Siema !
Mam dosyc wazne dla mnie pytanie . Od dłuższego czasu mam problem z kolanem , odczuwam dyskonfort nawet podczas klękania na nie. Lekarz niby kiedys przepisal mi jakies tabletki ( podobno dobre ) , ale mimo ze dlugo je bralem to nic nie dalo.
Dlatego musze zrezygnowac z przysiadów ze sztanga/hantlami bo problem niestety chyba sie pogarsza.
I tu mam do was pytanie : czym zastapic przysiady ? Dodam ze nie mam dostepu do profesionalnej silowni , mam w domu tylko ławke, drążek , wyciag , stojaki , hantle , gryf.
Dobrze by bylo zeby to cwiczenie nie obciażalo kolan tak mocno jak przysiady ( wiadomo zawsze kolana beda pracowac w takich cwiczeniach ).
Co myslicie np. o WYSOKIM STEPIE ZA SZTANGĄ/SZTANGIELKAMI ? Czy moze znacie cos innego ?
Pozdro
Czym zastapic przysiady ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po 1 przysiadów nie da sie zastapić, mozna skorzystać z maszyn to pomaga przy słabych kolanach
Po 2 mam to samo wyłamane kolano zapalenie teraz kolana + przeprost do tego ale jaltowym ciężarem je robię
po 3 preparaty które lecza stan zapalny + odnawiaja chrzastke + maści + opaski lub ortezy na kolana i mozna żyć aktywnie
Tylko potrzeba dobrej diagnozy ortopedy zeby wiedzieć co mozna zrobić aby te przysiady dało się robić
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
TRENUJE BO LUBIE
Napisano Ponad rok temu
Rób normalnie przysiady ze zmniejszonym obciazeniem pamietajac o bardzodobrej technice.
Pamietaj ze jeśli pominiesz trening Nóg to predzej czy puzniej zamiast pomóc swoim kolana to zaszkodzisz im jeszcze bardziej.
Poprostu jesli gorna czesc Ciala bedzie robic sie masywniejsza"
to bedą bardziej obciazone kolana pod wplywem Ciezaru Wlasnej masy.
Poniewaz jak wiadomo nogi utrzymuja cale ciało.
WIEKSZA KLATA= WIEKSZY NACISK NA NOGI TEGO NIE OMINIESZ!
Napisano Ponad rok temu
Pamietaj ze jeśli pominiesz trening Nóg to predzej czy puzniej zamiast pomóc swoim kolana to zaszkodzisz im jeszcze bardziej.
Poprostu jesli gorna czesc Ciala bedzie robic sie masywniejsza"
to bedą bardziej obciazone kolana pod wplywem Ciezaru Wlasnej masy.
Poniewaz jak wiadomo nogi utrzymuja cale ciało.
WIEKSZA KLATA= WIEKSZY NACISK NA NOGI TEGO NIE OMINIESZ!
Jasna sprawa. Nie mam zamiaru pomijac nóg ( nawet nie mysle odbierac sobie tego wiecznego wkurzania sie przy wykrokach z hantlami ) .
Pytanie tylko jest takie : Jakie cwiczenia robic zeby zrobic dobry trening przy jak najmniejszym obciazeniu stawów ? Moze jest ktos w stanie rozpisac mi taki trening ? Do tej pory robilem : przysiady , wykroki , i martwy ciag , a na łydki wspiecia na palce ze sztanga i wspiecia na palce siedzac na ławce. Mysle ze narazie nic w łydkach nie bede zmienial ale co zrobic z udami ?
Napisano Ponad rok temu
przeskocz na maszyny i broń boże wykroki skoro 1 kolano jest walniete a przy wykroku cała masa ciała idzie prawie na 1 noge = kolano ci padnie.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Niestety w mojej miejscowosci nie ma silowni , dlatego maszyny odpadaja. Skoro mowisz ze wykroki to pocisk dla kolana to z odstawie je ( szkoda bo dobrze wchodza ) .
Mozecie mi przedstawic jakis alternatywny trening na nogi ? Cos co w miare malo ingeruje w kolana ? I co polecacie w moim przypadku ? Split czy FBW ? Aktualny cel to sila wiec doradźcie cos ;/
Pozdro