Ćwiczenie na środek klatki.
Guest_kar0l_*
Napisano Ponad rok temu
Z góry dzięki!
Napisano Ponad rok temu
sciąganie linek na bramie z przytrzymaniem
pozdro
www.massagepeter.se
Guest_kar0l_*
Napisano Ponad rok temu
Mój plan:
1. wyciskanie sztangi na płaskiej
2. wyciskanie sztangi na skośnej w górę
3. wyciskanie sztangi na skośnej w dół
4. rozpiętki na płaskiej
Napisano Ponad rok temu
2. wyciskanie sztangi na skośnej w górę
3. rozpiętki na płaskiej
4. pompki na poręczach
Myślę, że tak jest dobrze.
Napisano Ponad rok temu
www.massagepeter.se
Napisano Ponad rok temu
masz tu filmik, w którym koleś dobrze pokazuje, bo jak patrzyłem na necie te filmiki, to aż się zdziwiłem, bo niektórzy robią to źle. Pamiętaj, cały czas ściskaj.
A co do wyciskania w wąskim chwycie, to to nie jest dobre ćwiczenie na środek klatki, ponieważ im wężej złapiesz sztangę, tym bardziej angażujesz triceps, a wcale nie tak bardzo wewnętrzną stronę klatki, tak jak by mogło się zdawać. Może w jakiś sposób pomagało by w tym rozwoju, ale tu potrzebne jest ćwiczenie które musi nadrobić braki.
Guest_kar0l_*
Napisano Ponad rok temu
A tak podsumowując, to którym ćwiczeniem najszybciej nadrobię braki?
Wielkie dzięki chłopaki!
Napisano Ponad rok temu
Łokcie mają iść szeroko, cały czas ściskasz hantle, jak byś miał łokcie przy ciele, to w większości angażował by się triceps nie klatka.
Guest_kar0l_*
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedna rzecz robisz albo wyciskanie na płaskiej, albo pompki na poręczach, albo jedno albo drugie.
A więc z tych twoich ćwiczeń, to ja tak bym to zrobił:
1. wyciskanie sztangi na skośnej w górę
2. wyciskanie ściskające
3. sztanga płasko, lub dipsy
4. rozpiętki na płaskiej
Rozróżniasz zwykłe pompki na poręczach od pompek na poręczach na klatkę??? Jeśli nie, to lepiej rób wyciskanie, ponieważ nie będziesz umiał techniki dipsów, będziesz musiał się uczyć.
Pamiętaj, że przy wszystkich ćwiczeniach na klatkę przez całe ćwiczenie łopatki powinny być ściągnięte, bo jeśli tego nie będziesz przestrzegał, to nie ma sensu robić przeróżnych planów na klatkę.
Guest_kar0l_*
Napisano Ponad rok temu
Dzięki!
Napisano Ponad rok temu
Ja ci daje plan, aby zbudować dużą kulturystyczną klatkę, ale jak chcesz to możesz usunąć skos dodatni i mieć większą siłę, ale za to klatka będzie wyglądała jak pół dupy zza krzaka, zwisająca, płaska, wyglądająca, jakby nie było w niej wcale mięsa, bez wypełnienia na górze, ale siła będzie duża.
Musisz wybrać, czy chcesz mieć dużą siłę, czy dużą klatkę.
Ja nie robiłem wyciskania na płaskiej już długo, robię tylko dipsy na dół klatki i ja robię około 10 serii na klatkę i mi to wystarczy i widzę że lepiej rośnie niż jak robiłem po 15 serii. Mięśnie nie rosną gdy się ćwiczy, tylko gdy się regeneruje
Ostatnio czytałem właśnie plany treningowe i spostrzeżenia światowych kulturystów z najlepszymi mięśniami piersiowymi.
Na zdjęciu koleś, który nie ćwiczył wcale wyciskania na płaskiej, ani skosu ujemnego, ani nic na dół klatki
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Guest_kar0l_*
Napisano Ponad rok temu
1. wyciskanie płasko
2. wyciskanie ściskające
3. wyciskanie skośna w górę
4. rozpiętki,
to w jakich seriach to robić? 4 po 4 serie? 4 po 3 serie? 2 x 4 serie, 2 x 3 serie?
Napisano Ponad rok temu
Jeśli kiedyś będziesz miał jeszcze problemy z klatką, to przypomnij sobie moje słowa.
Napisano Ponad rok temu
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie 80%osób źle robi klatkę, bo przy wszystkich ćwiczeniach na klatkę obowiązuje taka sama zasada.
A najlepiej zobaczyć, czy ktoś umie ćwiczyć dobrze klatkę, przy tym jak robi przenoszenie sztangielki za głowę, bo od wielu osób słyszałem, że nie czują klatki, a jak ja robię, to mi ją rozrywa. Nawet kiedyś specjalnie próbowałem, jak robić, żeby jej nie czuć i da się, ale to już kompletna nieumiejętność znania podstawowych zasad ćwiczenia klatki.
Napisano Ponad rok temu
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
piersiowej jest nic innego jak wyciskanie.
Wg mnie nie ma lepszego ćwiczenia na dużą klatkę, oczywiście jak wykonuje się je w odpowiedni sposób.
Pozdro
www.massagepeter.se
Guest_kar0l_*
Napisano Ponad rok temu