więc białko serwatkowe
no właśnie to jest zasadnicza różnica
między białkiem serwatkowym a serwatką jako taką.
i dlatego aż tylu ludzi kupuje odpady przemysłowe czyli serwatke na
aukcjach internetowych, otóż serwatka są to po prostu odpady
powstajace przy produkcji mleka itp
Serwatka - ciecz prawie klarowna, będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Zawiera do 5% laktozy, do 1% białka i do 0,5% tłuszczu oraz sole mineralne i witaminy. Stanowi połowę suchej masy mleka (druga połowa jest zawarta w oddzielonym od serwatki skrzepie).
W warunkach przemysłowych serwatka jest groźnym ekologicznie odpadem przy produkcji sera lub kazeiny. Objętościowo na 1. część uzyskanego sera wypada prawie 10 części serwatki. Zagospodarowywana jest jako pasza lub surowiec do produkcji laktozy. Coraz częściej jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji rozmaitych napojów mlecznych na bazie serwatki.
to tak w encyklopedycznym języku czym jest serwatka,
natomiast białko serwatkowe nie zawiera laktozy, cukrów i innych
tylko czyste naturalne białko wydzielone w małych ilosciach z duzej ilości serwatki
a ponieważ serwatka jest "tanim produktem ubocznym"
to można sobie pozwolic na oddzielanie z niej wartościowego białka, filtracje i wreszczie
w skoncentrowanej formie np 80 % białka serwatkowego wzbogaconego paroma dodatkami trafia na rynek jako odżywka białkowa.