Co to znaczy ,że ktoś ma dobry metabolizm?To,że sprawnie przetwarza składniki odżywcze w energię i przyswaja witaminy i minerały.Wykorzystuje je by zdrowo żyć.Jeśli zaczyna robić zapasy,to sygnał,że powineneś mu pomóc.Metabolizm zależy od wielu rzeczy:głównie od twoich genów i wieku,Ale-na szczęście-zależy też od ciebie.Od tego,co jesz,i od tego,czy i w jaki sposób uprawiasz sport.Możesz go spowalniać(wystarczy,że poza codziennym wychodzeniem do pracy i jedzeniem na mieście nie będziesz robił nic więcej) i możesz go przyspieszać(tu już musisz coś zrobić,ale wcale nie oznacza to od razu wywrócenia życia do góry nogami)Wymaga jednak samodyscypliny.Otwórz notes i zaplanuj swój dzień pod kątem podkręcenia swojego metabolizmu.Zacznij od śniadania
1 MUSISZ JEŚĆ
Jeśli opuścisz śniadanie,masz zagwarantowane,że wieczorem będziesz buszował w lodówce jak wygłodniały wilk.Pierwszy posiłek jest najważniejszy.Powinieneś go zjeść do 2 godzin po przebudzeniu.jeśli będziesz zwlekał i pojedziesz do pracy na głodniaka,poziom cukru we krwi tak drastycznie ci spadnie,że poczujesz przemożną ochotę zjedzenia batonika,a wtedy to już w zasadzie po zawodach.Ponadto,śniadanie rozkręca twój metabolizm,powoduje,że po czasie lenistwa,jakim jest sen,organizm zaczyna zwierać szyki i gdy dostaje kalorycznego kopa, rusza na podbój dnia,Śniadanie powinno stanowić 25% twojego całodziennego pożywienia,zakładając,że będziesz jadł 5 porcji na dzień.Drugim pod względem kaloryczności posiłkiem jest obiad.Im bliżej końca dnia,posiłki powinny być mniej kaloryczne.I jeszcze jedna bardzo ważna zasada trzech godzin. nie rób między posiłkami przerw ani dłuższych ani krótszych.Jeśli robisz duże przerwy,twój organizm dostaje komunikat:jest kiepsko,musisz zacząć oszczędzać.jeśli jesz regularnie,twój metabolizm pracuje cały czas intensywnie. Przyswojenie pożywienia zabiera mu 0,5-1,5 godziny,potem czerpie z niego energię kolejne 1,5-3 godziny.Jeśli jesz bez przerw,trawienie jest zaburzone Podobnie,jeśli przerwa między posiłkami jest zbyt długa-wyjaśnia Małgorzata Gajewczyk,dietetyk z Akademi Zdrowego Żywienia.to właśnie dlatego wszystkie drastyczne diety powodują,że przez pewien okres twoja waża nie spada.By przyspieszyć metabolizm,nie możesz drastycznie ograniczać ilości kalorii.Gilian McKeith,dietetyczka i autorka bestselleru,,Dieta Boot Camp-rozkaz chudnij"słusznie zauważyła,że by przyspieszyć spalanie,trzeba jeść!Tu działa ta sama kryzysowa zasada, mało jesz,twój mózg dostaje informację,że trzeba gromadzić zapasy,więc spowalnia tempo przemiany materii,by energi wystarczyło na dłużej.Jedz więc regularnie.Najprościej jeśli będziesz to robił w zegarowych kwadransach 9-12-15-18,między tymi posiłkami zaplanuj przekąskę,ale najlepiej w okresie najbardziej intensywnej pracy,np. ok 14.Nie jedz 3 godziny przed snem,bo zbyt duża dawka kalorii może spowodować bezsenność, która bardzo żle wpływa na metabolizm.Dopieszczaj swoje posiłki.Ich jakość,tak jak ilość,ma fundamentalne znaczenie. Zielone warzywa,nabiał i błonnik np.w ciemnym pieczywie,przyspiesza metabolizm. Białe pieczywo powoduje,że zaczyna się ślimaczyć.Popatrez na ramki i sprawdż,co najlepiej jeść,by podkręcić metabolizm. JAK NARAZIE NAPISZE WAM JESZCZE CO JEŚĆ BY POLEPSZYĆ METABOLIZM A JUTRO DOKOŃCZE POST O DALSZE INFORMACJE
JEDZ I SPALAJ:
1 MIĘSO DROBIOWE zawiera pełnowartościowe białko,ale i cynk, który m.in.odpowiada za syntezę białek
2 WOŁOWINA, równie bogata w białko,jest też żródłem dienów kwasu linolowego (CLA),który przyśpiesza
metabolizm
3 JAJKA oprócz tego,że są bogatym żródłem białka,zawierają też lipoproteiny,które ułatwiają spalanie tłuszczu
4 SZPINAk składniki w jego liściach przyspieszają budowę mięśni.Im więcej mięśni tym szybsza przemiana materii
5 ARBUZ jest bogaty w aminokwas,argininę,która-jak podaje,,Journal of Nutrition-pomaga w budowaniu białek
6 MIGDAŁY to naturalny booster metabolizmu.1 garść zawiera wprawdzie 150kcal,ale też 6g białka i 4g błonnika
DOPRAWIAJ I SPALAJ
CHILI zawiera substancję zwaną kapsaicyną.Chili(również w proszku)dodane do dań powoduje wzrost termogenezy:mięśnie wytwarzają więcej ciepła,co wymaga większego wydatku energi
CYNAMON obniża apetyti usprawnia działanie insuliny,zapobiegając magazynowanie się cukru
PIEPRZ CZARNY I PIEPRZ CAYENNEPieprz czarny zawiera piperynę,która przyspiesza spalanie.Cayenne jest bogaty w kapsaicynę,pomagając zwiększyć metabolizm nawet o 25%
IMBIR zawiera gingerol,który ma działanie podobne do kapsaicyny.Wpływa na podniesienie termogenezy
CHRZAN Powinien wejść do codziennej diety,a nie tylko wielkanocnej. Zwiększa produkcję ciepła w organiżmie oraz poprawia krążenie
Dobrze na organizm wpływa białko które wg badań powoduje że nie chce nam się dużo jeść
podkręć metabolizm i spalaj tłuszcz
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
Brak odpowiedzi do tego tematu
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Jaki tani i skuteczny spalacz tłuszczu przy pewnych chorobach? |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Trening na redukcję: jak spalić tłuszcz |
Porady Trenerów |
|
|
||
Reduktory tłuszczu:)czy warto??? zażywać |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
jak spalić tłuszczyk |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Redukcja tkanki tłuszczowej |
Trening dla początkujących |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
redukcja - liczenie kalori
- Ponad rok temu
-
Tunczyk rozdrobniony
- Ponad rok temu
-
Dieta do sprawdzenia .
- Ponad rok temu
-
Redukcja pomocy !!!
- Ponad rok temu
-
Dieta na masę pytanie
- Ponad rok temu
-
dieta dla ektomorfika 70 kg
- Ponad rok temu
-
witam
- Ponad rok temu
-
Dieta ma mase
- Ponad rok temu
-
Masa
- Ponad rok temu
-
rekomp
- Ponad rok temu