ZMA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest akurat jeden z suplemetów który moge polecic początkujacym i młodym kulturystom i nie tylko.
ZMA polepszy Tobie jakosc snu i zapewni lepsza regeneracje.
Mało tego, wielu trenujacych młodziaków ma niedobory bądź niski poziom magnezu czy cynku spowodowany wysiłkiem.
Możesz zakupic zma, lecz ja polecam z mniejszą zawartościa wit b6 np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Lub zakup np Filomag (magnez+b6) ok 6-7zł i do tego zincas ok5-6zł.
I just a fire a go dun dem.......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego własnie suplementacja jest często bardzo przydatna.
Z tego co pamietam to ok 30% ludzi ma niedobory cynku, wiec zastanówmy sie jaki jest odsetek takich osób z brakami cynku u trenujacych jakiekolwiek sporty regularnie (szczególnie siłowe).
Przy wysiłku wzrasta takze znacznie zapotrzebowanie na np. magnez czy potas, szczgólnie wlasnie w wieku dojrzewania o którym mówimy.
Ja nie mówie tutaj o tym aby spowodowac nadwyzki cynku czy magnazu co zresztą jest praktycznie nie wykonalne ,trening = wieksze zapotrzebowanie.
Zresztą nawet gdybysmy przyjmowali zbyt duzo tych pierwiastków (co jest bardzo trudne, stosujac ZMA rozsądnie) to i tak przy zdrowych nerkach nadmiar zostanie oddany w dobre ręce kanalizacji
Omawiane pierwiastki owszem regulują poziom testosteronu, lecz jest on w granicach normy.
Wielu młodziakom chodzącym non stop bez zapału i energi własnie przydałby sie zastrzyk cynku,magnezu i nawet potasu dla lepszej regeneracji,głębszego i lepszego jakosciowo snu, uspokojenia nerwów, lepszej pracy układu krwionosnego i tego pierdzielonego teścia.
ZMA to tylko pierwiastki które spozywamy na codzień i to często w zbyt małych ilosciach i nic wiecej.
DZIEKUJE.
Napisano Ponad rok temu
Brales jakies juz suple?
Napisano Ponad rok temu
Mozesz zrobić sobie cykl np. na kreatynie mono np. Universal do tego ZMA i jezeli masz fundusze to gluta czy aminokwasy mile widziane.
ZMA Universal: http://www.fabrykasi...l-nutrition/zma
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a codo pytan: ja tez mam 17 lat 168 wzroztu waga okolo 60 kg i tez zastanawiam sie nad suplementacja tego zma (no i tez zalezy mi jeszcze na wzroscie)wiec wlasnie oto mi chodzi: 1)czy zma chamuje wzrost (slyszalem takie pogloski ze im wiecej testosteronu tym mniej wydzielanego hormonu wzrostu) i czy moze go spowolnic??
2) czy wiecej testka to wiecej klaczkow np.na klacie??
(ps.prosze sie niesmiac )
Napisano Ponad rok temu
ZMA nie zachamuje wzrostu, ryzyko jest przy waleniu syntetycznego teścia w dużych ilościach (Blokuje nasady kości długich).
Z tymi klaczkami to chodzi Ci o syfy?? Jeżeli tak to sie nie obawiaj efekt moze byc wręcz odwrotny bo cynk dobrze wpływa na cere
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sory ze zakladam nowego ale nie ma mozliwosci edytowania. Dokupie jeszcze gainera:)EJ panowie zalozcie sobie nowy temat bo ten jest moj To jak co mam zrobic?? Posiadam glutamine bcaa kreatyna bialko i bedzie jeszcze ZMA:)
Napisano Ponad rok temu
EJ panowie zalozcie sobie nowy temat bo ten jest moj To jak co mam zrobic?? Posiadam glutamine bcaa kreatyna bialko i bedzie jeszcze ZMA:)
hmmm niewiedzialem ze na "nieswoich " tematach niemozna sie wypowiadac
co moze to jest tak wogule twoje forum co??
Napisano Ponad rok temu
krzychu k-ce, skas ma racje jeśli masz jakieś pytania to załóżswój temat i tak pytaj o co chcesz bo w taki sposób się robi bajzel na forum i trzeba rozdzielać tematy na kilka innych.hmmm niewiedzialem ze na "nieswoich " tematach niemozna sie wypowiadac
co moze to jest tak wogule twoje forum co??
Napisano Ponad rok temu
Glutamina: po przebudzeniu 3g, przed treningiem i przed snem po 3g
BCAA: tak jak glutamina
Gainer: zalezy od diety
Białko: to samo co wyżej zależy od diety.
Napisano Ponad rok temu