pchnięcie kulą
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale powiem szczerze, że jedyne co słyszałem o treningu na pchnięcie kulą to:
"Nie da sie ulozyc plany do pchniecia kula bo to cwiczenie techniczne, tutaj trzeba zaprezentowac i cwiczyc technike pod okiem osoby ktora sie na tym zna.
Mozesz jednak wykonywac cwiczenia ktore stosuje sie przy treningu pchniecia kula. Jedno cwiczenie to rzut kula za siebie z przysiadu, oraz wypchniecie kuli przed siebie z przysiadu - oba oburacz.
Przelicznik jes mniej wiecej taki ze za siebie oburacz rzucisz kula tak daleko jak z poprawna technika normalnie jak na zawodach. Tak ocenia sie predyspozycje cwiczacego do tego boju." - Mawashi.
Pozostali osobnicy - proszę odpowiadać koledze, a nie "zaśmiecać" mu posta tym, kto ile pchnął itd.
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
zeczywiscie trenowac PCHNIĘCIE kulą trzeba pod okiem osoby która sie na tym zna bo bez techniki nieda rady niczego osiagnac nawet jezeli bedziesz silny to nic nieda jezeli nie bedziesz równoczesnie ćwiczył techniki. zatem jezeli naprawde interesuje ci ta dyscyplina to proponowalbym ci zapisanie sie do klubu z sekcją lekkiej atletyki. a jezeli niema takiego klubu w twoim miescie to nap mi prw. to ci napisze podstawowy trening pod kątem tej dyscypliny.
Napisano Ponad rok temu
ja nie wiedzialem ze rekordy sa takie male!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chłopaku w pół roku poprawa o 2 metry i to bez nikogo obsewującego twoje "wyczyny" z kulą to nieżle tyle że albo masz talent i powinieneś zacząc to trenować "na poważnie" albo ściemniasz (nieobrazaj sie poprostu mam z tym sportem doczynienia od ładnych paru lat) ale widze że masz ogólne pojecie na ten temat (wiesz że b,ważne są nogi) wiec chyba jednak ktoś ci pomaga w treningu... (jesteś jeszcze młodzikiem? czy jun.mł.? byłeś na małym kusocińskim? czy na oom?)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzień dobry moim zdaniem ta dyscyplina nie polega na samej sile a równowarta z siłą jest moc a według mnie najważniejsza jest dynamika Pchnięcie kulą polega na wypchnięciu kuli z koła więc nie trzeba kombinować tylko ćwiczyć technikę bo ona tu odgrywa główną rolę. Ważne są też warunki fizyczne które pomagają w trenowaniu tej dyscyliny. Ulf Timmerman nie był największym miotaczem na świecie a potrafił wypchać kulę na odległość 23m co w dzisiejszych czasach może osiągnąć tylko David Storl. Jako ciekawostka jeden i drugi pochodził z Niemiec. A jeżeli chce ktoś zacząć ćwiczyć to musi zacząć od nóg,pleców,tricepsów i barków. Wszysko to można osiągnąć poprzez ćwiczenia z użyciem sztangi. Pozdrawiam sam jestem uczniem 3 gim. ale trzeba łączyć tą dyscypline z innymi by budować swoją muskulaturę.
R4