Skocz do zawartości


Zdjęcie

Banan


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

VanHeru
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1004 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Sandomierz
  • Zainteresowania:Kulturystyka, Dietetyka, Informatyka

Napisano Ponad rok temu

Banan
Zdrowy czy nie ? co on w sobie w ogóle ma, jedni mowia ze ww, inni ze bialko, a jeszcze inni ze bialko ale dlugowchlanialne, co we o tym myślicie ?
  • 0

RamzesII
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
  • Pomógł: 0
2
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
duzo ww
  • 0

GośćGuest_Kain_*

Guest_Kain_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan

duzo ww


zgadza sie.
Owoce raczej bialka nie zawierają chyba ze w sladowych ilosciach (ale warzywa takie jak soja maja i to sporo). Owoce sa wskazane głownie (po za tym ze mają witaminy) ze wzgledu na to ze zawieraja welgowodany ale te cenne - fruktozę, co dostarczają energii a nie "pustych kalorii". Jedne owoce maja tych welgowodanow wiecej inne mniej. Banan nalzey wlasnie do tych co moze sie poszczycic dużą ich zawartością, dlatego kulturysci tak czesto siegaja po ten owoc, bo jest on naturalnym źródłem energii. Czasem zamiast wpychac w siebie tony carbo albo gainera lepiej sobie zjesc ze 4 banany :).

Sebek780
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 140 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Sport, muzyka oraz gry

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
Słyszałem wcześniej, że połykanie zbyt dużej ilości bananów jest niezdrowe. Czy to prawda?
  • 0

RamzesII
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
  • Pomógł: 0
2
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan

Słyszałem wcześniej, że połykanie zbyt dużej ilości bananów jest niezdrowe. Czy to prawda?

no zalezy jaka ilosc wiadomo ze jak bedziesz dziennie wpier.dalac 10 to raczej wycieczke do kibla masz w bank ale tak 3-4 dziennie to raczej przeciwskazan niema
  • 0

stawek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 132 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Sport :)

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
Nie wiem czy banan jest zdrowy czy nie ale z tego co wiem to przeciętny banan zawiera:
1,0 g białka , 0,3 g tłuszczy i 23,5 g ww :)
  • 0

RamzesII
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
  • Pomógł: 0
2
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
w rozsadnych dawkach napewno
  • 0

datulus
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3363 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Piwniczanka FC

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
no ja np. zamiast kupowac carbo i brac po treningu postanowilem, ze po kazdym treningu 2-3 banany
  • 0
wakacyjne, bez spinki :)

krzychu1910
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1121 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:się biorą dzieci??
  • Zainteresowania:Seks Dragi Rap :)

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
dużo białka ma podajże 9 g
  • 0
To nie jeste jeszcze czas nieustających wakacji...

MikolajWB3
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4061 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Europa
  • Zainteresowania:Bezpieczeństwo wewnętrzne, militaria, sporty walki, finanse

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
BTW banana

Banan kcal 74 b0,9 t0,3 ww17

co jak co ale i tak lepiej kupić carbo
  • 0
Związek to znacznie więcej niż "sie przelecieć".
To cos jak karta stałego klienta w burdelu: kiedy chcesz i jak chcesz


rzeźba jest dla pedałów. trza rosnąć, być pierdolnym, wtedy budzi sie szacunek.


a gdy nadejdzie mój czas to jeśli sądzisz że będe siedział i błagał o życie to kurewsko się mylisz


te ściery kiedyś przerobie w młynku do mięsa i posypią sie monety.


zrebak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1119 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan

co jak co ale i tak lepiej kupić carbo


a podobno normalne jedzenie jest lepsze niz z odzywki -.-
  • 0

GuZu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2691 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Piła
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
W carbo masz malto i dextro, czego nie znajdziesz w bananie.
Zamiast banana lepiej ryż wpieprzac :)
  • 0
Everybody wants to be a bodybuilder but nobody wants to lift so heavy ass weights

stachu1418048768
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 935 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:MiKoŁóW
  • Zainteresowania:Powerlifting od 2010r, piłka nożna

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
carbo nawet duzo taniej wyjdzie niz te banany to po co przeplacac :D
  • 0
"Trenuj Do końca Do Upadłego Bo Życie To walka By Dążyć Do Czegoś!!!"

GośćGuest_Kain_*

Guest_Kain_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan

podobno normalne jedzenie jest lepsze niz z odzywki -.-


dobrze słyszałes, oczywiscie z lepiej miec dobra diete i dostarczac to co najwazniejsze dla organizmu w naturalnej formie a nie po przez proszki, tabletki itd itp. Ale nie zawsze tak sie da. Natomast z tymi bananami zamiast carbo:

carbo nawet duzo taniej wyjdzie niz te banany to po co przeplacac


poprostu mozna wyposrodkowac - zawsze wszyscy pisza 40 do 50 gram carbo po treningu - a suple przeciez powinny zastepowac braki w diecie a kazdy ma te braki inne. Wiec mozna np. zjesc po treningu ze 2 banany i np. strzelam: 20 gram carbo. Wyjdzie zdrowiej i lepiej (bo tylko czesc wegli uzupelniamy sztucznie a czesc naturalnie) a i dzieki temu carbo zaoczedzimy i starczy na dluzej.

marcinek666c4
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:WWA ursus
  • Zainteresowania:Bijacze

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
a może lepiej po treningu rodzynki szamac :D
71g ww , 2g B , 0,5g TŁ ????
  • 0
Przejwróciło się niech leży...

stachu1418048768
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 935 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:MiKoŁóW
  • Zainteresowania:Powerlifting od 2010r, piłka nożna

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
marcinek666c4, rodzynki odpadaja bo maja ponoc za duzo blonnika
  • 0
"Trenuj Do końca Do Upadłego Bo Życie To walka By Dążyć Do Czegoś!!!"

MikolajWB3
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4061 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Europa
  • Zainteresowania:Bezpieczeństwo wewnętrzne, militaria, sporty walki, finanse

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
marcinek666c4, po treningu nie kierujemy się tylko BTW ale IG produktu i chodź rodzynki mają IG 64 to i tak bardziej widział bym je z płatkami na śniedanie
  • 0
Związek to znacznie więcej niż "sie przelecieć".
To cos jak karta stałego klienta w burdelu: kiedy chcesz i jak chcesz


rzeźba jest dla pedałów. trza rosnąć, być pierdolnym, wtedy budzi sie szacunek.


a gdy nadejdzie mój czas to jeśli sądzisz że będe siedział i błagał o życie to kurewsko się mylisz


te ściery kiedyś przerobie w młynku do mięsa i posypią sie monety.


topmichael
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
banan jest bardzo kaloryczny
  • 0
www.eWAREZ.pl - najnowsze MP3, GRY, PROGRAMY, FILMY !

pey
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:masa.bo.pl

Napisano Ponad rok temu

Re: Banan
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Bananowce należą do najstarszych roślin uprawianych na Ziemi. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z „Buddhist Pali” (6 wiek p.n.e.) oraz z hinduskich poematów epickich „Mahabharata i Ramayana”. Ich praojczyzną jest południowa Azja.

Rodzaje bananów
Istnieje około trzysta gatunków, jednakże uprawia się zaledwie dwadzieścia. Generalnie, banany dzielimy na te przeznaczone do gotowania i te zazwyczaj spożywane na surowo.

Poszczególne gatunki bananów maja owoce różniące się wielkością, kształtem, barwą skórki i miąższu oraz zawartością skrobi. W tropikach roślinę tę uprawia się przede wszystkim jako źródło skrobi, podobnie jak u nas ziemniaki i zboże. Z gatunków typowo skrobiowych wyrabia się make służącą do wypieku chleba. Banany najczęściej jada się tam, zanim dojrzeją, ugotowane lub upieczone. Towarem eksportowym są natomiast banany słodkie, pochodzące od banana rajskiego (Musa paradisiaca). Najpopularniejsze odmiany to: banan rajski, pizang, fruit banana, cooking banana (przeznaczony do spożycia dopiero po uprzednim ugotowaniu, upieczeniu lub suszeniu), apple banana (o smaku jabłka), banan czerwony, baby banana, textile banana (do wyrobu włókien, z których produkowany jest papier i liny).

Wartość odżywcza
Owoce z reguły zawierają śladowe ilości białka, jednakże w bananach jest go stosunkowo dużo, a dodatkowo jest ono bardzo cenne odżywczo. Znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych. Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa w bananach niż w innych owocach. W zielonych bananach znajdują się one pod postacią łańcucha skrobi, który w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry proste, co nadaje bananom słodki smak. Wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest tez w potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka. Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod. Charakterystyczny dla dojrzałego banana aromat pochodzi od kwasu izowalerianowego.

Dla kogo banan?
Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie. Prawdopodobnie regulują też poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyzmie. W bananach wykryto również związki podobne do hormonów, poprawiające nastrój. Francuzi nazwali te owoce "hormonami radości i urody życia". Warto jednak pamiętać, że ze względu na sporą zawartość węglowodanów, bananów nie powinny jadać osoby chore na cukrzycę i osoby z nadwagą.

Banan w kuchni
Banany spożywane są na surowo, z sałatkami owocowymi, suszone, wędzone, smażone w cieście naleśnikowym lub w głębokim oleju, jako składnik koktajli mlecznych. Obok odmian słodkich i soczystych istnieją też odmiany bananów skrobiowych (mączystych), które stanowią podstawę wyżywienia ludności afrykańskiej (są one tam gotowane niczym ziemniaki, suszone na płatki, pieczone, suszone i mielone na kaszę i mąkę). We Wschodniej Afryce (gdzie uprawia się około 50% bananów na świecie) z bananów wytwarza się piwo, natomiast w Południowo - Wschodniej Azji pąki męskich kwiatów banana spożywa się po ugotowaniu jako warzywo (również dostępne czasem w krajach zachodnich). Owoce banana są także sprzedawane w puszkach i przerabiane na przecier. Plastry niedojrzałych owoców są przerabiane na chipsy.

Sznurek z… banana
W wielu krajach o gorącym klimacie uprawiany jest na plantacjach banan manilski (Musa textilis). Z pochew jego liści otrzymuje się włókno, zwane manila. Jest ono wytrzymale na rozrywanie i odporne na działanie wody morskiej. Produkuje się z niego liny okrętowe, żagle, sieci rybackie, powrozy i sznury, a także tkaniny i różnego rodzaju plecionki. Manili używa się również do wyrobu papieru i płyt budowlanych.

Bananowe ciekawostki:

Skórki banana zawierają pewne śladowe ilości substancji psychoaktywnych, takich jak serotinina, norepinefryna i dopamina.
Banany są surowcem bardzo nietrwałym. Od momentu ścięcia do dnia sprzedaży nie może upłynąć więcej niż 24 dni. Dlatego przewozi się niedojrzałe owoce w chłodniach w temperaturze 10 - 14ºC, a dojrzewają już na miejscu przeznaczenia. Do przyspieszenia dojrzewania bananów wykorzystuje się etylen.
We wschodniej Afryce spożycie bananów wynosi do 400 kg/osobę/rok
Podczas „migracji” z Afryki na Wyspy Kanaryjskie banany uzyskały swą obecną nazwę. „Banan” w języku arabskim oznacza „palec”.
Z rośliny banana jada się nie tylko owoce. Ponoć smaczny jest również "pień" złożony z delikatnych, młodych liści. Ścina się i jada również szczyty kwiatostanów, a raczej ich pąk. Są banany niejadalne na surowo, ale po ugotowaniu lub upieczeniu – spożywa się je jak ziemniaki, które zresztą przypominają nieco smakiem. Skrobia niedojrzałych owoców jest przerabiana na łatwo strawną mączkę dla dzieci.
  • 0
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024