Witam, dzisiaj wpadłem na pomysł zrobienia kurczaka w cieśnie, może nie jest to do końca zdrowe ale bardzo smaczne, sami oceńcie.
Potrzebne nam będzie
Pierś z kurczaka
Przyprawy: curry,sól,pieprz,papryka
Świeża bazylia
Płatki owsiane
Woda
Jajka
Mleko
Najpierw robimy ciasto taki samo jak na naleśniki tylko zamiast mąki miksujemy płatki owsiane i dodajemy 100-150ml wody niegazowanej.
Nasepnie kroimy pierś z kurczaka w duże kawałki jak pokazane na zdjęciach Wrzucamy je do wczesniej przygotowanej marynaty, która składa się z oliwy z oliwek , curry, sól, pieprz, papryka czerwona (przyprawy mozna dodać po swojemu)
W marynacie kurczak powienien poleżeć około 30-60 minut aby spokojnie "przeszedł" przyprawami.
Następnie wrzucamuy kurczaka do wczesniej przygotowanego ciasta, cięzko napisać mi proporcje ponieważ robiłem to poraz pierwszy i wszystkie dawałek "na oko" najważniejsze aby ciasto nie było zbyt płynne ponieważ po włożeniu w olej spłynie, wiec musimy w razie czego zagęszczać płatkami ( płatki owsiane przed dodaniem do ciasta były blendowane aby uzyskały postać sypką) .
Rozgrzewamy duzą ilośc oleju i na rozgrzany olej wrzucamy kurczaki oblepione tym ciastem, smazymy około 5 minut po czym obracamy i kolejne 5 minut na średnim ogniu.
Po wyjęciu kurczaków zostawiamy je i odsączamy olej papierowymi ręcznikami.
Ja zrobiłem jeszcze sos ze świeżej bazylii oraz podałem to z makaronem ( jednak samo podanie jest już po waszej stronie) Jest to danie bardzo syte i przypadło mi do gustu jedyny minus to smażenie na głębokim oleju i nawet odsączenie nie do końca pomoze jednak raz w tygodniu warto cośtakiego zrobić.