Prośba o radę
Napisano Ponad rok temu
Witam wszystkich.
Mam taki problem i chciałbym się spytać o radę, bo jestem początkujący. Jestem sprinterem, mam 16 lat, wzrost 182 cm, waga 66 kilo. Chciałbym przede wszystkim wzmocnić mięśnie nóg oraz wytrzymałość. Co możecie mi doradzić (oprócz oczywiście ostrych treningów:P). Jak narazie stosuję Carbo no i tylko to, zaś kumple jadą na kreatynie, mazgainie i sodzie (nie wiem czy dobrze napisałem) oraz na innych "dodatkach". Nie wiem czy dobrze robią i czy mogę tak samo, bo u nich efekty widać. Co możecie doradzić, przed czym ostrzec? Przypominam, że jestem sprinterem, biegam krótkie dystanse (do 400 m)...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
jak napisal "pijaczyna" jest on sprinterem i wnioskuje ze trenuje profesjonalnie w klubie sportowym a na silowni chcial by dodatkowo wzmocnic miesnie i przez to poprawic szybkość.
zarowno trening na silowni jak i treningi na bierzni w sporcie podporzadkowane sa pewnym makrocyklom i mikrocyklom inny trening stosuje sie na 3 miesiace przed zawodami a inne na 3 tygodnie przed startem. nie ma mozliwosci utrzymania wysokiej formy startowej dluzej niz 15 no gora 20 dni po tym okresia twoje mozliwosci fizyczne spadaja a organizm potrzebuje odpoczynku i regeneracji.
w twoim przypadku proponuje ci skonsultowac sie przede wszystkim z twoim trenerem i dowiedziec sie na jakim etapie przygotowan jestescie tzn czy budujecie sile miesniowa czy szybkość czy moze wytrzymalosc szybkościowa (w przypadku startu na 400m) z takimi informacjami latwiej bedzie nam ci pomoc.
[ Dodano: Pon 08 Lis, 2004 ]
zapomnialem dodac ze przyjmowanie suplementów tez jest podporzadkowane wspomnianym makrocyklom bo np po co mial bys przyjmowac teraz kreatyne jak twoj start w zawodach jest np w kwietniu??
pozdro