Gładkie ciało jest oznaka piękna.O tym wiedziały juz kobiety w starozytności, stosując do tego celu narzędzia wykonane z muszelek morskich. Obecnie mamy wiele mozliwosci od golarek, depilatorów po wosk oraz paste cukrow
Dzisiaj zaprezentuje depilacje tzw.pastą cukrową.Metoda ta pochodzi z Bliskiego Wschodu,ja jednak recepte poznałam u znajomej z Maroka.Przy pomocy tej pasty mozna depilowac każdą czesc ciała, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.
Zaletą pasty jest to,że nie podrażnia skóry jak wosk a zostawia skórę gładką i odżywioną.Jeszcze jedną zaletą jest to,że po zabiegu depilacji szybko się zmywa ze skóry.
Łatwa, szybka i tania do wykonania w warunkach domowych.
Składniki:
1. szklanka cukru
2. sok z jednej cytryny
3. pół szklanki wody
4. łyzka miodu
Wszystkie składniki wymieszac i podgrzewac do rozpuszczenia. Gotowac nalezy ok 30 minut ,mieszajac przy tym co jakiś
czas . Pasta powinna przypominac wyglądem płynny karmel.
Odstawic do wystygnięcia to takiego momentu,ze bedzie ja mozna ując w palce. Nabieramy na palce ilosc jaka
potrzebujemy i ugniatamy ja jak przysłowiowa plasteline.
Nastepniemy wygładzamy na powierzchni skóry,która mamy zamiar depilowac.
Po chwili nalezy paste oderwac zdecydowanym ruchem w kierunku pod włos .
Ja z kolei jestem zwolenniczką uzywania tej pasty na ciepło.[ nie należy nakładac zbyt goracej pasty na skóre ]
Pastę gdy już lekko się schłodzi nakładamy drewnianą szpatułką lub plastikową na skóre, następnie naklejamy kawałek materiału .[ najlepszy to bawełniany ]
Po paru sekundach odrywamy pod włos.
Po zakonczonej depilacji skóre myjemy delikatnym mydłem i nakładamy bezzapachowy balsam bądź krem.
Użytkownik Maravia edytował ten post Ponad rok temu