Chciałam podkreślić na samym początku, ze nie koniecznie będą one w 100% kompatybilne z dietą kulturystyczną, ale zawsze można wykonać jakieś drobne modyfikacje.
Pierwszy z przepisów to ulubione danie mojej siostry, a wiec:
Devolay ze szpinakiem, serem feta i czosnkiem.
Potrzebne produkty:
1. Filet z piersi kurczaka
2. Szpinak (ja używam świeżego, do mrożonego coś nie jestem przekonana)
3. Ser feta
4. Czosnek
5. Jajko
6. Bułka tarta
7. Tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek)
Co do proporcji poszczególnych składników, wszystko zależy od tego ile sztuk mięsa chcemy przygotować - wszystko dopasowujemy do ilości fileta.
Jedna pierś z kurczaka (pojedyncza) to 2 devolay'e. Analogicznie jedna podwójna to 4 devolay'e itd.
Jeżeli zamierzamy szpinaku użyć tylko do nadziania mięsa to 100g wystarczy moim zdaniem na ok 5/6 sztuk. Ja farszu robię zawsze więcej, bo nie tylko nadziewam nim mięso, ale także jem go z ryżem czy makaronem, zbędny jest wtedy sos.
To przykładowe proporcje na przygotowanie 4 sztuk.
1. Kurczak - jeden filet podwójny lub dwa pojedyncze, ważne żeby były dość duże i grube.
2. Szpinak min 150g (zawsze trzeba poodcinać te końcówki łodyżek, często tez trafiają się jakieś podejrzanie wyglądające listki, wiec w
efekcie szpinaku gotowego do przyrządzenia zostanie ok 100-120g
3. Ser feta - 1 opakowanie (zużyjemy ok 1/4)
4. Czosnek - wg uznania, 1-2 ząbki
5. Jajko - jedno powinno wystarczyć (do panierki)
6. Bułka tarta i oliwa "na oko".
Przygotowanie:
Zaczynamy od farszu, żeby w międzyczasie przygotowywania fileta już trochę ostygł.
1. Szpinak myjemy i oczyszczamy tzn. przebieramy listki, odcinamy łodyżki, zostawiając zdrowe liście, następnie szatkujemy.
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
3. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek (opcjonalnie inny zdrowy tłuszcz), smażymy czosnek wraz ze szpinakiem. Gdy
szpinak już przestanie przypominać trawę a zamieni się w papkę dodajemy ser feta i smażymy aż do jego rozpuszczenia się.
Mamy już gotowy farsz. Najlepiej jest ściągnąć go z patelni i przełożyć na talerzyk czy do miseczki, szybciej wtedy przestygnie.
4. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Jeżeli mamy pierś podwójną dzielimy ja na pol. Tak przygotowanego fileta rozkrawamy na
grubość - w taki oto sposób z jednej grubej piersi mamy dwie chudsze. Najprościej jest to zrobić przyciskając całą dłonią kurczaka do
deski do krojenia i rozkrawać nożem pod dłonią, czuć wtedy czy nóż tnie kurczaka na dwie równe połowy czy nam zjeżdża w dół lub
górę.
5. Kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Najlepiej jest to robić przez folie, bo mięso nie klei się do tłuczka i jest mniejsze
prawdopodobieństwo, ze zrobimy w nim dziurę co jest raczej nie wskazane. Gdyby jednak wyszła nam dziura to odkrawamy od którejś
z piersi kawałek najmniej potrzebny (często coś tam wystaje z tej czy innej strony ), rozbijamy ten kawałeczek tłuczkiem i zalepiamy
nim dziurę - teraz już farsz nią nie ucieknie hehe
6. Gdy mamy gotowego kurczaka doprawiamy go -ja używam tylko soli, bo farsz ma intensywny smak czosnku i sera wiec inne
przyprawy jakoś mi z tym nie współgrają. Ewentualnie zamiast soli może być vegeta, kucharek czy inne podobne wynalazki, chociaż
sama sol w zupełności wystarczy.
7. Na przyprawionego fileta nakładamy wcześniej ostudzony farsz i zwijamy tak jak roladki. Powinny trzymać się zwinięte, ale może się
zdarzyć, ze filet był za mało rozbity, mięso zostało za grube i będzie się rozwijało. Można wtedy użyć wykałaczki, żeby je utrzymać
zwinięte.
8. Devolay'e panierujemy w jajku i bułce.
9. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż do zarumienienia się.
I oto powstały nasze devolay'e
Podajemy je z czym chcemy, smakują świetnie zarówno z ryżem i brokułem jak i pieczonymi ziemniakami i sałatka grecka, możliwości jest mnóstwo.
Wersje opcjonalne farszu:
1. Na fileta kładziemy pół plasterka sera żółtego i odrobinę masła + jak ktoś lubi natkę pietruszki
2. Bardzo ciekawe w smaku wychodzą, gdy damy serek topiony z Hohlland'u śmietankowy lub ziołowy
3. Można też przygotować farsz z pieczarek
W sumie to można tam włożyć wszystko co lubimy
Czas przygotowania to ok 20-40min, zależy od wprawy i farszu jaki robimy.
Życzę wszystkim smacznego