Skocz do zawartości


Zdjęcie

Panga, sola, smazenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

tommy117
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 67 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panga, sola, smazenie
Witam wiecie moze albo macie jakis link do tabeli gdzie bedzie podane BTW filetow z tych ryb? Szukalem i nie moge nigdzie znalezc a jesli jem rybke to wlasnie jedna z tych dwoch. I jeszcze kilka pytan : czy smazenie na patelni samo w sobie dodaje tluszczu czy chodzi tylko o olej ktorym nasiaknie posilek? Czemu lepiej jest smazyc na oliwie z oliwek niz na np oleju slonecznikowym? bo w sumie olej tez tluszczow ma w wiekszosci nienasyconych. A jak sie sprawa ma z pieczeniem na grillu, duzo tluszczu dodaje takie grillowanie? a jesli tak to w jaki sposob wkoncu nie dodaje sie tam oleju ani nic w tym stylu. Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdro dla wszystkich.
  • 0

manieks
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 293 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muzyka,Film,Sport,Żywienie Człowieka,Wędkarstwo

Napisano Ponad rok temu

Re: Panga, sola, smazenie
Tez niemoge znalesc zadnych info o tych rybach , ale pewnie maja wlasciwosci odzywcze porownywalne to mintaja albo podobnej ryby , olej na patelni napewno chodz troche wchodzi w posilek smazony , lepiej smazyc na oliwie z oliwek jak na zwyklym oleju bo jest zdrowszy , drozszy ;/ i lepszej jakosci , wszystko co smazysz na ruszcie, grilu itp , wytapia tluszczyk ktory nie wsiaka w potrawe . ;)
  • 0
Pozdro.

tommy117
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 67 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Panga, sola, smazenie

wszystko co smazysz na ruszcie, grilu itp , wytapia tluszczyk ktory nie wsiaka w potrawe . ;)


Czyli wychodzilo by na to ze taka np grillowana kielbasa bedzie lepsza od takiej zwyklej suchej? (chodzi mi tylko o porownanie kielbasy w tych dwoch stanach bo wiem ze sama w sobie nie jest zdrowa :) )

A jakie wartosci odzywcze ma filet z mintaja? Bo jak sie tylko spotkalem z okresleniem Mintaj Swieży a to chyba co innego ?

Pozdro
  • 0

manieks
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 293 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muzyka,Film,Sport,Żywienie Człowieka,Wędkarstwo

Napisano Ponad rok temu

Re: Panga, sola, smazenie
zobacz w sklepie jak bedzie kupowac mintaja , zobacz takie pakowane z tylu powinny byc zawartosci b/t/w i kalorie , ale filety maja zblizone wartosci do swiezej...
potrawy robione na ruszcie , grilu itp sa zdrowsze i lepsze jak na patelni..
grill wytopi tluszcz z kielbasy moze nie caly ale duzo ;]
  • 0
Pozdro.

WIZARD1418048742
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1745 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Girona/Warszawa
  • Zainteresowania:dietetyka, żywienie, języki obce, samochody, SW

Napisano Ponad rok temu

Re: Panga, sola, smazenie

tabeli gdzie bedzie podane BTW filetow z tych ryb?

podobne jak innych ryb. panga i sola bardzo podobna w smaku, panga dopiero od niedawna jest importowana do Polski.

Czemu lepiej jest smazyc na oliwie z oliwek niz na np oleju slonecznikowym? bo w sumie olej tez tluszczow ma w wiekszosci nienasyconych

bo oliwa ma więcje NNKT, tylko nie pamiętam czy alpha omega 6 czy 3. i ponadto oliva ze ma najwyższa temperature wrzenia ze wszystkich olei. a to jest porządane bo własnie w tym procesie mam miejsce przchodzenie izomerow cis-w trans, albo odwrotnie. a tu znowu nie pamiętam która odmiana jest szkodliwa któras nie. grilowanie niby zdrowsze niż parzenie, ale ten dym unoszący sie z nad grilla zawiera podobno wiele kancerogennych substancji
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024