Jakie odżywki/suplementy stosować?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Weź się za dietę, bo to ona jest głównym czynnikiem tego, że możemy spalać tłuszcz bądź przybierać na wadze. Na początku dieta redukcyjna. Masz przykłady w dziale "dieta" - tematy podwieszone. Oczywiście redukcja wiąże się z liczeniem kalorii, bez tego będzie ciężko.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Jak mam możliwość przygotowania posiłku to jem kasze gryczaną, jęczmienną lub ryż, kurczaka smażonego na oleju ryżowym lub z wody, fasolkę szparagową lub brokuły, czasem kalafior ale rzadko. Jeśli mam czas na śniadanie w domu to są to płatki owsiane, rodzynki, słonecznik łuskany, żurawina. (kolacja tak samo). Z tego co wyczytałem błędem było zalewanie płatków owsianych z dodatkami - mlekiem. Lepszym rozwiązaniem okaże się zalanie tego wodą z białkiem serwatkowym do smaku. Jadam również pieczywo typu WASA lub bułki pełnoziarniste grahamowe. Sporadycznie zdarzy się, że wrzucę na ruszt kilka plasterków szynki czy sera żółtego. Z mojej diety wyeliminowałem w znacznym stopniu sacharozę. Stety lub niestety uwielbiam owoce, więc fruktoza wciąż jest obecna w moim jadłospisie. Dla potrzeb redukcji jak mniemam lepiej będzie się z owocami pożegnać na jakiś czas (jabłko, pomarańcza, banan)
Użytkownik Pawel_Siw88 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie jajecznicy z chlebem razowym niż dodawanie do płatków białka serwatkowego które jest jednak produktem przetworzonym i nie pozbawionym dodatków chemicznych, jednak gdy nie miałbyś np jajek sera mięsa czy jakiegokolwiek innego produktu białkowego wtedy można dodać białka w proszku i wtedy będzie to najlepszym rozwiązaniem.
Jednak jeżeli masz zamiar wzorować się na kulturystach sponsorowanych przez firmy to codzienny posiłek z płatków z serwatką w prochu będzie nie najlepszym rozwiązaniem.
Suplementy maja uzupełniać, a nie zastępować pamiętajmy o tym
Suplementy witaminowo-mineralne zawsze trzeba mięć z prostego powodu - obecnie żywność jest uboższa w witaminy i minerały niż dawniej a spożycie warzyw i owoców jest zbyt małe.
Można rozważyć kupno koncentratu białka serwatki lub izolatu dla uzupełnienia diety która musisz naturalnie sporządzić.
Owoce sa wskazane nie tylko na masie ale i na redukcji to samo z węglowodanami prostymi czy tłustym żółtym serem. Tutaj o tym czy schudniesz decyduje bilans kaloryczny (musi byc ujemny zawsze) + odpowiedni trening siłowy a nie to że zrezygnujesz na kilka miesięcy z tosta z serem kawałka pieczonej karkówki czy kilku bananów
Mateusz Pawlak