Skocz do zawartości


Zdjęcie

Najpowszechniejsze danie - kurczak z ryżem dla amatorów.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

gm1000
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 78 postów
  • Pomógł: 1
6
Neutralna
  • Lokalizacja:WLKP
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:180
  • Waga [kg]:94

Napisano Ponad rok temu

Najpowszechniejsze danie - kurczak z ryżem dla amatorów.
Przepis na podstawową potrawę w naszej diecie wydaje się być prosty i oczywisty, jednak już wiele razy spotkałem sie z opiniami, że danie jest zbyt suche, monotonne i bez smaku, wielu chłopaków pewnie jeszcze nie miało do czynienia z garami i nie bardzo wiedzą jak się za to zabrać. Poniżej zamieszczam więc moja propozycję przyrządzenia kurczaka z ryżem.

Składniki:
- filet z piersi kurczaka - 220g - po okrojeniu zostało 200g czystego miesa
- ryż biały - 100g
- oliwa z oliwek - 50g (3 duże łyżki)
- 1/2 mniejszej cebuli
- przyprawy: pieprz ziołowy, mielona czerwona papryka słodka, imbir, estragon, zioła prowansalskie

Koszt tej porcji: ok 5-6 zł
Czas przygotowania: 20-25 min (czas gotowania ryżu uzależniony jest od rodzaju, można go ugotować prędzej lub w trakcie przyrządzania mięsa)

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy umytego i pokrojonego na kawałki kurczaka oraz pokrojoną cebulkę, mięso można posolić według własnego sumienia. Podsmażamy ok 8 minut co jakiś czas mieszając, żeby chwyciło z każdej strony po czym dodajemy przyprawy, ilość według własnego uznania (ja sypie "na oko", jeśli nie wiesz ile dać to na początek lepiej daj mniej, bo na końcu zawsze można spróbować i doprawić). Dokładnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze ok 7-8 min, oczywiście od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, znowu całość ładnie mieszamy, podsmażamy z 1-2 minutki i gotowe. Proste prawda? :)
Należy pamiętać, że cały czas smażymy na niezbyt dużym ogniu.

Wartość odżywcza tej porcji:
B: 49,7g
T: 53g
W: 79g
Energia: 983 kcal

Wskazówki:
Jest to porcja przykładowa, każdy powinien dostosować jej wielkość do własnych potrzeb. Ja zazwyczaj robię na strzała większą ilość na kilka porcji, należy wtedy dodać odpowiednio więcej oliwy, żeby danie nie wyszło zbyt suche., nie powinno także ociekać tłuszczem, wtedy znaczy że za dużo.
Biały ryż można oczywiście zastąpić innym rodzajem ryżu, podobnie oliwę można zastąpić np. olejem słonecznikowym, który w codziennym uzytkowaniu wychodzi znacznie taniej ale kosztem wartości odżywczych. W kwestii przypraw to mamy szerokie pole do popisu, ja używam tych w saszetkach, są one dość tanie i ogólnodostępne. Zachęcam do eksperymentowania ze smakami, do kurczaka świetnie pasuje curry, można zmieniać sobie smaki na ostre lub słodkie, wtedy danie nie będzie monotonne.

Na zdjęciu propozycja podania z gotowaną fasolką (100g = B: 2,4 , T:0,2 , W:7,6 , 27kcal)
Pamiętaj, że warzywa należy dodawać do każdego takiego posiłku!
Dołączona grafika
  • 2


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

7 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024