Łosoś wg Natki
Składniki:
1. Łosoś
2. Ryz
3. Groszek konserwowy
4. Jajko
5. Pomidorki koktajlowe
6. Rukola
7. Oliwa do smażenia.
Proporcje składników są zbędne, każdy może je dostosować do swojej diety, upodobań, wszystko dodajemy "na oko".
Przygotowanie:
1. Ryz gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.
2. Ugotowany ryz smażymy na oliwie z oliwek dodając jajko oraz groszek. Mozna dodać tez kukurydze - będzie bardziej kolorowo
3. W międzyczasie myjemy filet z łososia, osuszamy i solimy. Smażymy na oliwie z dwóch stron, aż do zarumienienia.
4. Gotowy ryz układamy na talerzu za pomocą malej miseczki lub filiżanki.
5. Na rukoli układamy gotowego łososia. Dodajemy pomidorki koktajlowe, ozdabiamy talerz groszkiem i gotowe.
Czas przygotowania to 15min + czas gotowania ryżu (zależy od gatunku)
Danie bardzo proste i szybkie, które może z powodzeniem zastąpić standardowy kulturystyczny zestaw ryz + kurczak. Ryz smażę z jajkiem i groszkiem, bo zasadniczo za nim nie przepadam. W ten sposób można mu nadać trochę inny smak, zbędne są tez wtedy wszelkie sosy, a sam ryz nie smakuje jak wióry.... Łosoś z powodzeniem zastąpi kurczaka, a w przygotowaniu jest równie prosty. Ma tak intensywny, specyficzny smak, ze nie wymaga żadnych wymyślnych przypraw czy sosów, bo jest pyszny sam w sobie. Wystarczy odrobina soli i jak ktoś lubi skropić już gotowa rybę sokiem z cytryny. Pomidorki koktajlowe można zastąpić innymi warzywami, np brokułem, grillowana cukinia czy bakłażanem.
Warto spróbować, bo jest na prawdę pyszne