BCAA to część puli aminokwasowej, aminy rozgałęzione to tylko kilka z kilkunastu amin na które składa się każde praktycznie białko. Kupując jakakolwiek formę białka nie musisz mieć napisane że jest tam BCAA bo BCAA to bialko a raczej 3 aminokwasy rozgałęzione posiadające rozgałęziony łańcusch alifatyczny boczny . To około 40% wszystkich aminokwasów w białkach serwatkowych.
przy wyborze białka ja bym patrzył na to ile tego białka w białku jest, powinno go być przynajmniej 75% ( WPC) oraz 85/90% (WPI) w 100g aby takie białko było opłacalne w zakupie ( oczywiście kwestia wałowania składu są poza naszym zasięgiem dlatego większość białek zza granicy a raczej zza oceanu warto sobie odpuścić) , oraz czy do zrobienia smaku użyto aromatow naturalnych i substancji słodzących, bo suple białkowe sa zbyt drogie aby przepłacać za E,E,E ,E.... + cukier do posłodzenia.
Z moich skromnych obserwacji i opinii innych ludzi najpewniejsze obecnie białka to białka głównie polskie ( przynajmniej w niej produkowane)
- Trec
- Olimp
- Fitmax ( tylko mieszanka WPI i WPC bo mixy to szit roślinny)
- Activlab ma fajną serię WPC i WPI
- Ostrovit
- UNS
zza granicy to nie słyszałem o wałkach takich firm jak
- Optimum
- Hi-Tec ( jak mają gówniany skład to pisza to na opakowaniu) - PEAK to w sumie Hi-Tec więc nie wymieniam
- QNT
- Extensor
- FA ma sporo fajnych białek poza serią najtańsza i pseudo wołowymi
- Multipower
- Nutrabolics
Użytkownik Grammatikk edytował ten post Ponad rok temu