Witam
Wraz z rozpoczęciem wakacji, postanowiłem, że spróbuję zrzucić kilka kilogramów. Po przeczytaniu wielu artykułów, nasunęło mi się wiele pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi:
1. Glikogen, z tego co czytałem, jest bardzo ważny dla naszego organizmu, bo jest pierwszym źródłem energii, jeśli mamy go mało w organiźmie, to zaczynamy palić tłuszcz i na odwrót. Jednocześnie, daje on nam energie na dalszy trening, w takim razie przed rozpoczeciem ćwiczeń powinno się dostarczyć go do organizmu (np, przez cukry proste), czy raczej uzupełnić dopiero po treningu? Co i jak dużo powinno się jeść przed ćwiczeniami, a co po?
2. W jaki sposób powininem rozdysponować białka, tłuszcze oraz węglowodany w diecie? Tzn. ile procentowo powinno mieć ich śniadanie, ile obiad, czy raczej nie ma to znaczenia?
3. Kiedy powinienem ćwiczyć, w jakich godzinach jest najlepiej to robić, przed śniadaniem, czy może w środku dnia? Czy ma to jakieś znaczenie?
4. Chcę schudnąć, jednocześnie zwiększyć masę mięśniową, kiedy pownienem chodzić na siłownie, a kiedy zająć się treningiem interwałowym (bo podejrzewam, że taki jest najlepszy)? Czy powinienem je stosować po sobie, czy może z przerwą kilku dni? Jak długo powinny one trwać?
5. Czy ćwiczenie w domu, bez dużej iloścu sprzętu daje jakiś efekt? Niestety, mam stosunkowo trudny dostęp do siłowni, dlatego zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby ćwiczyć w domu.
Jak narazie to tyle, mam nadzieję, że fakt mojego małego doświadczenia nie jest aż tak rażący
Glikogen, dieta i inne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tematy podwieszone dział dieta i trening. Rażący jest fakt twojego lenistwa w czytaniu
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Na niektóre pytania odpowiedzi mam, nadal nie wiem jak powininem rozdysponować białka, weglowodany tłuszcze (2), oraz kiedy powininem ćwiczyć (3), mam nadzieję, że ktoś udzieli mi odpowiedzi
Napisano Ponad rok temu
Przede wszystkim polecam jeszce troszkę poczytać na wszystkie swoje pytania znajdziesz odpowiedzi.
Pora ćwiczeń nie jest aż tak ważna. W badaniach wychodzi, że najbardziej optymalne jest ćwiczenie w okolicy południa. Pamietaj, że każdy jest inny i na każdego lepiej działa co innego. Odradzałbym również ćwiczenia na czczo. Co do rozdysponowania posiłków. Każdy posiłek powinien zawierać białko, węgle i tłuszcze, oprócz potreningowego gdzie podajemy tylko białko i węgle.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Life is to short to be small
Napisano Ponad rok temu
A czy to nie jest tak, że po treningu powinniśmy podać węglowodany proste, by uzupełnić zapasy straconego glikogenu?
Napisano Ponad rok temu
Nie bo glikogen i tak sie bedzie uzupełniac do 2 dni około a wysoki wyrzut insy zablokuje wyrzut najważniejszych hormonów anabolicznych jak np GH. Więc ten kto leci na łeb na szyje wpieprzać carbo w siłownianej szatni jest po prostu w błędzie.
Mateusz Pawlak