szpinak i jego zalety
Napisano Ponad rok temu
Szpinak znany jest z dwóch powodów po 1 jako naturalny steryd Pope`ya i 2 jako znienawidzony przez dzieci i młodzież.
Ja osobiście jestem zwolennikiem poniewaz uważam szpinak za wspaniałe źródło witamin i bardzo lubie jego smak, jednak nie każdy uważa aby te warzywo miało ważny wpływ na ludzki organizm. Zapraszam wszystkich do przeczytania poniższego artykułu i spróbowania zamieszczenia tego warzywa w swojej diecie.
Dobroczynne właściwości szpinaku i jego składników:
- witamina A odpowiedzialna jest za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry oraz włosów,
- witamina PP - poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów; reguluje poziom cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu skóra jest lepiej ukrwiona,
- witamina C - silny przeciwutleniacz odpowiada również za wytwarzanie kolagenu, podnosi odporność organizmu,
- szpinak zawiera także cholinę, która zapobiega otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie.
- witamina B1 - przyspiesza gojenie ran, działa również przeciwbólowo,
- witamina B2 - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, współdziała w przemianie aminokwasów i lipidów,
- jest to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni,
- dobrze wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu zaparć i nadciśnienia.
Szpinak zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczny: 100 gramów szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii.
Istnieje również kilka przeciwwskazań do spożywania szpinaku. Ponieważ zawiera dużo kwasu szczawiowego (około 3 g w 1 kg), podobnie jak w przypadku wielu innych produktów, nie powinniśmy z jego pożyciem przesadzać (choć domyślam się, że znalazłoby się znacznie więcej osób, które jedzą szpinak zdecydowanie za rzadko). Zbyt dużych ilości powinny wystrzegać się też osoby w podeszłym wieku, ponieważ zbyt duża zawartość żelaza może być dla nich szkodliwa. Ograniczyć konsumpcję szpinaku powinni też chorzy na artretyzm, cierpiący na reumatyzm, osoby ze schorzeniami nerek, ludzie z chorą wątrobą oraz osoby z chorobami układu pokarmowego.
Pamiętajmy to był pierwszy steryd made in USA i stosowany przez Pope`ya
www.massagepeter.se
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tam lubie szpinak kiedys myslano ze ma dużo żelaza ale niestety nie ma go za wiele mimo to ma dużo witamin i smakuje super np. do indyka czy kurczaka
Don't stop me now!
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Nowicjusz - zakup swojego pierwszego sprzętu.Co wybrać? |
Sprzęt do siłowni |
|
|
||
Makaron z kurczakiem i liśćmi szpinaku |
Diety |
|
|
||
A imię jego czterdzieści i cztery (Puukko) |
GALERIA BRONI |
|
|
||
Jałowiec - poznaj jego właściwości! |
Diety |
|
|
||
vale tudo '71 - '73 Japonia - historia mojego dziadka |
CROSS-BUDO |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Leczenie nadkwaśności soku żołądkowego
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Czy alkohol tuczy? Artykuł: MITY I FAKTY
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Kulturystyka - co motywuje, co zacheca ?
- Ponad rok temu
-
Co należy pić podczas wysiłku fizycznego (Ciekawostka)
- Ponad rok temu
-
Jak ćwiczyć na siłowni na masę
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Dieta dla kulturystów
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Kreatyna coś daje? Czyli efekty stosowania kreatyny
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Co jeść, aby schudnąć?
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Mr Olympia 2012
- Ponad rok temu
-
Słuchawki dla sportowców ^^
- Ponad rok temu