Zadanie domowe dla Joksa :)
Napisano Ponad rok temu
otóż czytałem gdzieś (chyba KiF) ze nie powinno sie stosować
więcej niż 2g BCAA dziennie gdyz stanowi to zbyt duze obciążenie dla nerek
napisz no jakis madry esej na temat stosowania aminków bcaa
i ich wpływie na naszą wątrobę i nerki oraz jakie mozna dopuszczalne ilości walić
Napisano Ponad rok temu
Joks- czekamy ty zawsze walisz takie ładne wypracowanka
Napisano Ponad rok temu
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ponieważ zobaczcie ile amiokwasów takich jak izoleucyna, leucyna, walina, spożywa sie w normalnym jedzeniu, nie wspominając już o odżywkach gdzie np. w 35 gramowej porcji sp80 jest koło 6g BCAA, zatem czemu 2g BCAA miałyby coś zmienić? myślałem że może jest to powiązane z cyklem mocznikowym gdzie niektóre aminokwasy są glukogenne a niektóre ketogenne, ale nie wszystkie BCAA nie są w całości w żadnej z tych grup. Zatem uważam że pierwszy argument jest wystarczającywięcej niż 2g BCAA dziennie gdyz stanowi to zbyt duze obciążenie dla nerek
a na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
znalazłem z kolei coś takiego
Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA- branched chain aminoacids). Zaliczamy do nich 3 aminokwasy: izoleucynę, leucynę i walinę. Dzienne zapotrzebowanie na te aminokwasy wynosi ok 3.og. Aminokwasy rozgałęzione stanowią około 1/4 składników białek mięśni, mogą też być łatwo użyte do syntezy glukozy. Uważa się że podawanie BCAA przeciwdziała zmęczeniu ośrodkowemu. Aminokwasy rozgałęzione mają przeciwdziałać przechodzeniu do mózgu tryptofanu, aminokwasu będącego prekursorem serotoniny. Niektórzy badacze uważają, że podawanie BCAA poprawia zdolność do długotrwałych wysiłków tlenowych. Sugeruje się też że BCAA przeciwdziałają rozpadowi białek po treningu. Uważa się że ich wysokie stężenie we krwi hamuje katabolizm wysiłkowy. Wysoki poziom BCAA zmniejsza też katabolizm białek podczas głodzenia. BCAA mają stymulować wydzielanie insuliny i hormonu wzrostu oraz redukować ilość tkanki tłuszczowej. Zalecana dawka BCAA to 3.0-6.0g. BCAA podaje się zwykle przed treningiem i po treningu lub przed snem i tuż po przebudzeniu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
że na milion procent pierwszy nie odpisze Joks tylko kurwa jebbany spamer
datul albo rowerowy jeździec no i prosze tadam niespodzianka
AA no to skoro tak to kupuję 720 kaps olimp bcaa i jazda z koksem