Ja tutaj popieram zdanie kolegów. Najlepiej bcaa przed aerobami:) z tego co mi wiadomo to chronią tkankę mięśniową oraz pozwalają podczas treningu siłowego zwiększyć również masę
jeśli chodzi konkretnie o bcaa (czyli aminokwasy rozgałęzione) ja używam Bcaa Xpress od Scitec'a , dlatego, że puszka 500g starcza mi na długi czas i cena korzystna jest. Niestety smak jest naturalny;P więc możesz albo zaoszczędzić tak jak ja, albo zainwestować w wersję smakową![]()
Suplement chroniący tkankę miesniową
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od bcaa masa ci nie wzrosnie.... na litośc boską to nie koks.
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
Białko też nie koks a się po nim rośnie.
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
hahaha ![]()
Wracając do tematu tych 40h...to z palca to nie jest wyssane, wystarczy poczytać na internecie po jakim czasie organizm "zabiera" energie do przetrwania z tkanki mięśniowej gdy zasoby z kaloryczności (czyt. jedzenie) zostały już spożytkowane. Nikt nie pisał, żeby kolega jadł posiłek 40h po treningu...
No, ale każdy ma swoją teorie i będzie się jej uparcie trzymał dopóki sam się nie przekona.
Jeśli uważacie że bcaa jest niezbędne to czemu na redukcji gdy w ciągu doby nie jadłem 18h i robiłem trening na czczo nie spaliłem mięsa?? Według waszej teorii nie biorąc bcaa powinienem spalić całe mięso i wyglądać jak anorektyk.
To jest moja teoria, sprawdzona na własnej skórze więc niech mi ktoś nie wmawia że bcaa to niezbedny supel
Tyle ode mnie i ten post nie miał na celu nikogo urazić pozdro ![]()
Użytkownik lezu edytował ten post Ponad rok temu

"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem Cię ale chodzi o to że BCAA zabezpiecza mięśnie od katabolizmu, nie jest niezbędne ale może pomóc w tym. Ale wydaje mi się że paliłeś mięso po 18 godzinach postu, może w mniejszy ilościach ale jednak...
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
BCAA to zbędny suplement ktory ma nabijac kabze. Po bialku sie rosnie ale tylko i wyłącznie jeżeli ejst go odpowiednia ilość + dostarczamy nadwyżke kalorii.
Będąc na zerowym bilansie wdupcając tone BCAA i białka nie urosniesz.
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
BCAA działa, jak pisałem wcześniej. Nie jest nie zbędny ale zabezpieczy mięśnie.
Napisano Ponad rok temu
Jak grochem o scianę, trudno skoro lubisz wierzyć w to co nie ma realnie żadnego działania to proszę bardzo ale musisz wiedzieć że napiszę że BCAA nie uchroni mięśni bo nie trzeba ich chronić w te 1/2 h po treningu czy tam przed każdemu kto zapyta ![]()
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
Zabezpieczy muły od kata ![]()
Napisano Ponad rok temu
Nie paliłem mięśni na redu bo dzień wcześniej dostarczyłem odpowiednią liczbę kalorii
Jak ktoś ma dobrą dietę z nadwyżką białka np. 2,5g/kgmc to po cholere ma jeszcze bcaa brać ![]()
Użytkownik lezu edytował ten post Ponad rok temu

"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
A czykolwike BCAA to suplemet ktory niejednokrotnie, zostalo potwierdzone dzialanie w badaniach..
Prawda jest taka ze 90% supli nie dziala jak powinno jak to reklamuja.
Ale jak to " Mawiaja wszystko Dobre co da sie sprzedać"
Hu*e to Czego sprzedac sie nie da..
Tu Leżu sie z Toba zgodze, jesli ktos je duza ilosc Bialka może nie potrzebowac Amin.
Ale trzeba zadac sobie pytanie dlaczego tak jest?
Poniewaz w bialku juz dostarczamy ta niezbedna Ilosc Aminokwasow..
Wiec chcac nie chcac i tak, i tak wszystko sie sprowadza do Aminokwasow,
Napisano Ponad rok temu
Ja widzialem badania odnoscie dzialania bcaa i w wiekszosci przypadkow zostalo potwierdzone jego dzialanie. I dlatego uwazam ze dziala.
Napisano Ponad rok temu
Ja spotkalem sie z takim zdaniem ze pijac bialko po trenie przedluzamy otwarcie okna anabolicznego i ze BCAA wspomagaja wchlanianie wartosci odzywczych...nie wiem ile w tym prawdy ale napisalem ;p
Napisano Ponad rok temu
Tyle ile jest ludzi, tyle jest szkół ![]()
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bez BCAA da sie żyć , podobno światowej klasy kulturyści bez tego dodatku nie potrafią wręcz normalnie funkcjonować w życiu codziennym ![]()
Napisano Ponad rok temu
Światowi kulturyści mają na tyle duzo kasy że mogą szlifowac najmniejsze datele w diecie i suplementacji co zwykłemu zjadaczowi chleba nic nie da. Światowy kulturysta jak to ujałeś szuka dziury w całym bo niewielka łatka może go przyblizyc do podium, nie bierzcie wzoru z tych panów bo i ich dieta i treningi i suplementacja... hehe dobre słowo oni mają suplementację w igle nic wam nie pomoże.
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
I suple maja wzamian za reklame. I nie będa przecież Podcinać " Gałeźi na ktorej Sami Siedza.
Ty Ja czy ktokolwiek inny gdybyśmy byli takimi kulturystami też byśmy musieli mówic ze Dany supel, jest Super, działa i td..
Bo od tego bedzie zależało Czy dana firma będzie chciała Nas "Sponsorować"
Dlatego Najlepiej Zamiast kierować sie Reklama dobrze jes Czytać Konkretne Badania Naukowe..