Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie odżywki/suplementy stosować?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

Pawel_Siw88
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jakie odżywki/suplementy stosować?
- Wzrost: 181cm
- Waga: 75kg
- Waga planowana: 79-80kg
- Staż treningowy: aktualnie od miesiąca tylko w domu hantelki 2x10kg, pompki, brzuszki. Jakieś 6 lat wstecz przez okres 8 miesięcy prowizoryczna siłownia z ławeczką, sztangami prostymi, wyciągiem, hantlami, sztangą łamaną 
- Ile robisz treningów w ciągu tygodnia?: Co drugi dzień
- Rodzaj Twoich treningów: Hantelki - Biceps na stojąco (4x12 powtórzeń + 1 seria 15 powtórzeń), triceps 3x10 powtórzeń (za głowę na stojąco), pompki (2x20 powtórzeń i ostatnia seria aż do "odcięcia"), brzuszki (3x10 powtórzeń + 1 seria do oporu)
- Intensywność Twoich treningów: Średnio intensywny. Po 10 minutach przerwy po treningu czuję że zrobiłbym jeszcze conajmniej po jednej serii z każdego ćwiczenia.
- Czy zazwyczaj szybko chudniesz czy masz tendencję do tycia?: Moja waga utrzymuje się raczej na stałym poziomie. Nie schodzi poniżej 74kg, nie wzrasta powyżej 77.
- Co uważasz za najtrudniejsze w stosowaniu dobrego odżywiania?: Systematyczność posiłków. Pracuję jako kelner i nie zawsze jest czas zjeść posiłek a tymbardziej odpowiednio zbilansowany. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia i boli mnie to co niekiedy jestem zmuszony zjeść. 
Często wychodzę do pracy bez śniadania o 6:30 i jem dopiero około 10:00, później obiad po 14:30 i kolację w domu o 20:00
- Czy stosujesz suplementy i jeśli tak to jakie oraz od jak dawna(czy systematycznie?): Kiedy chodziłem na tę prowizoryczną siłownię brałem HMB, ale nie widziałem żadnych efektów więc przestałem. Aktualnie wsuwam tylko witaminę C 1000mg
- Kontuzje/Urazy: Biegam, jeżdzę na rowerze. Od czasu do czasu dokucza mi lewe kolano, ale przechodzi bez ingerencji medycznej. Dodatkowo mam lekką skoliozę kręgosłupa i po dłuższym wysiłku gdzie muszę podnosić ciężkie przedmioty w pozycji schylonej, boli mnie w okolicach krzyżowo-lędźwiowych.

Dołączam również zdjęcia sylwetki. Chciałbym zniwelować ten wałek wiszący na brzuchu i przybrać masy mięśniowej. Mam możliwość chodzenia do profesjonalnej siłowni, ale narazie się z tym wstrzymywałem ze względu na brak funduszy. Chcę wiedzieć czy warto kupić odżywki i/lub suplementy (białko, glutamina) aby wspomóc treningi.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

• 0

lezu
  • Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 4945 postów
381
Wyśmienita
  • Zainteresowania:Motoryzacja
  • Wzrost [cm]:190
  • Pas [cm]:78
  • Martwy ciąg [kg]:4x170
  • Waga [kg]:91,5 1.06.14

Napisano Ponad rok temu

Re: Jakie odżywki/suplementy stosować?

Weź się za dietę, bo to ona jest głównym czynnikiem tego, że możemy spalać tłuszcz bądź przybierać na wadze. Na początku dieta redukcyjna. Masz przykłady w dziale "dieta" - tematy podwieszone. Oczywiście redukcja wiąże się z liczeniem kalorii, bez tego będzie ciężko.

• 0

Dołączona grafika
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan

Pawel_Siw88
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak mam możliwość przygotowania posiłku to jem kasze gryczaną, jęczmienną lub ryż, kurczaka smażonego na oleju ryżowym lub z wody, fasolkę szparagową lub brokuły, czasem kalafior ale rzadko. Jeśli mam czas na śniadanie w domu to są to płatki owsiane, rodzynki, słonecznik łuskany, żurawina. (kolacja tak samo). Z tego co wyczytałem błędem było zalewanie płatków owsianych z dodatkami - mlekiem. Lepszym rozwiązaniem okaże się zalanie tego wodą z białkiem serwatkowym do smaku. Jadam również pieczywo typu WASA lub bułki pełnoziarniste grahamowe. Sporadycznie zdarzy się, że wrzucę na ruszt kilka plasterków szynki czy sera żółtego. Z mojej diety wyeliminowałem w znacznym stopniu sacharozę. Stety lub niestety uwielbiam owoce, więc fruktoza wciąż jest obecna w moim jadłospisie. Dla potrzeb redukcji jak mniemam lepiej będzie się z owocami pożegnać na jakiś czas (jabłko, pomarańcza, banan)

Użytkownik Pawel_Siw88 edytował ten post Ponad rok temu

• 0

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie jajecznicy z chlebem razowym niż dodawanie do płatków białka serwatkowego które jest jednak produktem przetworzonym i nie pozbawionym dodatków chemicznych, jednak gdy nie miałbyś np jajek sera mięsa czy jakiegokolwiek innego produktu białkowego wtedy można dodać białka w proszku i wtedy będzie to najlepszym rozwiązaniem.

Jednak jeżeli masz zamiar wzorować się na kulturystach sponsorowanych przez firmy to codzienny posiłek z płatków z serwatką w prochu będzie nie najlepszym rozwiązaniem.

Suplementy maja uzupełniać, a nie zastępować pamiętajmy o tym :)

Suplementy witaminowo-mineralne zawsze trzeba mięć z prostego powodu - obecnie żywność jest uboższa w witaminy i minerały niż dawniej a spożycie warzyw i owoców jest zbyt małe.

Można rozważyć kupno koncentratu białka serwatki lub izolatu dla uzupełnienia diety która musisz naturalnie sporządzić.

Owoce sa wskazane nie tylko na masie ale i na redukcji to samo z węglowodanami prostymi czy tłustym żółtym serem. Tutaj o tym czy schudniesz decyduje bilans kaloryczny (musi byc ujemny zawsze) + odpowiedni trening siłowy a nie to że zrezygnujesz na kilka miesięcy z tosta z serem kawałka pieczonej karkówki czy kilku bananów ;)

Mateusz Pawlak ;)