Skocz do zawartości


Zdjęcie

Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Natka

Natka
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 827 postów
33
Dobra
  • Lokalizacja:Konin
  • Płeć:Kobieta
  • Wzrost [cm]:166
  • Biceps [cm] :26 -> 28,5 :D
  • Waga [kg]:54

Napisano 13.12.2012 - 12:35

Tak jak obiecałam powoli będą pojawiać się w dziale kuchnia moje przepisy na smaczne dania.
Chciałam podkreślić na samym początku, ze nie koniecznie będą one w 100% kompatybilne z dietą kulturystyczną, ale zawsze można wykonać jakieś drobne modyfikacje.

Pierwszy z przepisów to ulubione danie mojej siostry, a wiec:

Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem.



Potrzebne produkty:

1. Filet z piersi kurczaka
2. Szpinak (ja używam świeżego, do mrożonego coś nie jestem przekonana)
3. Ser feta
4. Czosnek
5. Jajko
6. Bułka tarta
7. Tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek)

Co do proporcji poszczególnych składników, wszystko zależy od tego ile sztuk mięsa chcemy przygotować - wszystko dopasowujemy do ilości fileta.
Jedna pierś z kurczaka (pojedyncza) to 2 devolay'e. Analogicznie jedna podwójna to 4 devolay'e itd.
Jeżeli zamierzamy szpinaku użyć tylko do nadziania mięsa to 100g wystarczy moim zdaniem na ok 5/6 sztuk. Ja farszu robię zawsze więcej, bo nie tylko nadziewam nim mięso, ale także jem go z ryżem czy makaronem, zbędny jest wtedy sos.

To przykładowe proporcje na przygotowanie 4 sztuk.
1. Kurczak - jeden filet podwójny lub dwa pojedyncze, ważne żeby były dość duże i grube.
2. Szpinak min 150g (zawsze trzeba poodcinać te końcówki łodyżek, często tez trafiają się jakieś podejrzanie wyglądające listki, wiec w
efekcie szpinaku gotowego do przyrządzenia zostanie ok 100-120g
3. Ser feta - 1 opakowanie (zużyjemy ok 1/4)
4. Czosnek - wg uznania, 1-2 ząbki
5. Jajko - jedno powinno wystarczyć (do panierki)
6. Bułka tarta i oliwa "na oko".

Przygotowanie:

Zaczynamy od farszu, żeby w międzyczasie przygotowywania fileta już trochę ostygł.

1. Szpinak myjemy i oczyszczamy tzn. przebieramy listki, odcinamy łodyżki, zostawiając zdrowe liście, następnie szatkujemy.



Dołączona grafika



2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

3. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek (opcjonalnie inny zdrowy tłuszcz), smażymy czosnek wraz ze szpinakiem. Gdy
szpinak już przestanie przypominać trawę a zamieni się w papkę ;) dodajemy ser feta i smażymy aż do jego rozpuszczenia się.
Mamy już gotowy farsz. Najlepiej jest ściągnąć go z patelni i przełożyć na talerzyk czy do miseczki, szybciej wtedy przestygnie.



Dołączona grafika






Dołączona grafika




4. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Jeżeli mamy pierś podwójną dzielimy ja na pol. Tak przygotowanego fileta rozkrawamy na
grubość - w taki oto sposób z jednej grubej piersi mamy dwie chudsze. Najprościej jest to zrobić przyciskając całą dłonią kurczaka do
deski do krojenia i rozkrawać nożem pod dłonią, czuć wtedy czy nóż tnie kurczaka na dwie równe połowy czy nam zjeżdża w dół lub
górę.

5. Kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Najlepiej jest to robić przez folie, bo mięso nie klei się do tłuczka i jest mniejsze
prawdopodobieństwo, ze zrobimy w nim dziurę co jest raczej nie wskazane. Gdyby jednak wyszła nam dziura to odkrawamy od którejś
z piersi kawałek najmniej potrzebny (często coś tam wystaje z tej czy innej strony :P), rozbijamy ten kawałeczek tłuczkiem i zalepiamy
nim dziurę - teraz już farsz nią nie ucieknie hehe

6. Gdy mamy gotowego kurczaka doprawiamy go -ja używam tylko soli, bo farsz ma intensywny smak czosnku i sera wiec inne
przyprawy jakoś mi z tym nie współgrają. Ewentualnie zamiast soli może być vegeta, kucharek czy inne podobne wynalazki, chociaż
sama sol w zupełności wystarczy.

7. Na przyprawionego fileta nakładamy wcześniej ostudzony farsz i zwijamy tak jak roladki. Powinny trzymać się zwinięte, ale może się
zdarzyć, ze filet był za mało rozbity, mięso zostało za grube i będzie się rozwijało. Można wtedy użyć wykałaczki, żeby je utrzymać
zwinięte.

8. Devolay'e panierujemy w jajku i bułce.



Dołączona grafika


9. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż do zarumienienia się.



Dołączona grafika


I oto powstały nasze devolay'e :)
Podajemy je z czym chcemy, smakują świetnie zarówno z ryżem i brokułem jak i pieczonymi ziemniakami i sałatka grecka, możliwości jest mnóstwo.

Wersje opcjonalne farszu:

1. Na fileta kładziemy pół plasterka sera żółtego i odrobinę masła + jak ktoś lubi natkę pietruszki
2. Bardzo ciekawe w smaku wychodzą, gdy damy serek topiony z Hohlland'u śmietankowy lub ziołowy
3. Można też przygotować farsz z pieczarek
W sumie to można tam włożyć wszystko co lubimy ;)

Czas przygotowania to ok 20-40min, zależy od wprawy i farszu jaki robimy.

Życzę wszystkim smacznego :)
  • 3

#2 PUMP

PUMP
  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2390 postów
131
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Togo
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:Rośnie
  • Wzrost [cm]:390
  • Biceps [cm] :27,3
  • Waga [kg]:80,5

Napisano 13.12.2012 - 20:05

Dobre tylko kicha ta bułka tarta 2x więcej kalorii :)
  • 0
RAMIE W RAMIE JAK SPARTANIE ...
'' Bądź bardziej ambitny kiedy cie nie docenili robisz to dla siebie nie dla tych debili ''

#3 Natka

Natka
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 827 postów
33
Dobra
  • Lokalizacja:Konin
  • Płeć:Kobieta
  • Wzrost [cm]:166
  • Biceps [cm] :26 -> 28,5 :D
  • Waga [kg]:54

Napisano 14.12.2012 - 07:29

Mozna zrobić bez panierki, po prostu usmażyć na oliwie, raz tak zrobiłam jak mi bułka w domu zniknęła w nieznanych okolicznościach. Wyszło ok.
Poza tym widziałam, ze niektórzy tu schabowe wciągają wiec pomyślałam, ze panierka Wam nie przeszkadza :P
  • 0

#4 PUMP

PUMP
  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2390 postów
131
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Togo
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:Rośnie
  • Wzrost [cm]:390
  • Biceps [cm] :27,3
  • Waga [kg]:80,5

Napisano 14.12.2012 - 13:36

To pasibrzuchy w panierce jedzą :D
  • 0
RAMIE W RAMIE JAK SPARTANIE ...
'' Bądź bardziej ambitny kiedy cie nie docenili robisz to dla siebie nie dla tych debili ''

#5 UkaniU

UkaniU
  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3092 postów
217
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Kraków / Wrocław
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :42
  • Wyciskanie [kg]:140
  • Waga [kg]:84

Napisano 15.12.2012 - 22:39

Polecam z panierować w mielonym siemieniu , przesmarować pędzlem odrobiną oleju lub oliwy i upiec w piekarniku .
  • 0


Bądź Wierny Swojej Pasji a, Osiągniesz Więcej niż Ci się Wydaje.


Dołączona grafika

Siła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.

Dołączona grafika

Wola Psychiki Daje Wyniki .


#6 metamorfoza

metamorfoza
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
6
Neutralna

Napisano 01.01.2013 - 14:34

Przepis dzisiaj testowalem :) rewelacja
Polecam ;)
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych