a potem siłka tylko kiepsko to widzę, bo na bieżni robię sobie totalnie ostry trening, że po wszystkim mokry mam cały tshirt i bluzę Jak trenować to ostro.
Powiedzmy, że trening siłowy i potem aeroby zostaje. Pytanie co z bcca na czczo i popijane podczas treningu. Czy nie zostaną spalone w ramach energii skoro trening na czczo?
Polećcie jakieś dobre BCAA.
Z kalkulatora na stronie wychodzi, że zapotrzebowanie, żeby schudnąć przy 3 razy w tygodniu na siłce to 2800kcal jak dla mnie.
B 107
W 395
T 94
Banan - 1 szt. 180g (108 kcal)
Wino czerwone - 3 kiel. 125g (255 kcal)
Jabłka - 1 szt 150g (51 kcal)
Chleb żytni - 1 kromka 40g (96 kcal)
Musztarda - 1 łyż. 15g (24 kcal)
Jogurt naturalny 2% tł. - 1 szkl. 250 ml (167 kcal)
Ziemniaki gotowane - 3 100g (216 kcal)
Makaron spaghetti gotowany - 3 100g (312 kcal)
Sałata - 2 gł. 200g (56 kcal)
Pomidor - 1 100g (17 kcal)
Ogórek zielony - 1 100g (10 kcal)
Czosnek - 1 100g (98 kcal)
Pomarańcz - 72kcal
Parówka - 1sztt. (154kcal)
Kurczak - 150g (300kcal)
Surówka - 300g (150kcal)
Ok 2100-2400 kcal wynika, że mało szamię jeszcze, ale dla mnie jest to ok - nie potrzebuję więcej.
Odżywkę w takim razie wysokobiałkową dołożę do diety, bo ewidentnie mało białka. Tłuszczów nie będę dokładał - tyle co jest w tym co jem.
Jak dawkować bcaa razem z odżywką w dzień treningowy i w nietreningowy?
Napisano Ponad rok temu
dobra zasada , ale... po calej nocy zapasy gliko juz sa na wyczerpaniu, cisniesz trening silowy i praktycznie organizm juz czerpie energie z tluszczu ale to nie trwa za dlugo i katabolizm cie doslownie zjadaJa wyznawałem zawsze zasade, żeby spalić najpierw gliko podczas treningu siłowego, a potem aeroby spalające tłuszcz.
jesli nie zalezy ci na miechu to spoko
Moja rada to FBW i aero tak jak rozpisalem wyzej
w FBW tylko i wylacznie cwiczenia zlozone na wolnych ciezarach , ilosc powt. nie za duza czyli dowalisz troche kg. na patyku co pozwoli utrzymac miecho ( a moze i zbudowac jeszcze troche miecha jesli dieta bedzie git ) dodatkowo taki trening spali wiecej kalorii niz krecenie aero
i zamiast nudnego aero , ktore szczerze mowiac jest najgorszym wynalazkiem do palenia fatu zacznij robic interwaly
co do zarcia to pamietaj ze obliczasz swoje zapotrzebowanie do beztluszczowej masy ciala
czyli np. wazysz 100kg ale masz 20% fatu czyli liczysz do 80kg wszystko
Napisano Ponad rok temu
- na siłce mogę być tylko rano - jeżeli nie na czczo to jak to ogarnąć? Co zjeść? Jak dobrać suplementację, żeby nie zmarnować supli?
- nie dam rady trenować FBW aeroby FBW aeroby... trzeba przyjąć, że 3 razy na siłce w tygodniu - co wówczas? FBW i potem aeroby?
Full Body Workout - jaki? Ile powtórzeń? Piszesz, że niewiele i dużo kg. To znów nie to, co wiem o treningu na redukcję czyli zawsze się mówiło - 12 powtórzeń w każdej serii, mniejszy ciężar.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Odpiszcie
Hmmm. Mogę spróbować FBW. Ale co zrobić gdy:
- na siłce mogę być tylko rano - jeżeli nie na czczo to jak to ogarnąć? Co zjeść? Jak dobrać suplementację, żeby nie zmarnować supli?
- nie dam rady trenować FBW aeroby FBW aeroby... trzeba przyjąć, że 3 razy na siłce w tygodniu - co wówczas? FBW i potem aeroby?
Full Body Workout - jaki? Ile powtórzeń? Piszesz, że niewiele i dużo kg. To znów nie to, co wiem o treningu na redukcję czyli zawsze się mówiło - 12 powtórzeń w każdej serii, mniejszy ciężar.
Napisano Ponad rok temu