Dodatki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Migdały:
Jedna łyżka stolowa drobno pokruszonych migdałów sprawia że dostarczamy organizmowi kilka gram protein więcejwraz z dobroczynnymi włóknami, wapń budujący tkankę kostną (więcej niż w maśle orzechowym) oraz mnóstwo kwasów tłuszczowych jednonienasycnych, które podnoszą produkcję testosteronu w organizmie. Np. mieszamy miód, posiekane migdały lub masło migdałowe, sos sojowy, sok cytrynowy i dodają wszystko to sałatki.
Fasola
Wiadomo nam że brązowy ryż jest pożywniejszy oraz ma wyższe IG od ryżu białego. Jeśli dodamy do ryżu brązowego filiżankę fasoli i zmieszamy oba te składniki to otrzymamy potrawę automatycznie podnoszącą poziom białka w organizmie. Można zmieszać pół na pół, razem albo oddzielnie i można dodać drobno pokrojony ząbek czosnku.
Krewetki:
Mimo że duża paczka krewetek stanowi dość dużą przekąskę to przedewszystkim jest ona źródłem białka z małą ilością tłuszczu. Niewielki dodatek krewetkowy to aż o 18 gram protein. Zamrożone krewetki mogą stanowić dodatek do każdego posiłku. Krewetki zawierają duzo ilości selenu, witaminy D doskonale wchłaniająca się.
Żółtka jaj:
Białka jaj to prawie czysta proteina jednak żółkta jaj też są ważne. Żółtka zawierają cholinę która odżywia korę mózgową, luteinę działającą ochronnie na narząd wzroku oraz zeaksantynę - fitochemiczny składniek poprawiający ostrość spojrzenia. Ponadto witamine B12 chroniącą przed otluszczeniem i witaminę D konieczną do ukształtowania włókien mięśniowych. Ludzie boją się że cholesterol z żółtka podniesie poziom cholesterolu we krwi człowieka. Otuż nie ma na to dowodów. Są natomiast dowody na to że zółtka są niezbędne dla wzrostu masy i siły mięśni.Podczas badań na Teksańskim Uniwersytecie okazało się że grupa jedząca 3 całe jaja zdobyły prawie dwukrotnie większy procent masy mięśniowej i siły niż grupa jedząca tylko jedno całe jajko dziennie.
Więcej zdrowia!
Siemię lniane:
Zawiera kwasy tłuszczowe omega3 chroniące układ krwionośny, obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także roślinne związki zwane lignanami, które obniżają ryzyko zachorowania na raka prostaty. Niektórzy piją olej lniany zamiast spożywać siemię, ale jest to gorszy wybór, bowiem w oleju brakuje błonnika, lignanów oraz orzechowego posmaku nasion.
Oregano:
Regano zawiera więcej antyoksydantów niż jakiekolwiek inne zioła a nawet większość owoców i warzyw. Dzięki takim właściwościom oregano jest w stanie uchronić przed rakiem, chorobami serca a ponadto przyspiesza regenerację mięśni po treningu. Dodając świeże oregano do butelki extra-virgin oliwy z oliwek sprawimy że oliwa nabierze aromatycznego zapachu.
Kapusta:
Po dodaniu kapusty do sałaty lodowej otrzymamy bombę żywieniową. Aby osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty dodajmy do tej mieszanki jeszcze botwinkę, szpinak i zwykłą sałatę. Wszystko to zawiera mnóstwo beta-karotenu, błonnika, witaminy C i manganu który pomaga produkować energię z protein i węglowodanów.
Zwalczanie tkanki tłuszczowej
Wędzony łosoś:
Łosoś może okazać się najlepszą rzeczą, która nada smak kanapce. Kwasy omega3, jakie znajdują się w łososiu, mają pozytywny wpływ na likwidowanie warstwy tłuszczu zalegającej na brzuchu.
Kakao:
Dodaj kakao do proszku proteinowego lub owsianki. Wszystkie badania wykazują że magnez jest doskonałym środkiem do redukowania oporu insuliny oraz do regulacji poziomu cukru we krwi. Wprawdzie kilka innych produktów zawiera większe ilości magnezu niż kakao lecz właśnie kakao ma zdolność do redukowania nadmiaru kalorii.
Orzechy włoskie:
Orzechowy dodatek ograniczy ryzyko przybierania na wadze, ponieważ orzechy zawierają jednonienasycony tłuszcz, minerały, błonnik - razem jest to mieszanka dobroczynna dla sylwetki. Smakosze mogą sobie pozwolić na pieczone orzechy (dodatkową ich zaletą jest to, że od upieczonych lub prażonych odchodzi skorka), jednak samo pieczenie nie powinno trwać dłużej niż 5-10 minut w temp. 175*C.
Konfitury jabłkowe:
W USA dużą popularność zyskało maslo jabłkowe, które jest formą konserwowanego jabłka, ma mniej cukru, a więcej błonnika niż większość dżemów. Błonnik ma pozytywny wpływ na ograniczenie procesu tycia, więc warto skorzystać przynajmniej z pieczonych jabłek lub konserwowanych w kostkach, jakie sprzedaje się w niektórych supermarketach. Produkt ten dodajemy najczęściej do serka granulowanego, posypujemy cynamonem i mamy przekąskę smaczną oraz bogatą w proteiny.
Wzmacnianie procesu regeneracji
Kiełki zbożowe:
Dodaj kiełków zbożowych do proteinowego szejku przed treningiem. Kiełki są dobrym źródłem chromu, który polepsza dopływ glukozy do komórek mięśniowych. Zawierają również argininę, a więc aminokwas, który jest potrzebny do produkcji tlenku azotu, który poprawia przepływ krwi do mięśni. W dodatku kiełki są dobrym źródłem oktakosanolu, który wzmacnia siłę mięśniową. Kiełki wsypujemy na dno kielicha przed dodaniem mieszanki, co ułatwi otrzymanie konsystencji.
Kurkuma:
Kurkuma redukuje zakażenia w stawach, na które między innymi cierpią ciężarowcy dźwigający duże ciężary. Kurkuma poprawia też wrażliwość insulinową, dzięki czemu ma łatwiejszą droge dotarcia do komórek mięśniowych.
Nawodnienie:
Im większe nawodnienie, tym mniej odczuwamy zmęczenie podczas treningu, a ponadto woda przed treningiem stymuluje duże grupy mięśniowe do wzrostu po treningu. Należy dodać do niej conajmniej 20g proteiny, dzięki czemu stymulacja spełni z powodzeniem kryteria hydratyzacji oraz anabolizacji.
źródło: KiF
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Uzupeniamy zapasy białka
Migdały:
Jedna łyżka stolowa drobno pokruszonych migdałów sprawia że dostarczamy organizmowi kilka gram protein więcejwraz z dobroczynnymi włóknami, wapń budujący tkankę kostną (więcej niż w maśle orzechowym) oraz mnóstwo kwasów tłuszczowych jednonienasycnych, które podnoszą produkcję testosteronu w organizmie. Np. mieszamy miód, posiekane migdały lub masło migdałowe, sos sojowy, sok cytrynowy i dodają wszystko to sałatki.
Fasola
Wiadomo nam że brązowy ryż jest pożywniejszy oraz ma wyższe IG od ryżu białego. Jeśli dodamy do ryżu brązowego filiżankę fasoli i zmieszamy oba te składniki to otrzymamy potrawę automatycznie podnoszącą poziom białka w organizmie. Można zmieszać pół na pół, razem albo oddzielnie i można dodać drobno pokrojony ząbek czosnku.
Krewetki:
Mimo że duża paczka krewetek stanowi dość dużą przekąskę to przedewszystkim jest ona źródłem białka z małą ilością tłuszczu. Niewielki dodatek krewetkowy to aż o 18 gram protein. Zamrożone krewetki mogą stanowić dodatek do każdego posiłku. Krewetki zawierają duzo ilości selenu, witaminy D doskonale wchłaniająca się.
Żółtka jaj:
Białka jaj to prawie czysta proteina jednak żółkta jaj też są ważne. Żółtka zawierają cholinę która odżywia korę mózgową, luteinę działającą ochronnie na narząd wzroku oraz zeaksantynę - fitochemiczny składniek poprawiający ostrość spojrzenia. Ponadto witamine B12 chroniącą przed otluszczeniem i witaminę D konieczną do ukształtowania włókien mięśniowych. Ludzie boją się że cholesterol z żółtka podniesie poziom cholesterolu we krwi człowieka. Otuż nie ma na to dowodów. Są natomiast dowody na to że zółtka są niezbędne dla wzrostu masy i siły mięśni.Podczas badań na Teksańskim Uniwersytecie okazało się że grupa jedząca 3 całe jaja zdobyły prawie dwukrotnie większy procent masy mięśniowej i siły niż grupa jedząca tylko jedno całe jajko dziennie.
Więcej zdrowia!
Siemię lniane:
Zawiera kwasy tłuszczowe omega3 chroniące układ krwionośny, obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także roślinne związki zwane lignanami, które obniżają ryzyko zachorowania na raka prostaty. Niektórzy piją olej lniany zamiast spożywać siemię, ale jest to gorszy wybór, bowiem w oleju brakuje błonnika, lignanów oraz orzechowego posmaku nasion.
Oregano:
Regano zawiera więcej antyoksydantów niż jakiekolwiek inne zioła a nawet większość owoców i warzyw. Dzięki takim właściwościom oregano jest w stanie uchronić przed rakiem, chorobami serca a ponadto przyspiesza regenerację mięśni po treningu. Dodając świeże oregano do butelki extra-virgin oliwy z oliwek sprawimy że oliwa nabierze aromatycznego zapachu.
Kapusta:
Po dodaniu kapusty do sałaty lodowej otrzymamy bombę żywieniową. Aby osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty dodajmy do tej mieszanki jeszcze botwinkę, szpinak i zwykłą sałatę. Wszystko to zawiera mnóstwo beta-karotenu, błonnika, witaminy C i manganu który pomaga produkować energię z protein i węglowodanów.
Zwalczanie tkanki tłuszczowej
Wędzony łosoś:
Łosoś może okazać się najlepszą rzeczą, która nada smak kanapce. Kwasy omega3, jakie znajdują się w łososiu, mają pozytywny wpływ na likwidowanie warstwy tłuszczu zalegającej na brzuchu.
Kakao:
Dodaj kakao do proszku proteinowego lub owsianki. Wszystkie badania wykazują że magnez jest doskonałym środkiem do redukowania oporu insuliny oraz do regulacji poziomu cukru we krwi. Wprawdzie kilka innych produktów zawiera większe ilości magnezu niż kakao lecz właśnie kakao ma zdolność do redukowania nadmiaru kalorii.
Orzechy włoskie:
Orzechowy dodatek ograniczy ryzyko przybierania na wadze, ponieważ orzechy zawierają jednonienasycony tłuszcz, minerały, błonnik - razem jest to mieszanka dobroczynna dla sylwetki. Smakosze mogą sobie pozwolić na pieczone orzechy (dodatkową ich zaletą jest to, że od upieczonych lub prażonych odchodzi skorka), jednak samo pieczenie nie powinno trwać dłużej niż 5-10 minut w temp. 175*C.
Konfitury jabłkowe:
W USA dużą popularność zyskało maslo jabłkowe, które jest formą konserwowanego jabłka, ma mniej cukru, a więcej błonnika niż większość dżemów. Błonnik ma pozytywny wpływ na ograniczenie procesu tycia, więc warto skorzystać przynajmniej z pieczonych jabłek lub konserwowanych w kostkach, jakie sprzedaje się w niektórych supermarketach. Produkt ten dodajemy najczęściej do serka granulowanego, posypujemy cynamonem i mamy przekąskę smaczną oraz bogatą w proteiny.
Wzmacnianie procesu regeneracji
Kiełki zbożowe:
Dodaj kiełków zbożowych do proteinowego szejku przed treningiem. Kiełki są dobrym źródłem chromu, który polepsza dopływ glukozy do komórek mięśniowych. Zawierają również argininę, a więc aminokwas, który jest potrzebny do produkcji tlenku azotu, który poprawia przepływ krwi do mięśni. W dodatku kiełki są dobrym źródłem oktakosanolu, który wzmacnia siłę mięśniową. Kiełki wsypujemy na dno kielicha przed dodaniem mieszanki, co ułatwi otrzymanie konsystencji.
Kurkuma:
Kurkuma redukuje zakażenia w stawach, na które między innymi cierpią ciężarowcy dźwigający duże ciężary. Kurkuma poprawia też wrażliwość insulinową, dzięki czemu ma łatwiejszą droge dotarcia do komórek mięśniowych.
Nawodnienie:
Im większe nawodnienie, tym mniej odczuwamy zmęczenie podczas treningu, a ponadto woda przed treningiem stymuluje duże grupy mięśniowe do wzrostu po treningu. Należy dodać do niej conajmniej 20g proteiny, dzięki czemu stymulacja spełni z powodzeniem kryteria hydratyzacji oraz anabolizacji.
źródło: KiF
no dzięki chudy o to właśnie mi chodziło jestes the beściak
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Nitrobolon + dodatki?? |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
no-xplode, cell mass i dodatki- problem z dawkowaniem |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Najlepsze dodatki do kreatyny |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Uwaga na szkodliwe dodatki do żywności! |
Diety |
|
|
||
crevolution i dodatki |
Dzienniki treningowe |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
było o ryżu a co z chlebem?
- Ponad rok temu
-
RYŻ
- Ponad rok temu
-
Dieta
- Ponad rok temu
-
Dieta na mase
- Ponad rok temu
-
Macie dietke dla mnie?;p
- Ponad rok temu
-
mleko i mięsko xD
- Ponad rok temu
-
dieta
- Ponad rok temu
-
dieta
- Ponad rok temu
-
Dieta na rzeźbę
- Ponad rok temu
-
POMOCY!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu