
Sprawdzenie zawartosci bialka odbywac sie bedzie poprzez oznaczenie azotu ogólnego w odżywkach białkowych na kieltecu, i późniejszym ich oznaczeniu chemicznym (metoda Kjeldahla), prościej mówiąc analityczne oznaczenie zawartości białka.
Zasada analizy:
Jest to metoda uznana na całym świecie jeśli chodzi o oznaczanie zawartości azotu białkowego i niebiałkowego w produktach żywnościowych, polega ona na mineralizacji odważonej próbki w stężonym kwasie siarkowym, w specjalnych piecach, z dodatkiem mieszaniny selenowej (katalizator) po spaleniu, i ostygnięciu pod degestorium, kolby bierze się na kielteca (czerwone urządzenia na fotkach) i dodaje się 10ml wody destylowanej po czym następuje oddestylowanie nadmiaru kwasu siarkowego, zaś nie związane grupy aminowe są oddestylowane do odczynnika składającego się z 10ml 0,1n HCl oraz 0,5ml odczynnika Tashiro, tak uzyskany destylat miareczkuje się do zmiany barwy z fioletowej na ciemno zieloną (na fotkach widać moment przejścia - 1 kropla decyduje o wszystkim) miareczkuje się za pomocą 0,1n NaOH, którego ilość jest nam niezbędna do określenia ilości wolnego azotu, i tym samym określenia zawartości białka. Wartości mogą być także podane dla suchej masy, więc najprostszą metodą suszarkową można oznaczyć suchą masę badanych białek, i tak zostało naważone do naczynek aluminiowych po około 2,0000g z dokładnością do jednego pikograma, i po 4 godzinach przechowywania w suszarce w temperaturze 105C z różnicy masy określono stopień zawartości wody wolnej, niehydratacyjnej. W końcowej tabeli macie podane wałki dla białka jako produktu, oraz dla suchej masy.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tu widać degestorium, gdzie w obecności kwasu siarkowego spalają się próbki białka
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]