Skocz do zawartości


Zdjęcie

Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

Natka
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 827 postów
  • Pomógł: 0
33
Neutralna
  • Lokalizacja:Konin
  • Płeć:Kobieta
  • Wzrost [cm]:166
  • Biceps [cm] :26 -> 28,5 :D
  • Waga [kg]:54

Napisano Ponad rok temu

Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem
Tak jak obiecałam powoli będą pojawiać się w dziale kuchnia moje przepisy na smaczne dania.
Chciałam podkreślić na samym początku, ze nie koniecznie będą one w 100% kompatybilne z dietą kulturystyczną, ale zawsze można wykonać jakieś drobne modyfikacje.

Pierwszy z przepisów to ulubione danie mojej siostry, a wiec:

Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem.



Potrzebne produkty:

1. Filet z piersi kurczaka
2. Szpinak (ja używam świeżego, do mrożonego coś nie jestem przekonana)
3. Ser feta
4. Czosnek
5. Jajko
6. Bułka tarta
7. Tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek)

Co do proporcji poszczególnych składników, wszystko zależy od tego ile sztuk mięsa chcemy przygotować - wszystko dopasowujemy do ilości fileta.
Jedna pierś z kurczaka (pojedyncza) to 2 devolay'e. Analogicznie jedna podwójna to 4 devolay'e itd.
Jeżeli zamierzamy szpinaku użyć tylko do nadziania mięsa to 100g wystarczy moim zdaniem na ok 5/6 sztuk. Ja farszu robię zawsze więcej, bo nie tylko nadziewam nim mięso, ale także jem go z ryżem czy makaronem, zbędny jest wtedy sos.

To przykładowe proporcje na przygotowanie 4 sztuk.
1. Kurczak - jeden filet podwójny lub dwa pojedyncze, ważne żeby były dość duże i grube.
2. Szpinak min 150g (zawsze trzeba poodcinać te końcówki łodyżek, często tez trafiają się jakieś podejrzanie wyglądające listki, wiec w
efekcie szpinaku gotowego do przyrządzenia zostanie ok 100-120g
3. Ser feta - 1 opakowanie (zużyjemy ok 1/4)
4. Czosnek - wg uznania, 1-2 ząbki
5. Jajko - jedno powinno wystarczyć (do panierki)
6. Bułka tarta i oliwa "na oko".

Przygotowanie:

Zaczynamy od farszu, żeby w międzyczasie przygotowywania fileta już trochę ostygł.

1. Szpinak myjemy i oczyszczamy tzn. przebieramy listki, odcinamy łodyżki, zostawiając zdrowe liście, następnie szatkujemy.



Dołączona grafika



2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

3. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek (opcjonalnie inny zdrowy tłuszcz), smażymy czosnek wraz ze szpinakiem. Gdy
szpinak już przestanie przypominać trawę a zamieni się w papkę ;) dodajemy ser feta i smażymy aż do jego rozpuszczenia się.
Mamy już gotowy farsz. Najlepiej jest ściągnąć go z patelni i przełożyć na talerzyk czy do miseczki, szybciej wtedy przestygnie.



Dołączona grafika






Dołączona grafika




4. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Jeżeli mamy pierś podwójną dzielimy ja na pol. Tak przygotowanego fileta rozkrawamy na
grubość - w taki oto sposób z jednej grubej piersi mamy dwie chudsze. Najprościej jest to zrobić przyciskając całą dłonią kurczaka do
deski do krojenia i rozkrawać nożem pod dłonią, czuć wtedy czy nóż tnie kurczaka na dwie równe połowy czy nam zjeżdża w dół lub
górę.

5. Kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Najlepiej jest to robić przez folie, bo mięso nie klei się do tłuczka i jest mniejsze
prawdopodobieństwo, ze zrobimy w nim dziurę co jest raczej nie wskazane. Gdyby jednak wyszła nam dziura to odkrawamy od którejś
z piersi kawałek najmniej potrzebny (często coś tam wystaje z tej czy innej strony :P), rozbijamy ten kawałeczek tłuczkiem i zalepiamy
nim dziurę - teraz już farsz nią nie ucieknie hehe

6. Gdy mamy gotowego kurczaka doprawiamy go -ja używam tylko soli, bo farsz ma intensywny smak czosnku i sera wiec inne
przyprawy jakoś mi z tym nie współgrają. Ewentualnie zamiast soli może być vegeta, kucharek czy inne podobne wynalazki, chociaż
sama sol w zupełności wystarczy.

7. Na przyprawionego fileta nakładamy wcześniej ostudzony farsz i zwijamy tak jak roladki. Powinny trzymać się zwinięte, ale może się
zdarzyć, ze filet był za mało rozbity, mięso zostało za grube i będzie się rozwijało. Można wtedy użyć wykałaczki, żeby je utrzymać
zwinięte.

8. Devolay'e panierujemy w jajku i bułce.



Dołączona grafika


9. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż do zarumienienia się.



Dołączona grafika


I oto powstały nasze devolay'e :)
Podajemy je z czym chcemy, smakują świetnie zarówno z ryżem i brokułem jak i pieczonymi ziemniakami i sałatka grecka, możliwości jest mnóstwo.

Wersje opcjonalne farszu:

1. Na fileta kładziemy pół plasterka sera żółtego i odrobinę masła + jak ktoś lubi natkę pietruszki
2. Bardzo ciekawe w smaku wychodzą, gdy damy serek topiony z Hohlland'u śmietankowy lub ziołowy
3. Można też przygotować farsz z pieczarek
W sumie to można tam włożyć wszystko co lubimy ;)

Czas przygotowania to ok 20-40min, zależy od wprawy i farszu jaki robimy.

Życzę wszystkim smacznego :)
  • 3

PUMP
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2390 postów
  • Pomógł: 0
131
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Togo
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:Rośnie
  • Wzrost [cm]:390
  • Biceps [cm] :27,3
  • Waga [kg]:80,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem
Dobre tylko kicha ta bułka tarta 2x więcej kalorii :)
  • 0
RAMIE W RAMIE JAK SPARTANIE ...
'' Bądź bardziej ambitny kiedy cie nie docenili robisz to dla siebie nie dla tych debili ''

Natka
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 827 postów
  • Pomógł: 0
33
Neutralna
  • Lokalizacja:Konin
  • Płeć:Kobieta
  • Wzrost [cm]:166
  • Biceps [cm] :26 -> 28,5 :D
  • Waga [kg]:54

Napisano Ponad rok temu

Re: Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem
Mozna zrobić bez panierki, po prostu usmażyć na oliwie, raz tak zrobiłam jak mi bułka w domu zniknęła w nieznanych okolicznościach. Wyszło ok.
Poza tym widziałam, ze niektórzy tu schabowe wciągają wiec pomyślałam, ze panierka Wam nie przeszkadza :P
  • 0

PUMP
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2390 postów
  • Pomógł: 0
131
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Togo
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:Rośnie
  • Wzrost [cm]:390
  • Biceps [cm] :27,3
  • Waga [kg]:80,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem
To pasibrzuchy w panierce jedzą :D
  • 0
RAMIE W RAMIE JAK SPARTANIE ...
'' Bądź bardziej ambitny kiedy cie nie docenili robisz to dla siebie nie dla tych debili ''

UkaniU
  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3336 postów
  • Pomógł: 12
250
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Kraków / Wrocław
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Culinary and healthy cooking in the kitchen!
  • Staż [miesiące]:6 lat +
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :41,5
  • Wyciskanie [kg]:140
  • Waga [kg]:81

Napisano Ponad rok temu

Re: Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem
Polecam z panierować w mielonym siemieniu , przesmarować pędzlem odrobiną oleju lub oliwy i upiec w piekarniku .
  • 0



Dołączona grafika

Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.

S
iła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.


metamorfoza
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
  • Pomógł: 0
6
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem
Przepis dzisiaj testowalem :) rewelacja
Polecam ;)
  • 0

fit.goska
  • Użytkownik
  • Pip
  • 20 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano 4 miesiące temu

Re: Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem

Przekonałaś mnie do tego devolaya:) Już wiem, co zjem dziś na obiad. Jedyne co zmienię, to zamiast bułki tartej użyje otrębów owsianych. 


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015