
Szpinak znany jest z dwóch powodów po 1 jako naturalny steryd Pope`ya i 2 jako znienawidzony przez dzieci i młodzież.
Ja osobiście jestem zwolennikiem poniewaz uważam szpinak za wspaniałe źródło witamin i bardzo lubie jego smak, jednak nie każdy uważa aby te warzywo miało ważny wpływ na ludzki organizm. Zapraszam wszystkich do przeczytania poniższego artykułu i spróbowania zamieszczenia tego warzywa w swojej diecie.
Dobroczynne właściwości szpinaku i jego składników:
- witamina A odpowiedzialna jest za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry oraz włosów,
- witamina PP - poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów; reguluje poziom cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu skóra jest lepiej ukrwiona,
- witamina C - silny przeciwutleniacz odpowiada również za wytwarzanie kolagenu, podnosi odporność organizmu,
- szpinak zawiera także cholinę, która zapobiega otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie.
- witamina B1 - przyspiesza gojenie ran, działa również przeciwbólowo,
- witamina B2 - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, współdziała w przemianie aminokwasów i lipidów,
- jest to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni,
- dobrze wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu zaparć i nadciśnienia.
Szpinak zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczny: 100 gramów szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii.
Istnieje również kilka przeciwwskazań do spożywania szpinaku. Ponieważ zawiera dużo kwasu szczawiowego (około 3 g w 1 kg), podobnie jak w przypadku wielu innych produktów, nie powinniśmy z jego pożyciem przesadzać (choć domyślam się, że znalazłoby się znacznie więcej osób, które jedzą szpinak zdecydowanie za rzadko). Zbyt dużych ilości powinny wystrzegać się też osoby w podeszłym wieku, ponieważ zbyt duża zawartość żelaza może być dla nich szkodliwa. Ograniczyć konsumpcję szpinaku powinni też chorzy na artretyzm, cierpiący na reumatyzm, osoby ze schorzeniami nerek, ludzie z chorą wątrobą oraz osoby z chorobami układu pokarmowego.
Pamiętajmy to był pierwszy steryd made in USA i stosowany przez Pope`ya
